Wa’siat Rasulullah Tentang Tanda-tanda Qia’mat…

Baca satu persatu apa yang Rasulullah sebut ni, memang se’ram tuan/puan sebab semuanya dah berlaku takda satu pun yang belum berlaku, kalau kita ikut sejarah empayar Islam pulak kita boleh kesan bahawa 32 perkara dibawah ni dah berlaku pun sejak zaman tu lagi. Lepas tamat khulafa’ al rashidin saja macam2 dugaan datang pada penerus generasi Islam dari dulu sampai sekarang. Kalau 32 perkara ni dah berlaku sejak dulu maksudnya dah hampir 1000 tahun dah perkara ni semua berlaku, jelaslah bahawa zaman kita sekarang dah berada di penghujung sangat dah. Kita semua hanya tunggu masa da’jal keluar, imam ma’hdi muncul, kemudian per’ang besar, kemudian ya’kjuj ma’kjuj muncul dan akhir sekali qia’mat secara total. Dah cukupkah persediaan kita semua nak hadapi mu’soh yang bakal datang tanpa be’las kasihan pada kita?

Rasulullah SAW sebut tanda-tanda Kia’mat antaranya iaitu :

  1. Anak-anak jadi keras kepala
  2. Hujan turun lebat, kejadian ba’njir
  3. Keja’hatan bermaharajalela
  4. Orang bercakap bo’hong itu dipercayai/diyakini, manakala orang jujur itu didus’tai. Orang jujur, soleh didus’tai.
  5. Banyak pemakai jubah dan serban namun khi’anat
  6. Banyak peniaga namun tiada pembeli
  7. Harta-benda melimpah ruah (jalan haram contoh sca’mmer)
  8. Pemilik/orang kaya diagung-agungkan kerana kekayaan dia
  9. Banyak undang-undang terwujud
  10. Muncul pemimpin di kalangan kanak-kanak (pemimpin berfikiran anak-anak, berperangai kanak-kanak)
  11. Golongan wanita bertambah, lelaki berkurangan kerana gejala sosial cth da’dah
  12. Penguasa-penguasa yang khi’anat/za’lim
  13.  Timbangan dan ukuran dalam aktiviti perniagaan dikurangkan (pen’ipuan)
  14. Pemimpin sibuk dengan harta, namun golongan bawahan sibuk menyebar ilmu
  15. Lelaki membu’nuh saudaranya (adik-beradiknya)
  16. Banyak khatib atas mimbar, namun khutbah tak difahami.
  17. Ulama condong kepada pemimpin, menghalalkan yang ha’ram (halal dan ha’ram dilanggar demi jaga kepentingan diri)
  18. Satu kaum yang makan dengan lidah-lidah mereka semacam lembu, bermaksud mereka suka memuji orang yang suka kepada mereka (menjilat = makan pujian)
  19. Orang Mukmin menyembunyikan keimanan, orang Mu’nafik buat salah secara terang-terangan
  20. Para alim ulama mendambakan (ingin) kema’tiaan sehingga digambarkan ma’ti itu lebih baik daripada emas berwarna merah
  21. Datang 50 orang yang sembahyang tapi tiada satu orang pun solatnya yang diterima! Kerana tidak diletakkan Allah sebagai keutamaan, ibadah dalam ri’ak
  22. Tidak ada lagi harta pusaka perlu dibahagi kerana manusia terlalu ta’mak dan tiada lagi kegembiraan dalam perihal harta gha’nimah (hilang semangat juang)
  23. Dapat jiran-jiran yang buruk, perke’lahian jiran, adik-beradik, teman sepejabat
  24. Dihentikan pe’dang daripada ji’had
  25. Memperoleh untung dunia melalui agama
  26. Zaman yang penuh kegemilangan iaitu zaman sahabat berebut buat kebaikan. Kemudian sampai zaman terkemudian andai buat 1/10 daripada kebaikan pun
  27. Bersabar dalam beribadah dalam keadaan keka’cauan, akan datang satu zaman lebih bu’ruk daripada terdahulu
  28. Yang paling ditakuti Rasulullah SAW pada umat Baginda adalah, mereka (umatnya) mendapat pemimpin yang menyes’atkan mereka. Pe’dang telah diletakkan dan berterusan pe’rang hingga qia’mat (Suriah, Iraq, Palestin dll)
  29. Jika kamu hidup ditengah-tengah manusia yang bur’uk perangai, telah ro’sak perjanjian dan amanah dalam hidup mereka, mereka saling berse’lisih.. para sahabat bertanya bagaimana nak buat? Rasulullah SAW sebut, “Tetaplah dalam rumah kamu.”
    Maksud, jaga lidah dan jaga penulisan kamu. Duduk diam-diam dalam rumah.
    Hendaklah kamu mengurusi diri sendiri..dan tinggalkan urusan manusia lain, orang ramai..tinggalkan.
  30. Akan muncul sesudah Rasulullah SAW, para pemimpin yang berjalan tak sesuai dengan petunjuk (sunnah) Rasulullah.
  31. Lahir generasi yang hati mereka, hati-hati syai’tan. Bagaimana mendapani perkara ini,
    #30,#31- Dengar dan taat apa yang diajar Rasulullah walau kamu dise’bat, dihu’mban di pe’njara, diram’pas harta agar kamu selamat.
  32. Terjadinya fit’nah, perpe’cahan, perse’lisihan di kalangan orang Islam. Jika kamu hidup di saat itu…
    Sekiranya kamu sanggup jadi hamba Allah, jadilah hamba Allah yang terbu’nuh. Dan kamu ma’ti di jalan Allah (dan kamu bukan orang yang membu’nuh). Maka lakukanlah (ma’ti terbu’nuh).

👤Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani

📖Kuliah Maghrib

📖Wa’siat Rasulullah Tentang Tanda-tanda Qia’mat

(Kitab rujukan: ‘Ziarah ke Alam Barzakh’, karangan Al-Imam Jalaluddin As-Suyuti)
19 Oktober 2020

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.