Pada Setiap Rumah Ada Ji’n Yang Tinggal di Atapnya, Inilah Perihal Mengenai Ji’n Yang Langsung Kita Tak Tahu!

J’in adalah suatu nama kepada satu-satu makhluk secara umum. Bilangan mereka amatlah ramai, boleh dikatakan bilangan mereka lebih ramai daripada manusia dia atas muka bumi ini kerana umur mereka sangat panjang hinggakan ada yang mencecah ratusan dan ribuan tahun. Maksudnya ji’n zaman nabi-nabi dulu pun mungkin ada yang masih hidop sampai sekarang, beranak ramai kema’tian kurang memang teramat ramailah keturunan depa…

Tempat tingga J’in ialah di lautan, daratan, di udara dan di Alam Mithal iaitu suatu alam di antara alam manusia dan alam malaikat. Mereka lebih gemar dan mengutamakan untuk tinggal di tempat-tempat yang sunyi dan sepi dari manusia seperti di padang pasir. lombong, laut, tempat-tempat tinggi dan ku’bur. Rumah-rumah yang lama’tidak berpenghuni atau rumah yang baru siap belum duduk lagi, ji’n suka tinggal di situ. Bahkan ada yang kata rumah kalau tinggal 3 hari tak berpenghuni pun akan ada dah yang datang tumpang, mereka ni lah yang datang tumpang. Sebabtu bila kita takda dirumah untuk tempoh masa lama wajiblah kita baca doa mintak perlindungan dari ALLAH.

Makanan mereka adalah Api asap kerana J’in paling suka dengan asap yang busuk.Ada yang tinggal di tempat-tempat kotor (ji’n ka’fir) seperti di tempat pembuangan sampah kerana mereka juga makan makanan lebihan manusia, sebab ni lah mak ayah selalu marah kalau kita ambik lauk masa makan tapi tak tutup balik lauk tu dengan penutup. Kelajuan para ji’n bergerak adalah melebihi kecepatan gerak cahaya dalam satu saat maknanya mereka boleh berada di tempat berbeza dalam sekelip mata. Memandangkan ji’n adalah terdiri daripada makluk yang seni dan tersembunyi, tidak zahir seperti manusia dan tidak sepenuhnya ghaib seperti malaikat, maka ruang yang kecil pun boleh di duduki oleh bilangan ji’n yang banyak dan mereka juga boleh memasuki dan menghuni tubuh badan manusia.

Andai Allah kurnia kepada kita kebolehan melihat J’in, maka sudah tentulah kita akan melihat jarum yang dijatuhkan dari atas tidak akan jatuh ke bumi sebaliknya hanya jatuh di atas belakang J’in yang melata diatas lantai, disebabkan terlalu banyaknya jumlah mereka.Jarang ada suatu tempat di bumi ini yang tidak diduduki oleh ji’n, baik di daratan, lautan mahupun udara. Antara kelebihan yang ALLAH kurniakan kepada mereka ialah kemampuan mereka untuk mengubah dirinya dalam berbagai bentuk dan rupa. Namun begitu J’in tidak boleh di lihat, di sentuh dan di dengar oleh manusia dalam bentuk yang asal sebagaimana ianya diciptakan, kecuali dalam keadaan-keadaan tertentu, J’in boleh di lihat dalam rupa bentuk yang diingininya. Bentuk tubuh mereka sangat pelbagai ada yang pendek, ada yang terlalu tinggi dan ada bermacam-macam warna, iaitu putih, merah biru, hitam dan sebagainya. Macam manusia jugak yang ada pelbagai jenis rupa, ketinggian, warna kulit dan saiz.

J’in hidup berpuak-puak. Puak dan kumpulan mereka terlalu banyak dan bercakap dalam berbagai-bagai loghat dan bahasa macam manusia. Ada sesetengah ulama membahagikan ji’n kepada beberapa kumpulan, antaranya kumpulan yang menunggu kubor, kumpulan yang menunggu gua, kumpulan yang menunggu may’at manusia, kumpulan yang menunggu hutan rimba, kumpulan yang menunggu bukit bukau, kumpulan yang menunggu air mata air, kumpulan yang menunggu tasik, kolam, teluk, kuala, pulau dan sebagainya. Majoriti J’in yang wujud atas muka bumi ini hingga sekarang adalah terdiri daripada golongan J’in kapir. Golongan ji’n kapir ini kebanyakanya beragama Ya’hodi, Kris’tian, Ko’munis dan sangat sedikit daripada mereka yang beragama Bu’ddha dan Ma’jusi. Terdapat juga golongan J’in yang tak beragama samalah macam golongan manusia. Golongan J’in yang memeluk Islam amatlah sedikit bilangannya dan terdiri daripada golongan manoriti jika di bandingkan dengan keseluruhan bilangan J’in yang masih wujud hingga sekarang.

Di dunia,semua J’in boleh melihat manusia manakala manusia yang Khawas dan Khawasil-Khawas sahaja yang boleh melihat J’in selain daripada para Nabi dan Rasul. Manakala di akhirat pula semua manusia mukmin yang ahli syurga boleh melihat J’in manakala ji’n yang Khawas dan Khawasil-Khawas sahaja yang boleh melihat manusia. Terbalik dari apa yang berlaku di dunia sekarang dimana kita tak boleh nampak mereka dan selalu salah ertikan mereka sebagai hantu kerana kebolehan mereka.

J’in ka’pir suka merasok manusia dengan berbagai-bagai cara, kerana bagi mereka manusia-manusia itu bukanlah manusia sebenarnya, sebaliknya adalah binatang, contoh lagi senang macam mana kita tengok kucing tiap hari ada manusia yang ambik bela kucing tu, ada yang ambik se’ksa kucing tu dan ada jugak yang buat tak endah langsung pun dengan kucing tu, kerana mereka binatang jadi kita buat sesuka hati kepada mereka sebab pada kita mereka makhluk tidak berakal yang tak mampu balas pun apa yang kita buat, hanya binatang. Macamtu la ji’n pandang kita sekarang. Manusia yang Khawas dan Khawasil-Khawas atau manusia yang beriman pulak langsung tidak dapat di rasok oleh J’in, bahkan J’in pula akan datang kepada mereka untuk bersahabat.

ji’n suka sangat asap kemenyan

Antara ji’n yang paling tersohor dan dikenali ialah ramai dari dulu hingga sekarang ialah

 • Ibli’ss:
 • Sya’iton:
 • Ifr’it:
 • Bu’nian
 • Qa’rin
 • Al-Maraddah Peragu-peragu ( pewas-was )
 • Al-Afrit Penipu-penipu
 • Al-A’waan Pelayan-pelayan
 • Al-Tayyaaruun Penerbang-penerbang
 • Al-Ghawwaasuun Penyelam-penyelam
 • At-Tawaabi Pengikut-pengikut ( pengekor )
 • Al-Qurana Pengawan-pengawan
 • Al-Ummaar Pemakmur.
 • ji’n Islam,
 • ji’n ka’pir

ji’n Islam

 • Mempunyai rupa paras yang elok.
 • J’in itu berpakaian seperti orang-orang baik dan soleh…mungkin serba putih…serba hijau…berketayap…berserban jubah dan sebagainya.
 • J’in itu menolong manusia walau apa pun cara yang ia perlihatkan..seperti merawat…memberi panduan..mencari orang hilang dan sebagainya..
 • Taat dan soleh.Ada juga ji’n Islam yang suka buat maa’ksiat sama juga seperti manusia
 • J’in yang soleh tinggal di masjid dan tempat-tempat yang baik

ji’n ka’pir

 • Mempunyai rupa yang huduh dan menakutkan
 • J’in ka’pir kebanyakkannya menjadi budak suruhan Ib’lis dan syai’tan.
 • Ahli si’hir dan bomoh-bomoh kebanyakkannya menggunakan khidmat ji’n kaf’ir atau syai’tan untuk menjalankan kerja-kerja mereka untuk meny’iher manusia atau membuat kerosakkan dimuka bumi dengan memecah-belahkan perpaduan umat Islam.
 • mereka tinggal di bilik mandi dan tempat-tempat yang kotor.
 • Tulang dan kotoran haiwan adalah makanan ji’n.

Abu Bakar bin Ubaid meriwayatkan:

“Pada setiap rumah kaum muslimin ada ji’n Islam yang tinggal di atapnya, setiap kali makanan diletakkan, maka mereka turun dan makan bersama penghuni rumah..

Kesimpulannya makhluk bernama ji’n ini sebenarnya sama saja seperti kita manusia cuma mereka ada beberapa kebolehan yang buatkan mereka berbeza dari manusia, mereka juga berkeluarga, makan minum, tidur dan segalanya seperti manusia, mereka juga berbuat doosa dan pahala seperti manusia, oleh sebab itu ALLAH sediakan syurga dan nera’ka buat golongan manusia dan ji’n yang taat dan ingkar. Mungkin di dunia ni kita tak boleh nampak mereka tapi di sana kelak insyaALLAH kita akan boleh tengok sendiri makhluk ciptaan ALLAH yang ghaib di mata kita ini.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *