Kaabah Diangkat Ke Langit Bila Berlakunya Perkara Ini…

Sunyi kaabah dalam gambar, bukan saja dalam gambar bahkan di alam nyata sekarang kaabah sunyi dari pengunjung yang datang bertawaf dek kerana wa’bak yang mencen’gkam kehidupan normal kita, ada orang boleh bertenang walau ibadah haji dihara’mkan dan ditegah tatkala wa’bak ko’bid19 tengah rancak bermaharajalela sekarang, ada juga orang yang sedih dan tersangat marah akibat daripada perkara ini. Ketahuilah kita bahawa dalam riwayat yang mu’allaq, Rasulullah pernah bersabda, “Tidak akan terjadi hari Qia’mat sehingga ibadah haji tidak dilaksanakan lagi.” Namun bukanlah kuasa kita untuk meramal bila terjadinya qia’mat, tapi memang ya ibadah haji dan pelbagai lagi ibadah lain sedang terganggu perlaksanaanya buat masa sekarang. Namun begitu insyaALLAH bukan pada kali ini akan robo’hnya kaabah tapi perkara berkenaan akan tetap berlaku pada masa akan datang….

Dalam kehangatan proses meru’ntuhkan dan perluasan Masjidil Haram kini, pada suatu hari nanti antara tanda terbesar semakin menghampiri hari Qia’mat adalah dengan run’tuhnya Kaabah. Seorang manusia terkutuk yang bergelar ‘Zussuwaiqatain’ dari antara dan berbangsa Habasyah dikatakan akan merob’ohkan binaan suci tersebut.

‘Zussuwaiqatain’ adalah nama gelaran bermaksud ‘si pemilik dua betis yang kecil’ kerana merujuk kepada orang2 Habasyah yang pada umumnya betis mereka bersaiz kecil dan mempunyai kaki yang kurus-kurus.

Sebagaimana diriwayatkan dari Ka’ab Al-Ahbar dalam tafsir Ibnu Katsir, tentang perbahasan firman Allah

سبحانه

وتعالى;

حَتَّىٰٓ إِذَا فُتِحَتْ يَأْجُوجُ وَمَأْجُوجُ وَهُم مِّن كُلِّ حَدَبٍۢ يَنسِلُونَ

“Hingga apabila dibukakan (tembok) Yakjuj dan Makjuj, dan mereka turun dengan cepat dari seluruh tempat yang tinggi.” (Surah Al-Anbiya : Ayat 96).

Bahawa munculnya Zussuwaqatain bermula pada masa turunnya Nabi Isa Alaihis Salaam, iaitu setelah dibin’aasakannya Yakjuj dan Makjuj.

Ketika itu Nabi Isa Alaihis Salaam menghantar pasuk’annya untuk memera’ngi bala ten’teraa Zussuwaqatain yang berkekuatan di antara 700 hingga 800 orang. Namun ketika mereka berjalan, Allah سبحانه وتعالى mengirimkan angin sejuk dari arah negeri Yaman dan telah mera’gut nya’wa setiap orang yang beriman serta selebihnya manusia-manusia ja’hat yang melakukan hubu’ngan ram’bang seperti binatang.

# Ka’ab Al-Ahbar berpendapat, pada masa itu Qia’mat sudah semakin hampir.

Hadis-Hadis Yang Berkaitan Dengan Zussuwaqatain

Hadis-hadis Nabi ﷺ ada menyebutkan tentang Kaabah akan diro’boh pada akhir zaman. Rasulullah ﷺ juga menyebut ciri-ciri yang ada pada pero’boh Kaabah tersebut:

Imam Ahmad meriwayatkan dari Abdullah bin ‘Amr Radhiyallahu Anhu, dia berkata, Aku mendengar Rasulullah ﷺ bersabda, “Kaabah ini akan diro’bohkan oleh Zussuwaqatain dari Habasyah. Dia meram’pas perhiasannya dan melepaskan kiswahnya. Aku seakan-akan melihatnya, orangnya kecil botak dengan tulang-tulang sendinya bengkok, sedang mem’ukul Kaabah dengan penyodok dan kapa’knya.” (Sanad hadis ini Jayyid dan Qawiy – Hadis Riwayat Ahmad).

Abu Daud meriwayatkan dari Abdullah bin ‘Amr, dari Nabi ﷺ, bahawa Baginda bersabda, “Biarkan orang-orang Habasyah selagi mereka membiarkan kamu (tidak mengganggu kamu). Sesungguhnya tidak ada orang yang (berani) membong’kar barang-barang simpanan dalam Kaabah selain daripada Zussuwaqatain dari Habasyah.”

Imam Ahmad meriwayatkan pula pula bahawa Ibnu Abbas menceritakan kepada perawi hadis ini, bahawa Rasulullah ﷺ bersabda, “Seakan-akan aku melihatnya, orangnya hita’m, dengan congkaknya dia merobo’hkannya (Kaabah) batu demi batu.”

Dan menurut riwayat Imam Ahmad pula dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu, Rasulullah ﷺ bersabda, “Malam dan siang tak akan berhenti bersilih-ganti sebelum ada seorang lelaki dari kalangan kaum ham’ba menjadi raja, dia bernama Jah’jah.”

Serangan

Ketika hampir Hari Qia’mat itu, Zussuwaqatain menghantar pasukannya yang berkekuatan antara 700 hingga 800 orang untuk menghan’curkan Kaabah. Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu mengatakan bahawa Rasulullah ﷺ bersabda, “Orang yang mempunyai dua pasukan kecil dari Habasyah hendak menghan’curkan Kaabah.”

Namun ketika mereka berjalan, Allah سبحانه وتعالى menghantar angin sejuk dari arah negeri Yaman yang meragut nya’wa setiap orang beriman serta selebihnya golongan manusia yang melakukan keja’hatan dan hub’ungan ram’bang seperti binatang. Aisyah Radhiyallahu Anha berkata, “Nabi bersabda, ‘Kaabah itu akan dipe’rangi oleh ten’tera. Tetapi, kemudian mereka itu akan ditengg’elamkan dalam bumi (yakni di Baida’, suatu tempat ntara Makkah dan Madinah).’”

Ketika berlaku pera’ng kelak orang tidak akan menunaikan haji dan dikatakan Kaabah akan dirunt’uhkan ketika itu serta diriwayatkan bahawa ‘sesudah itu Kaabah tidak dibangunkan lagi’.

Abu Sa’id al-Khudri Radhiyallahu Anhu mengatakan bahawa Nabi ﷺ. Bersabda, “Sungguh Baitullah akan digunakan untuk mengerjakan haji dan umrah selepas keluarnya Yakjuj dan Makjuj.”(Dan dalam riwayat yang mu’allaq, Baginda bersabda, “Tidak akan terjadi hari Qia’mat sehingga ibadah haji tidak dilaksanakan lagi.”)

Yaumul Khalash (Hari Pembe’rsihan)

Adapun kota Madinah, sebagaimana telah dibincangkan dalam banyak catatan mengenai ‘Yaumul Khalash’ (Hari Pemb’ersihan), bahawa Da’jjal tidak dapat memasuki kota Madinah dan Makkah. Disetiap penjuru jalan di Madinah ada malaikat-malaikat yang menjaganya supaya tidak dimasuki Da’jjal.

Dalam shahih Al-Bukhari diriwayatkan dari Abu Hurairah Radhiyallahu Anhu, bahawa Rasulullah ﷺbersabda, “Madinah tidak dapat dimasuki Da’jjal maupun wa’bak penya’kit.”

Telah dijelaskan juga bahawa Da’jjal hanya boleh tinggal di luar bandar, lalu terjadilah goncangan hebat tiga kali yang menyebabkan kaum mun’afik maupun orang-orang fa’sik, lelaki dan perempuan, semuanya keluar dari kota dan tinggallah orang-orang mukmin dan muslim, lelaki dan perempuan di dalam kota Madinah. Dan hari itu disebut sebagai “Yaumul Khalash” (Hari Pembe’rsihan).

Demikian sebagaimana pernah dinyatakan oleh Rasulullah ﷺ, “Sesungguhnya kota ini (Madinah) adalah Thaibah (harum). Dia sendiri akan membuang koto’rannya lalu semerbaklah keharumannya.”

Kota Madinah akan tetap ramai ketika Da’jjal menguasainya dan ramai juga penduduk pada masa datangnya Nabi Isa bin Maryam Alaihis Salaam, sehingga Baginda wa’fat dan dikebum’ikan di sana. Sesudah semua itu berlaku, barulah penduduk Madinah akan keluar meninggalkan kota.

Kehanc’oran ketiga2 kota suci iaitu Baitulmuqddis, Madinah dan Makkah telah disebutkan Baginda dan dikatakan setelah Kaabah runt’uh buat kali ketiga, Kaabah akan diangkat ke langit. Bahkan Baginda ﷺ ada memberikan gambaran bahawa tanah-tanah suci tersebut akan dibangunkan semula. Maka sebenarnya kehanco’ran kota suci bukan bermaksud kehanco’ran sebenar tapi lebih bermaksud penyucian tanah suci iaitu bukan sahaja penyucian rohaniah tanah suci bahkan meliputi penyucian fizikalnya sekali.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab
(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

Semoga Allah سبحانه وتعالى menganugerahkan kita akh’ir hay’at yang baik dengan amalan kebaikan melebihi daripada segala kebur’ukan yang pernah dilakukan, dan mengha’puskan segala do’sa kita hingga kita boleh berhimpun dalam keadaan sejahtera dan bercahaya di yaumul akhir (Hari Qia’mat) nanti.

Bertaubatlah kita sebelum kaabah hilang dari mata dunia….

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.