Dua Do’sa yang Tak Henti Dicatat Walau Pelaku Sudah Berkurun lamanya Dijemput Ilahi…

Hidup kita di dunia ni sikit sangat kalau dibandingkan dengan hidup kita di akhirat, hidup atas dunia tanpa kena ro’tan dengan malaikat pun kita dah rasa perit apatahlagi hidup di akhirat sana yang mana nak tunggu dihisab ALLAH saja pun 50000 tahun menunggu dalam keadaan berdiri. Lepas dihisab pula andai ALLAH kata masuk ke syurga wahai anak Adam syukur tak terhingga tapi anda ALLAH kata humban manusia ni ke nera’ka Allahurabbi malangnya nasib…

Ada kalangan manusia yang langsung tak berasa bersalah berbuat ma’ksiat dan melakukan do’sa setiap hari. Disebabkan terlalu kerap berbuat perkara demikian hingga menjadi satu tabiat, satu perbuatan do’sa seolah-olah dianggap seperti tiada apa-apa dan normal. Hakikat sebenar perlakuan do’sa ada sesuatu yang bukan main-main.

Balasannya amat pe’dih lagi mende’rita, yakni nera’ka yang ALLAH sudah persiapkan untuk mereka yang ku’fur dan la’lai. Jangan merasa selesa melakukan do’sa, kerana do’sa melakukan ma’ksiat ada kalanya tidak terpu’tus begitu sahaja. Bayangkan ja’sad kita sudah dalam ku’bur tapi do’sa masih terus mengalir bagaikan air sungai. Nauzubillahiminzalik!

Walau sudah bertaubat dan jadi imam masjid negara sekali pun akan tetapi sekiranya ma’ksiat kita di zaman silam masih jelas kelihatan dan terus menerus tersebar dan memb’iak kepada orang lain, maka do’sanya akan tetap mengalir kepada pelakunya meskipun si pelaku sudah mening’gal dunia. Memang seram bila kita faham perkara ni, jadi apa jenis do’sa yang terus mengalir ni? Berikut adalah ulasan dan huraian perkara ini.

Selalu kita dengar perkataan amal jariah yakni perbuatan baik yang terus menerus dan tidak putus pahalanya, selain itu terdapat juga do’sa jariah yakni do’sa yang terus menerus berlaku malah tidak terputus walau pelaku sudah me’ninggal, hal ini karena perbuatannya semasa di dunia masih memberi pengaruh buru’k terhadap orang lain.

Sewaktu di alam barzah manusia sangat perlukan limpahan pahala sebagai satu-satunya pertolongan mereka sementara menunggu tibanya hari qia’mat. Buat pengetahuan semua do’sa jariah ini hanya akan terhenti bila tibanya hari qia’mat, kerana pada waktu itu tiada lagi manusia yang akan hidup untuk terus melakukan do’sa hasil daripada pengaruh si pelaku sewaktu masih hidup. Oleh kerana do’sa jariah ini maka pelaku harus menanggung do’sa-do’sa yang dilakukan orang lain, akibat pengaruh atas tindakan ma’ksiat yang pernah Ia lakukan semasa hidup.

“Sesungguhnya Kami menghidupkan orang-orang ma’ti dan Kami menuliskan apa yang telah mereka kerjakan dan bekas-bekas yang mereka tinggalkan. dan segala sesuatu Kami kumpulkan dalam kitab Induk yang nyata (Lauh Mahfuzh).” (QS. Yasin: 12)

Jadi apakah contoh do’sa jariah ini?

1. Menjadi Pengasas Ma’ksiat

Pengasas merupakan orang yang pertama melakukan suatu perkara sehingga yang lain turut mengikutinya. Pengikutnya meniru segala perbuatan ma’ksiat yang dilakukan samada secara paksaan ataupun secara sukarela. Andaikata situasi ini ditukar menjadi pengasas perkara-perkara baik maka alangkah bertuahnya si pelaku kerana dapat menikmata hujan pahala yang tiada henti, namun begitu disebabkan si pelaku melakukan perkara sebaliknya makan bersedialah menerima sepe’dih-pe’dih az’ab dari ALLAH…

Dalam hadis dari Jarir bin Abdillah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

“Siapa yang mempelopori satu kebiasaan yang bu’ruk dalam islam, maka dia mendapatkan do’sa kebu’rukan itu, dan do’sa setiap orang yang melakukan kebu’rukan itu karena ulahnya, tanpa dikurangi sedikitpun do’sa mereka.” (HR. Muslim).

Selalunya orang yang menjadi pengasas tak pernah ajak pun orang tiru apa yg dia buat, namun oleh kerana pengaruh dan kuasa media yang ada sekarang maka beramai-ramai sukarelah ambil saham do’sa berkenaan. Antara applikasi terkenal yang buat perkara ni ialah TIKTOK. Yang selalu dok g0yang gelek dalam apps tu sedarlah bahawa kema’tian itu boleh datang pada bila-bila masa.

Itulah mengapa anak Nabi Adam, Qabil, yang menjadi orang pertama yang membu’noh manusia harus bertangungjawab atas semua kasus pembu’nohan di alam ini. Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Tidak ada satu jiwa yang terbu’noh secara dza’lim, melainkan anak adam yang pertama kali membu’noh akan mendapatkan do’sa karena pertumpahan da’rah itu.” (HR. Bukhari 3157, Muslim 4473 dan yang lainnya).

Tidak bisa dibayangkan, bagaimana do’sa yang akan ditanggung pelopor dan pendesign rok mini, baju you can see, penyebar video p0r’no dan masih banyak tindak ma’ksiat lainnya. Sebagai pelopor do’sa mereka akan terus mengalir hingga hari qia’mat kelak.

2. Mengajak Orang lain Melakukan Kese’satan dan Ma’ksiat

Tidak jauh beza dengan pengasas perlakuan do’sa yang hanya memberikan inspirasi kepada orang lain untuk berbuat do’sa, golongan yang secara terang-terangan mengajak orang lain melakukan do’sa juga bakal dapat do’sa jariah yang berterusan mengalir hingga qia’mat.

Dalam Alquran Allah SWT menceritakan bagaimana orang kap’ir kelak akan menerima do’sa dari kekufu’rannya. Belum lagi dengan do’sa-do’sa orang-orang yang juga mereka ses’atkan.

“Mereka akan memikul do’sa-do’sanya dengan penuh pada hari qia’mat, dan berikut do’sa-do’sa orang yang mereka ses’atkan yang tidak mengetahui sedikitpun (bahwa mereka dise’satkan).”(QS. an-Nahl: 25)

Ayat ini memiliki makna yang sama dengan hadis dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda :

“Siapa yang mengajak kepada kese’satan, dia mendapatkan do’sa, seperti do’sa orang yang mengikutinya, tidak dikurangi sedikitpun.” (HR. Ahmad 9398, Muslim 6980, dan yang lainnya).

Contoh mudah untuk bagi hadis ini ialah mereka yang mempromosikan perbuatan Ma’ksiat, merekalah para pemilik do’sa jariyah, Selagi masih ada manusia yang mengikuti apa yang mereka promosikan, maka selagi itulah golongan ini turut mendapatkan limpahan do’sa, sekalipun dia sudah terbenam ditimbus tanah.

Sama seperti pengasas Ma’ksiat, golongan yang promosikan Ma’ksiat jugak akan mendapat do’sa dari setiap orang yang mengikut perbuatan Ma’ksiat yang dipromosikan.  Jika kita ingin selamat di alam kekal abadi maka hendaklah kita lebih berhati-hati dalam bertindak, dan lebih banyak melakukan amal soleh dibanding perkara-perkara Ma’ksiat. Karena hidup hanyalah tempat persinggahan, perjalanan kita jauh masih panjang.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.