Benua Antartika Yang Sejuk Membeku Kini Mula Bertukar KEHIJAUAN!

“People will think of Antarctica quite rightly as a very icy place, but our work shows that parts of it are green, and are likely to be getting greener,” – Matthew Amesbury, the lead author of a new study on the matter, told The Washington Post.

“Antarctica is turning greener as a result of climate change By Siobhán Dunphy – 22.05.2020 In summer, parts of Antarctica are turning bright green as algae bloom across the surface of the melting snow”

ini adalah antara beberapa pendapat penyelidik luar tentang penghijauan benua antartika yang amat meri’saukan, di bawah ini pula adalah video diambil ketika penyelidikan mereka…

Benua Antartika adalah salah satu dari 5 benua terbesar di dunia, benua antartika sepatutnya dilitupi dengan salji tebal dan bongkah ais gergasi di seluruh datarannya kini hanya tinggal mitos dan sejarah. Memang kalau cerita dekat orang tak ada yang akan percaya tambah lagi orang kata kita se’wel pulak dan tak belajar geografi. Baru-baru ini para pengkaji dan peneliti  di Antartika menemui lumut yang tumbuh dengan kadar yang amat subur di semenanjung utara Antartika. Ini membuktikan adanya perubahan iklim di dataran paling tinggi di planet ini. Bahkan selama 50 tahun terakhir terjadinya pema’nasan global, sudah ada 2 spesies lumut yang tumbuh semakin subur di benua Antartika.

Dipetik dari blog Kompas, “Orang-orang berpikir bahawa Antartika adalah tempat yang diselimuti ais tebal, namun penemuan kami menunjukkan bahawa bahagian itu telah menjadi hijau dan akan semakin hijau,” kata Matthew Amesbury, penyelidik dna peneliti Alam sekitar dari Universitas Exeter, Beliau adalah penyelidik dari England dan penulis utama berkenaan kajian ini. Penemuan yang diterbitkan di Current Biology ini juga menunjukkan bahawa walaupun pada saat ini tumbuhan hanya melitupi kurang dari satu peratus wilayah Antartika, tetapi lumut sudah mulai tumbuh di beberapa bahagian benua tersebut yang mencair karena datangnya musim panas.

Ketika musim panas tiba, lumut tumbuh dengan membentuk lapisan nipis yang kemudian membeku selama musim dingin. Lalu, ketika musim panas kembali, lumut membuat lapisan baru di atas lapisan yang lama dan perlahan-lahan, lumut tua turun ke bawah tanah yang beku. Di sini, lumut terpelihara dengan baik dan menjadi catatan perubahan.

Foto yang diambil para peneliti selama menjalani tugasnya juga menunjukkan lanskap hijau yang amat memeranjatkan. “Jika pelepasan gas rumah hijau masih berlaku tanpa dikawal, maka keadaan di Antartika akan semakin teruk dan akhir sekali suatu hari nanti, semenanjung Antartika akan menjadi hutan kembali seperti iklim rumah kaca di periode Cretaceous dan periode Eocene saat benua bebas dari es,” kata Rob DeConto, glasiolog dari Universitas Massachusetts. Meskipun begitu, kadar pertumbuhan lumut di Antartika lebih lambat daripada di kutub utara. Dengan begitu para peniliti berharap agar perkara ini akan menjadi medium pengimbang hilangnya karbon akibat global warming. Adakah ini satu musi’bah atau rahmat dari tuhan?

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *