Gem’pa Bumi Sudah Menghampiri Kita, Malaysia Kini Sudah Termasuk Dalam Lingkaran Api Pasifik!

Ya Allah, ramai yang terkejut apabila baca berita ini. Jangan terlalu selesa. Gem’pa bumi sudah hampiri kita. Mengikut laporan United States Geological Survey (USGC), Malaysia sudah termasuk dalam Lingkaran Api Pasifik. Adakah kita telah bersedia?

1. Ini adalah peta Lingkaran Api Pasifik (Pacific Ring of Fire) yang saya sebutkan dalam khutbah Jumaat saya tempohari.

2. Berdasarkan peta ini yg dikeluarkan oleh United States Geological Survey (USGC), negara kita telah dimasukkan ke dalam Lingkaran Api Pasifik.

3. Ada yg berpendapat bahawa Malaysia tidak berada betul-betul di dalam Lingkaran Api Pasifik tetapi di dalam buffer zone (zon penampan). Ris’ikonya? Tetap terdedah kepada bahaya gem’pa dan tsu-naml.

4. Inilah ilmu ALLAH. Apa yg kita ketahui hanya terlalu sedikit.

5. Sewaktu saya belajar Geografi di sekolah menengah dahulu, kita diajar bahawa Malaysia berada di luar Lingkaran Api Pasifik. Tetapi sekarang, pakar pengkaji Geologi mendapati beberapa perubahan.

6. Kejadian gem’pa di negara jiran telah “trigger” dan mengaktifkan titik gem’pa lemah yang berada di negara kita.

7. Semoga ALLAH melindungi kita semua. Banyakkan istighfar dan taubat kepada ALLAH. Tinggalkan dan cegahlah mak’siat yg ada. Perbanyakkan amal soleh.

8. Ya ALLAH. Kami sangat takut kepada mala’pet’aka dan kemu’rkaan-Mu.

sumber: FB Ahmad Jailani Abdul Ghani

Na’uzubillah.

Kenapa Selalu Kena Di Indonesia Tetapi Tidak Kena Di Malaysia. Adakah Malaysia Masih Dalam Kategori Selamat?

Baru baru ini dunia digegarkan dengan satu trag’edii yang menyedihkan melanda jiran kita iaitu Indonesia. Berita mengenai perkara itu tular di semua media sosial seluruh dunia. Seorang pengguna FB yang bernama Cikgu Zahran meluahkan sesuatu dalam laman facebook. Kenyataan beliau sudah mendapat banyak respond balas dari netizen dan juga penkongsian yang banyak. Mari baca apa yang beliau tuliskan.

May’at Ditemui Terdampar Di Kawasan Pantai!!

May’at ditemui bergeli’mpangan dan terdampar di kawasan Pantai Palu, Sulawesi Indonesia.

Situasi ini dirakam selepas tsu’nami dengan ketinggian ombak antara 1.5 ke 3 meter melanda wilayah itu.

Setakat ini, 384 orang terko’rban, 540 cede’ra par’ah dan 29 dilapaorkan masih hila’ng.

Kejadian gem’pa dan tsun’ami di Palu Sulawesi sangat mena’kutkan kita. Jaraknya dah tak jauh dari Borneo. Kema’tian hampir mencecah 400 orang. Video yang kita saksikan sangat menge’runkan. Bagaimana ombak setinggi 6 kaki memba’dai daratan. Hancor mo’snah semuanya. May’at bergelimpangan.

Malaysia ni masih selamat kerana di luar lingkaran api pasifik. Jauh dari pusat ge’mpa. Tapi jangan lupa sejak 2007, lebih 40 gegaran telah melanda Malaysia. Paling kuat berlaku di Ranau Sabah pada 5 Julai 2015 dengan magnitud 6.0 skala richter. Gem’pa lemah pernah di kesan di Tasik Kenyir, Janda Baik dan Bentong malah di Manjung Perak.

Kalau tengok peta gem’ pa sejak 40 tahun dulu, hampir semua tempat di Indonesia pernah gem’pa..cuma di Malaysia masih selamat. Tapi kita tak tau bila Allah nak uji kita dengan kejadian macam tu. Dengan kita punya perangai dan sikap. Aku pun bukan baik sangat. Tapi cuma nak peringat saja. Dengan kelaku kita, dengan libe’ralnya..dengan duk berkelai pasal politiknya…sampai masa Allah mur’ka..naya kita.

Kita masih selamat kerana ada doa orang soleh yang dimakbulkan. Sebab tu kita kena angkat para alim ulamak ini di tempat yang tinggi. Kalau tak kerana doa ini mungkin sudah lama Allah turunkan ba’la yang pedih.

Surah al–An’aam Ayat 65

قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَىٰ أَن يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عَذَابًا مِّن فَوْقِكُمْ أَوْ مِن تَحْتِ أَرْجُلِكُمْ أَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعًا وَيُذِيقَ بَعْضَكُم بَأْسَ بَعْضٍ ۗ انظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ

“Katakanlah (Muhammad), ‘Dialah yang berkuasa mengirimkan az’ab kepadamu, dari atas atau dari bawah kakimu atau Dia mencampurkan kamu dalam golongan-golongan (yang saling bertentangan) dan merasakan kepada sebagian kamu kega’nasan sebagian yang lain.” Perhatikanlah, bagaimana Kami menjelaskan berulang-ulang tanda-tanda (kekuasaan Kami) agar mereka memahami(nya)’.”

Semoga kita ambik iktibar. Brader pun sama. Ingat mengingati amat berguna bagi orang mukmin. Bukan pasal kita baguih ka dak. Semoga Allah selamatkan negara kita dan dilindungi dari kemu’rkaanNya.

Takziah untuk ma’ngsa di Palu. Dengar khabar May’at masih tak dapat urus. Makan minum dan air bersih tak ada. Keadaan katanya sama macam tsun’ami Acheh. Wallahualam.

sumber: FB Cikgu Zahran via Berita Dinding, OhMedia!

Diharap semua pembaca tidak salah faham, artikel ini bukanlah menyatakan atau meramalkan bahawa Malaysia kita akan dihan’tam ge’mpa bumi, artikel ini hanyalah perkongsian ilmu tentang gem’pa bumii yang makin hari makin dekat dengan negara kita Malaysia berdasarkan kajian oleh United States Geological Survey (USGC), para pengkaji ini telah meletakkan negara kita ke dalam kategori negara-negara dalam Lingkaran Api Pasifik. Jangan panik atau hilang petimbangan, sebaliknya mantapkan amalan dan kukuhkan iman. Benca’anna itu boleh datang dari pelbagai cara, tidak hanya melalui gempa bumi sahaja…

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *