Majunya Ten’tera Islam Zaman Dulu, Mereka Berpe’rang Menggunakan Teknologi NANO!

Nanoteknologi (juga dikenali dalam ringkasan sebagai nanotek) merupakan cabang sains yang menumpukan kepada jirim-jirim pada saiz antara 1 hingga 100 nanometer (1 nm = 10−9 meter). Pada dasarnya, nanoteknologi ialah peluasan sains-sains yang sedia ada ke skala nano. Salah satu aspek skala nano yang terpenting adalah bahawa semakin objek-objek menjadi kecil, semakin besar nisbahnya antara luas permukaan dengan isi padu. Fenomena ini telah memungkinkan penciptaan bahan-bahan yang menarik serta penggunaan-penggunaan yang baru. Umpamanya, bahan-bahan yang legap menjadi lut sinar (tembaga); bahan-bahan yang stabil menjadi bahan boleh bakar (aluminium); pepejal menjadi cecair pada suhu bilik (emas); dan penebat menjadi konduktor (silikon). Kejayaan-kejayaan cemerlang dalam nanoteknologi telah menghasilkan alat-alat solek dan losen-loesen pelindung cahaya matahari yang lebih baik, serta seluar kalis air.

Nanoteknologi melangkaui lewat abad ke-19 apabila sains koloid mula-mula berakar umbi. Walaupun tidak dirujuk sebagai “nanoteknologi” ketika itu, teknik-teknik yang sama masih diterimaguna pada hari ini untuk mensintesiskan banyak daripada bahan-bahan pada saiz nanometer.

Sebutan pertama bagi sesetengah konsep nanoteknologi (tetapi sebelum penggunaan nama itu) adalah dalam “Masih Terdapat Banyak Ruang di Bawah” (“There’s Plenty of Room at the Bottom)”, sebuah ceramah yang disampaikan oleh ahli fizik Richard Feynman kepada Persatuan Fizikal Amerika di Caltech pada 29 Disember 1959.

Istilah “nanoteknologi” ditakrifkan buat pertama kali oleh Norio Taniguchi, Profesor Universiti Sains Tokyo, pada tahun 1974 dalam kertas kerjanya, “Mengenai Konsep Asas ‘Nanoteknologi’,” sebagai berikut: “‘Nanoteknologi’ terdiri terutamanya daripada pemprosesan bahan-bahan melalui pemisahan, penyatuan, dan pencacatan bentuk oleh sebiji atom atau sebiji molekul.”

PE’DANG SALAHUDDIN AL-AYYUBI

Diceritakan bahawa hebatnya pe’dang Salahuddin Al-Ayubi mampu membel’ah sapu tangan sutera yang melayang jatuh di atasnya, dapat memo’tong ped’ang lawan dan dapat membe’lah batu tanpa ia jadi tumpul. Sejauh mana kita semua tahu sudut kehidupan pahla’wan Islam terhebat semasa pera’ng sa’lib, Salahuddin Al-Ayyubi? Dia terkenal sebagai tokoh yang kuat yang dapat menimbulkan rasa gerun dan rasa hormat kepada tente’ra mu’suh. Yang lebih manis lagi, keperibadian inilah yang selama hampir seratus tahun memimpin pembe’basan Tanah Suci ketiga umat Islam dari ceng’kaman Kris’tian.

Prof. Dr. Peter Paufler dan kumpulannya di Universiti Teknologi Dresden, Jerman, ketika mereka menemui NANO CARBON TUBE (karbon nanotube) di dalam pe’dang yang digunakan oleh Salahuddin Al-Ayubi dan tentera Islam semasa pe’rang sal’ib.

Nanotube karbon inilah yang menjadikan pe’dang pejua’ng Islam begitu istimewa. SANGAT TAJAM tetapi fleksibel. Penemuan ini diterbitkan oleh jurnal Nature (salah satu jurnal saintifik paling berpengaruh di dunia) pada tahun 2006. Pada tahun 1192, Richard the Lion Heart, raja Inggeris yang memimpin Pasukan tentera Kris’tian dalam Per’ang Sa’lib III, bertemu dengan mu’suh utama mereka, pemimpin Islam Salahuddin al-Ayyubi. Kedua-dua pemimpin ini saling hormat-menghorma’ti.

Kedua-dua pemimpin yang kemudian menjadi legenda, seperti yang digambarkan oleh Sir Walter Scott dalam novel The Talisman, memamerkan senj’ata mereka. Richard mengeluarkan ped’ang lebar serta tajam berkilat buatan pandai besi terbaik Kepulauan
Inggris. Salahuddin menghunus peda’ng kegemarannya. Ped’ang besi melengkung buatan pandai besi di Damsyik yang tidak berkilat.

Kemudian Richard memb’elah kotak dari besi hingga tebelah dua dan Shallahudin Al Ayubi kemudian meleparkan kain sutera halus terbang dan jatuh di permukaan Pe’dang Melengkung Damaskus dan kemudian sutera itu tersebut pu’tus karena sangat ta’jamnya pe’dang. (Cerita Logam, buku saku yang diterbitkan oleh Perpustakaan Ladybird)

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *