Inilah Gambaran Yakjuj Makjuj Pemos’nah Alam Yang Mustahil Dapat Dipe’rangi Berdasarkan Penceritaan Rasulullah!

[Gambar adalah sekadar hiasan berdasarkan ciri-ciri yakjud makjuj]

Sebelum ke’cam, ma’ki ha’mun, dan buat segala perkara yang buruk pasal artikel ni apa kata baca dulu sebelum menilai, adalah bijak jika kita kenal dulu sapa musoh kita sebelum kita serbu melulu tanpa persiapan. Ketahuilah bahawa yakjuj makjuj itu benar-benar akan keluar dan mereka amatlah ga’nas! Segala gambar dalam artikel ini bukanlah gambar yakjuj makjuj tapi itu hanyalah gambaran berdasarkan ciri-ciri yang diceritakan nabi, gambar-gambar dalam artikel ini adalah gambar makhluk URUK HAI yang muncul dalam filem LORD OF THE RINGS.

Mengikut Al-Quran dan hadis antara tanda besar Qia’mat adalah bila keluarnya kaum Yakjuj Makjuj. Dikatakan kaum ini akan mempo’rakperan’dakan bumi bila hari Qia’mat hampir tiba.

Apa yang menarik tentang Yakjuj Makjuj ini adalah mereka bukan sahaja disebut di dalam kitab Al-Quran dan hadis tetapi juga telah disebut di dalam kitab Ya’hudi dan juga Kitab In’jil dalam kitab lain mereka dikenali sebagai Gog & Magog.

Dikatakan makhluk yakjuj makjuj ni hidup pada zaman Nabi Musa as.

Tabiat mereka yang paling utama adalah mereka akan mengha’ncorkan apa sahaja yang mereka lihat. Mereka akan memba’kar, mem’otong dan membu’nuh manusia selain daripada kaum mereka. Kerana sifat ra’kus dan ga’nas, mereka telah diku’rung antara dua gunung oleh Raja yang Agung (Iskandar Zulkarnain) dan masih hidup sehingga hari ini. Apabila qia’mat hampir tiba mereka akan dibenarkan keluar oleh Allah swt untuk mempo’rak-peran’dakan bumi.

Ada yang menyebut dan membuat sangkaan sendiri bahawa kaum ini rupanya seperti rak’sasa yang pelik dan mena’kutkan tetapi mereka sebenarnya adalah manusia seperti kita. Nabi Muhammad saw pernah menceritakan paras rupa mereka. Yakjuj dan Makjuj merupakan dua kaum berlainan mempunyai mata sepet dengan bermuka bulat dan berbadan besar serta berambut kerinting. Daripada apa yang RASULULLAH cerita mungkin boleh kita bayangkan rupa mereka seperti askar Uruk Hai & Orc dalam cerita The Lord of the the Ring, kita yang cetek ilmu ni mana lah nak tahu detail tentang makhluk ni, tapi kemungkinan tu ada sebab cerita lords of the rings tu sebenarnya tiru skrip jalan cerita akhir zaman kalau ada yang perasan.

Dikatakan Raja Zulkarnain memerlukan 70 orang jurubahasa untuk berkomunikasi dengan mereka. Disebabkan sifat mereka yang memba’hayakan kaum-kaum yang lain, Raja Zulkarnain telah mengu’rung kaum Yakjuj dan Makjuj yang terletak di antara dua gunung dengan tembok yang diperbuat daripada tembaga bercampur besi sehingga hari qia’mat barulah Allah swt akan melepaskan mereka. Gunung ni dan tembok tembaga ni ada sampai harini dan ada yang dah jumpa dah pun, baca selanjutnya untuk tahu…

Menurut Nabi Muhammad saw lagi, Yakjuj dan Makjuj setiap hari berusaha menggali tembok tersebut untuk keluar tetapi apabila mereka berehat daripada menggali, keesokkan paginya tembok tersebut akan berdiri dengan lebih kukuh lagi. Menurut pendapat sesetengah ulama, jumlah Yakjuj Makjuj ini sangat ramai. Jika dapat dihitung, sungai yang besar akan kering kontang sekiranya kaum ini meminum air sungai itu.

Setelah pepe’rangan dengan Da’jjal dan pengikutnya tamat dalam hadis riwayat imam Muslim Allah mewahyukan kepada Nabi Isa as, Sesungguhnya aku mengeluarkan hamba-hamba-Ku yang tidak ada kemampuan bagi seorang pun untuk meme’ranginya. Maka biarkanlah hamba-hamba-Ku menuju Tur (satu gunung di Palestin). Disini boleh dikatakan tiada satu ten’tera dan umat manusia yang mampu mela’wan Yakjuj dan Makjuj melainkan kuasa Allah sahaja. Kuatnya depa ni hinggakan ALLAH saja yang mampu tamatkan riwa’yat depa semua….

Sesetengah ulama berpendapat Tembok Zulkarnain ini terletak di persimpangan negeri Turki dengan Rusia, berdekatan dengan pergunungan Qauqaz. Pergunungan Qauqaz tingginya adalah sekitar 1000 – 3000 meter. Dinding ini dikenali sebagai Daryal Gorge, Iberian Gates, atau Caucasian Gates yang diperbuat daripada besi bercampur tembaga.

Ada juga yang berpendapat tembok tersebut berada di kawasan Daghestan, tempat khabib dengan adik beradik dia ni, sebahagian daripada Rusia yang terletak di antara bandar Durband dan Khuzar. Ada satu tempat sempit sejak sekian lama yang dikenali dengan nama tembok dan dikenali dengan pintu besi. Ia merupakan gabungan pergunungan Qauqaz. Orang arab memanggilnya dengan Gunung Qaf.

Dr Abdul Halim Khidir menerangkan sifat pergunungan Qauqaz yang dibina padanya tembok. Ianya cukup tinggi, susah untuk didaki, dan tiada jalan kecuali tempat yang satu sahaja iaitu Mudhayyaq Daryal yang menjadi salah satu tempat laluan sungai. Panjang pergunungan tersebut sekitar 1200 Kilometer dan ia dianggap pergunungan yang paling tinggi di seluruh Eropah. Tidak mungkin seseorang dapat merentasinya kecuali melalui perjalanan Daryal itu.

Sumber: Amin Daniel

Memang wajib kita bersedia nak tempuhi pera’ng akhir zaman mene’ntang da’jjal dan pengikutnya, tapi kalau bab nak mene’ntang yakjuj makjuj ni jangan buang masa, bawak la ka’pak, pe’dang, bu’sur mahupun kere’ta ke’bal sekali pun Allah kata kita tak mampu nak la’wannya, bila ALLAH kata jangan maka jangan la kita pi mencuba nasib kerana ALLAH lebih mengetahui tentang segala-galanya. Makhluk ni semua walaupun kuat hingga ALLAH larang Nabi Isa la’wan, tapi depa semua akan mos’nah sekaligus hanya dengan benda sekecil-kecil benda ja yang ALLAH hantar, itulah betapa dahsyatnya ALLAH MAHA KUASA. Kuatkan iman kuatkan diri banyakkan berzikir, insyaALLAH kita akan selamat menempuh segala duga’an akhir zaman yang bakal mendatang.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.