Angka Giliran Kita Dah Ada, Hanya Menunggu Hari Diseru Kembali…

Sejak kebelakangan ni masa rasa cepat ja berlalu, tiap hari memang akan ada dengar khabar orang menin’ggal, paling ramai golongan alim ulama pulak tu, lepas sorang-sorang Allah ambil bawa ke negara abadi. Dalam tak sedar sebenarnya kita semua ni ibarat sedang beratur dalam barisan yang amat panjang. Dalam barisan ini semua orang ikut serta beratur bersama kita, Neelofa, Dato Awie ada, Ustaz Ebit Lew, Tan Sri Dato’ Haji Mahiaddin Yasin, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ustaz Azhar Idrus, Lim Kit Siang, malah presiden ya’hodi si Binji’men Nita’nyihu pun ada. Kita semua tengah beratur tunggu tunggu perkara yang sama yakni giliran masing-masing. Cuma angka giliran kita ja yang taktau berapa.

Taktau sapa beratur depan atau belakang kita, namun barisan masih tetap panjang. Semuanya adalah Rahsia Allah SWT dan hanya ALLAH saja lah yang berhak mentadbir barisan ni. Tun Mahathir umur dah 95tahun, Kita sangka beliau punya nombor depan kita, rupanya kaum kerabat kita punya nombor giliran sampai dulu. Rebah longlai jatuh kaku direntap ruhnya dari badan oleh Malaikat ma’ut. Kita dok sangka pakcik kita sorang ni yang tengah sa’kit teruk Kan’ser tahap 4 dah sampai nombor giliran dia, rupanya Allah dah atur pakcik kita yang lain yang tengah sihat segar bugar belaka yang sampai nombor giliran dulu. Terlentang terbujur layu ta’npa bern’yawa. Tak ada lagi den’yutan hem’busan na’fas di hidung.
Rahsia. Segalanya Rahsia Allah…

Tak pernah ada seorang pun hamba ALLAH yang dapat mengelak dari dicabut nya’wanya dari badan. Apatah lagi cuba mengubah nombor giliran sepanjang beratur di barisan panjang ini. Bayangkan kita semua ni hanyalah bagaikan anak patung, yang pada bila-bila masa saja boleh diko’yak raba’kkan oleh tuannya, kita takda kuasa langsung tuan puan, kita milik mutlak ALLAH…
Bayangkan ALLAH dah tetapkan dah nombor giliran kita yang yakni nombor ke 22,000,000. Setiap hari anggaran 160,200 nombor giliran yang bakal dipanggil. Bila tengok kawan kita nombor dia 319,700. Fuhh memang Berpeluh dahi. Tengok pula mak kita punya nombor yang ke 780,900. Memang Meleleh ja air mata tiap hari. Kalau betul boleh Nampak nombor giliran ni alamatnya memang Tak pi kerjalah jawabnya. Tiap hari peluk mak, minta maaf dengan mak sampai habis berbengkak-bengkak mata menangis kesedihan.

Memang tak akan jumpa dah manusia yang berkira, berlagak kaya, takbur boleh lawan fitrah ALLAH, takbur boleh tinggal solat, hampa rasa akan ada ka manusia yang berani nak berbuat ma’ksiat? Memang tak akan ada, Takda langsung. Semua manusia akan bertukar jadi pemurah, semua orang kaya mahupun sederhana atau misk’in akan jadi dermawan walau duit dah takda. Para Pemimpin pulak jadi sebaik baik pemimpin dan akan mentadbir sesebuah kerajaan seadil-adilnya. Semua akan jadi macam para sahabat nabi dulu, masing-masing akan berebut untuk tolak tawaran jadi pemimpin, semua orang akan sibuk beramal. Fakir mi’skin golongan gela’ndangan memang akan payah betul nak jumpa masa tu. Memang akan Ada saja rezeki sampai orang hulur dari serata ceruk. Senang kata semua orang akan jadi macam Ustaz Ebit Liew, pakat sama-sama dok bersedekah sampai takda orang untuk disedekah dah. Politik pula takkan sekotor hari ini. Golongan kepala politik ni tak akan berdebat untuk tegakkan benda yang salah dah sebaliknya semua akan bekerjasama demi kebaikan negara. Golongan penje’nayah, pendus’ta, pengkhia’nat, pembu’noh, penya’mun akan ta’kut untuk hidup terus leka bergelumang dengan segala keke’jian itu. Semuanya berubah jadi baik dan aman jika Allah SWT buka hijab untuk kita tengok sendiri nombor giliran kita. Mana tak berubah, semua orang takut kena si’ksa di ak’hirat kelak.

Anak takkan ada lagi masa nak der’haka dan abaikan mak bapaknya. Ayah dan ibu pulak takkan leka dah kejar harta dunia sampai anak-anak sendirian terbiar. Cikgu-cikgu pulak akan berma’tian pastikan setiap anak murid paham setiap ayat dan tulisan yang diajarkan dalam kelas. Ibu ayah jugak akan jadi peka tentang anak-anak yang terdedah dengan ma’ksiat di semua platform media social terutamanya tempat joget tayang badan TIKTOK. Semuanya akan Berubah 100%. Percayalah bangsa manusia akan jadi bangsa yang takda ca’cat ce’la lagi dah sebab Semuanya dah berubah kearah kebaikan. Bangsa yang bergelumang do’sa akan jadi bangsa tinggi darjatnya di sisi ALLAH.

Berkelahi pasal harta pu’saka peninggalan arwah mak ayah? Memang tak akan wujud dah. Setiap sen harta semuanya akan dibahagi sama rata secara adil dan saksama.
Tak akan dengar dah ustad2 sembang macam depa lagi bagus daripada ustad yang lain, takda dah dok lawan kelahi “hang tu wa’habi” “hang tu sy’iah”. Semua akan sibuk cari kebaikan dan takda masa langsung nak berkelahi nak berasa dia la paling betul dan paling tinggi ilmunya.

Buat kaum kerabat dan sanak saudara yang dah pergi kita doakan kesejahteraan mereka di alam sana, kita ni entah pegang nombo giliran ke berapa taktau la, mungkin esok kena seru, mungkin lusa atau mungkin HARINI!

Sejak dari kecik otak kita ni dah dibiasakan bahawa geng yang akan ma’ti dulu ialah geng tua2 dan berpenyakit, kalau memandu pulak kalau bawak elok2 bawak slow2 tak akan ma’ut eksi’den insyaALLAH, sebenarnya kita silap! Memang silap sangat2, benda silap ni la dok buat kita alpa dan leka dengan dunia…

Sihat macam mana pun kita, bawak keta slow dari kura-kura sekalipun kita kena terima hakikat bahawa nombor giliran kita dah ada, malah dah ada sejak dari hari kita dijadikan lagi dah pun ALLAH dah tetapkan semuanya. Harini dok sihat elok Tau2 esok badan dah keras sejuk kaku, terbaring tak bernya’wa. Mungkin nombor giliran kita ni dah nak sampai lagi berapa minit ja. Tunggu direntap ru’h dari badan ja oleh Si Ben’gis tanpa belas kasihan, Malaikatul Ma’ut. Memang akan hu’ru ha’ra habis anak beranak, sanak saudara dan kawan rapat bila dapat tau. Semuanya akan takjadi keja dan akan menangis, terkejut. Memang tak jangka benda nak berlaku…

Cuba bayangkan waktu nya’wa kita tengah dicabut tu, kita akan nampak ja’sad kita terbaring kaku. Kita juga nampak semua orang meratap menangis dekat sebelah ja’sad kita. Isteri, anak-anak, adik beradik semuanya kita akan Nampak, ALLAH bagi kita Nampak waktu tu. Yang malangnya kalau sehari sebelum tercabut nya’wa kita baru saja sudah berz’ina tak kira la zi’na dengan tangan sendiri ka atau zi’na mata ka atau zi’na betul2 dengan perem’puan mura’han, atau kita baru ja tibai duit orang, ataupun kita baru ja ce’rca dan ke’ji orang datang minta sedekah kat kita, atau semalam tu baru ja kita buat main Ayat suci Al-Quran untuk tutup kesalahan kita. Atau Semalam baru kita marah anak bini sebab mintak duit sikit nak beli barang dapur.

Kalau pikir benda ni dalam-dalam memang Boleh mereng kepala ni, tuan puan semua. Boleh mereng.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.