Tak Pernah Henti Berbakti Pada Kita Dan Sekalian Alam, Inilah Asal Kejadian Para Malaikat Dan Tugas Mereka…

-Gambar hanya sekadar hiasan-

Sesungguhnya Malaikat itu adalah makhluk Allah yang dijadikan daripada “Cahaya”

“Qoodiruuna ‘alattashakkuli wa qoth’il masaafati fii muddatin waa hidatin”

“Mereka pandai bersalin rupa dan dapat memotong perjalanan yang jauh dalam satu detik saja”

Sesungguhnya, malaikat bermaksud bahawa mereka mempunyai pekerjaan tertentu di setiap bahagiannya. Dan Tuhan menjadikan malaikat ini tidak sedikit, lebih banyak malaikat daripada manusia.

Cuba bayangkan bahawa setiap orang mempunyai 2 malaikat iaitu Raqib dan Atid di mana masing-masing diberi pekerjaan tertentu. Raqib ditugaskan untuk menulis perbuatan dan kata-kata yang mengandungi kebaikan. “Atid bertanggungjawab menulis perbuatan dan kata-kata manusia yang mengandungi keja’hatan.

Oleh itu, andaikan bahawa jumlah penduduk di Malaysia sekarang adalah berjuta-juta orang, ini bermakna bahawa terdapat dua kali ganda lebih banyak malaikat.

Malaikat boleh mengubah penampilan dan mampu berubah menjadi manusia. Nabi Muhammad S.A.W. sering dikunjungi oleh malaikat Jibril membawa wahyu dengan penampilan seorang lelaki muda dan sangat tampan. Malaikat itu adalah makhluk Tuhan, tidak mempunyai ibu atau ayah. Kita tidak makan, dan kita tidak minum, tidak tidur, tidak lupa dan tidak istilah penat bekerja.

Mereka bukan lelaki atau perempuan, dan juga bukan pon’dan! Mereka tidak mempunyai keinginan na’fsu syah’wat atau ber’ahi. Namun mereka mematuhi perintah Tuhan untuk tidak berani melanggarnya atau mengabaikan na’fsu syah’wat atau bera’hi. mereka.

Seperti Tuhan menyatakan dalam Al-Qur’an dalam surat At-Tahrim ayat 6 berikut :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api nera’ka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang ka’sar, kera’s, dan tidak mender’hakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan”.

Pernah Nabi Muhammad s.a.w ketika ke mi’raj melintasi langit-langit, dari langit pertama sehingga langit ke tujuh, kebanyakan penghuninya adalah para malaikat dan tak lain tak bukan pekerjaan mereka itu, kata Nabi adalah Bertahmid dan bertasbih kepada Allah Ta’alaa sahaja dengan pelbagai pujian dan sanjungan kepada Tuhan dengan irama yang sangat merdu.

Sebagaimana Firma Allah dalam surat At-Taghoobuun :

يُسَبِّحُ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۖ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ ۖ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

“Bertasbih kepada Allah apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi; hanya Allah lah yang mempunyai semua kerajaan dan semua pujian, dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu”.

Demikian pula Nabi melihat di ‘Arsy Allah, tidak lain penghuninya adalah malaikat. Kemudian ‘Arsy Allah itu dipegang dan di tangguung oleh delapan orang malaikat.

sebagaimana di terangkan dalam surat Al-Haaqqoh ayat 17 :

وَالْمَلَكُ عَلَىٰ أَرْجَائِهَا ۚ وَيَحْمِلُ عَرْشَ رَبِّكَ فَوْقَهُمْ يَوْمَئِذٍ ثَمَانِيَةٌ

“Dan malaikat-malaikat berada di penjuru-penjuru langit. Dan pada hari itu delapan orang malaikat menjunjung ‘Arsy Tuhanmu di atas (kepala) mereka”.

Para malaikat memiliki kekuatan yang luar biasa ketika Tuhan menghukum umat Nabi Luth a.s, yang telah melampaui batas, iaitu, mereka telah menyukai ho’mose’ksual sesa’ma para lelaki, iaitu penduduk So’dom dan Gamur’a.

Tidak satu atau dua orang, hampir semua lelaki, melakukan ini, jadi ketika mereka mendapat nasihat dari Nabi Luth a.s, mereka tidak peduli. Pada akhirnya, Tuhan menghancu’rkan penghuninya dengan mengangkat bumi negeri itu dengan kedua tangan malaikat ke udara yang sangat tinggi, dan kemudian dibalikkan ke bawah seolah-olah membalikkan dulang, maka tercampaklah rumah-rumah dan manusia yang sedang tidur melayang jatuh terhempas kebawah. Ia ha’ncur seperti kaca jatuh di atas batu.

Demikian kekuatan tenaga malaikat.

Diantara malaikat yang wajib kita diketahui namanya serta beberapa tugas pekerjaannya adalah:

1. Malaikat Jibril yang bertugas menyampaikan wahyu kepada tiap-tiap rasul :

  • kepada Nabi Adam a.s sebanyak 12 kali
  • kepada Nabi Idris a.s sebanyak 4 kali
  • kepada Nabi Ibrahim a.s sebanyak 40 kali
  • kepada Nabi Ya’kub a.s sebanyak 4 kali
  • kepada Nabi Musa a.s sebanyak 400 kali
  • kepada Nabi Ayub sebanyak 3 kali
  • kepada Nabi Muhammad s.a.w sebanyak 24.000 kali

Demikian dari kitab Nuruz-zholam oleh sayid Thahir, diambil dari kitab Bahjatul wasa-il karangan Imam Addailami.

2. Malaikat Mikail yang bertugas mencatat pembagian Rezeki, dan yang menurunkan hujan

3. Malaikat Izrail, yang bertugas untuk mencabut nya’wa

Sesungguhnya, malaikat Izrail ini adalah ketua semua malaikat ma’ut atau Raja malaikat kema’tian, baiklah penulis menyebut di sini sebagai pengalaman dan pemandangan Nabi Muhammad s.a.w. ketika ketika beliau berada Sidratul-Muntaha.

Sidratul-Muntaha berada di dilangit ketujuh, Sidratul-Muntaha begitu hebat dan besar. Kerana dia dinamakan Sidratul-Muntaha, karena tidak ada makhluk yang lebih besar dari jenis tumbuhan, kecuali Sidratul-Muntaha.

Pokoknya dilangit yang ketujuh, sedang hujung cabang yang paling atas berada dibawah ‘Arsy Allah. Dan dibawah Sidratul-Muntaha terletaknya Syurga sebagaimana diterangkan dalam Surat An-Najmi ayat 14-15 :

عِنْدَ سِدْرَةِ الْمُنْتَهَىٰ عِنْدَهَا جَنَّةُ الْمَأْوَىٰ

“Di sisi Sidratul Muntaha (01) Di dekatnya ada syurga tempat tinggal”

(01): Sidratul Muntaha adalah tempat yang paling tinggi, di atas langit ke-7, yang telah dikunjungi Nabi ketika Mi’raj.

Maka ketika Nabi memandang ke atas ke sekeliling Sidratul-Muntah dengan cabangnya yang besar-besar serta daunnya yang lebar. Selembar daunnya saja dapat dijadikan selimut, daunnya hijau dan lembut bagaikan sutera. Diatas tiap-tiap lembar daun, diduduki pula oleh seorang malaikat ada yang mengucap “اللَّهُ أَكْبَرُ – اللَّهُ أَكْبَرُ” ada yang mengucap “سُبْحَانَ اللَّهِ – سُبْحَانَ اللَّهِ” ada pula yang mengucap “الْحَمْدُ لِلَّهِ – الْحَمْدُ لِلَّهِ” dan ada juga dengan kalimat zikir dan tasbih yang lain. Begitulah yang Nabi lihat diatas tiap-tiap lembar daun itu. Entah berapa juta lembar daunnya Sidratul-Muntaha, hanya Allah yang mengetahui.

Apa lagi yang dapat dilihat oleh Nabi? maka dibawah tiap-tiap lembar daun itu nama-nama orang ditulis. Apa nama orang itu, bin apa, berapa umurnya, berapa lama dia berada di dunia, bila dia akan ma’ti, malam atau siang dan di mana dia akan ma’ti pada akhir hayatnya.

Apabila orang yang mempunyai nama itu sudah hampir ma’ti, warna daunnya berubah menjadi kuning, dan di mana saat-saat orang itu hampir ma’ti, gugur dari tangkainya dan malaikat yang duduk di atasnya membawa daun itu kepada malaikat Izrail.

Kemudian malaikat Izrail memerintahkan malaikat itu untuk mengambil nya’wa lelaki itu, sebagaimana yang namanya tertulis di daun itu. Ini adalah pekerjaan malaikat ma’ut, jadi bagi setiap orang ada malaikat ma’ut.

Sebagai contoh, andaikan bahawa jika terdapat 1000 daun yang gugur di Sidratul-Muntaha, maka 1000 orang akan dicabut nya’wanya, dan 1000 malaikat akan turun sekaligus ke dunia yang ditugaskan untuk mengambil nya’wa mereka itu.

4. Malaikat Israfil, yang ditugaskan meniup trompet sangkakala dihari Kia’mat, supaya manusia hidup kembali.

Menurut keterangan di dalam Hadits : Besar trompet Israfil itu memang luar biasa, jika dibandingkan dengan besarnya bola dunia ini, jika dimasukan kedalam terompet Israfil akan masuklah kedalamnya. Konon kata Nabi Muhammad s.a.w. : Israfil kini sudah pegang terompet itu ditangannya, sudah siap-siap menanti arahan dari Allah untuk meniup terompet itu. Kerana tugas Israfil untuk meniup terompet pada saat-saat qia’mat tiga kali.

  • Pertama’tiupan untuk membinasakan penduduk dunia hingga ma’ti semuanya,
  • Kedua meratakan dunia sehingga menjadi daratan seluruhnya,
  • Ketiga membangkitkan manusia hidup kembali,

Itulah tugas Malaikat Israfil.

5. Malaikat Munkar dan Nakir, dua malaikat ini ditugaskan untuk bertanya atau memeriksa manusia di alam Ku’bur.

6. Malaikat Raqib dan ‘Atid, kedua malaikat ini ditugaskan untuk mencatat amal atau perkataan manusia.

Malaikat Raqib mencatat amal perbuatan dan perkataan yang baik-baik sahaja, sedang malaikat ‘Atid mencatat perbuatan dan perkataan ja’hat. Kedua-dua malaikat ini adalah untuk setiap orang.

7. Malaikat Malik Zabaniah, inilah ketua malaikat yang mengurus Ne’raka.

8. Malaikat Ridwan, tugasnya mengurus Syurga, sudah barang tentu beribu-ribu pula malaikat untuk mengurus Syurga, maka Malaikat Ridwanlah sebagai ketua di Syurga.

Ini adalah keterangan mengenai nama dan tugas malaikat pada bahagian masing-masing. Jadi jibaratkan adalah seperti jabatan yang mempunyai tugas serta menterinya masing-masing.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *