Inilah Golongan Manusia Yang Dijanjikan Bebas Dari Azzab Kubor

Matti itu bukan perkara mudah, deri’ta bermula sejak saat bercerrainya ruh dari badan kemudian tatkala jasad dimandikan kemudian berterusan hinggalah kita ditinggalkan berseorangan di dalam tanah tanpa peneman, setelah ditinggalkan deri’ta itu tidak tamat di situ sahaja tapi akan ia merupakan permulaan kepada deri’ta baru yakni segala sekksa di alam kubor. Namun begitu segalannya mudah bagi mereka yang cukup amal kebaikannya dan sempurna segala ibadahnya….

Rasulullah SAW berpesan sesungguhnya ku’bur adalah rumah pertama dari rumah diakhirat, siapa yang selamat didalamnya maka apa yang selepasnya lebih mudah baginya, apabila dia tidak selamat didalamnya apa yang selepasnya lebih buruk darinya. Ada golongan manusia yang dikurniakan satu kerahmatan oleh Allah SWT kepada mereka, apabila suasana di alam kubvr itu di dalam keadaan yang menakutkan, tiba-tiba mereka terlepas daripada pertanyaan oleh malaikat Mungkar & Nakir.

Rajah diatas ni adalah peta kedudukan kita di dalam keseluruhan 14 perhentian termasuk perhentian terakhir yakni syurga dan nera’ka, jangan salah faham. Alam kubor bukanlah perhentian terakhir kita sebaliknya merupakan perhentian ke-4 kita setelah alam dunia. Selagi tidak berlakunya qia’mat maka duduklah kita dalam kubor sambil disekksa ataupun diberi layanan selesa…

Berdasarkan hadis Rasulullah memang terdapat beberapa golongan yang tidak disoal di dalam kubvr, antaranya adalah :

Murabit

Murabit adalah mereka yang menjaga keselamatan sempadan negara Islam, ,kubu pertahanan dan mempertahankan negara sama ada di darat,laut dan udara. Mereka adalah polis, pegawai keselamatan, tenterra dan lain-lain yang menjaga keselamatan orang lain daripada ancamman bahaya pihak musoh dengan niat kerana Allah. Mereka adalah golongan yang amat beruntung kerana berpeluang untuk beroleh nikmat keistimewaan ini.

Riwayat daripada Salman al-Farisi, Rasulullah SAW bersabda: “Orang yang hidupnya berjaga-jaga kerana menghalang terhadap serangan mu’suh di perbatasan iaitu mereka yang berjuang di jalan Allah sehari semalam itu lebih baik daripada berpuasa sebulan dengan melakukan qiam pada setiap malam. Sekiranya dia ma’ti maka dia akan diberikan ganjaran atas tugasan yang dilakukannya itu. Diberikan ganjaran rezeki dan selamat daripada fitnah dalam ku’bur”. (Riwayat Muslim)

M4ti Syahid

Golongan ini terdiri daripada seseorang yang matti syahhid ketika berperrang antara orang Islam dan kapir. Rasulullah bersabda, sesorang yang matti syahhid disisi Allah mendapat 6 perkara. 6 keistimewaan syahhid adalah diampunkan baginya pada awal darrahnya terpancot, dapat melihat tempat di dalam syurga, dihindarkan dari azzab kubor serta mendapat keamanan daripada ketakvtan besar (hari qia’mat),diberi mahkota kehormatan daripada batu yang paling baik di dunia serta isinya dan dikahwinkan dengan 72 bidadari dan dapat memberi syafaat kepada 70 orang daripada saudara maranya. (Riwayat al-Tirmidzi dan Ibn Majah)

Sering kita dengar orang mendoakan semoga menenggal dalam keadaan khusnul hotimah (menenggal dalam keadaan baik), salah satu cara meneggal yang baik adalah ma’ti sya’hid, berikut adalah beberapa kategori orang yang ma’ti sya’hid menurut hadits, sbb :

Hadits riwayat Ahmad dan Nasa’i :

 • Menenggal terkena wabah penyakkit (Al Math’un)
 • Menenggal karena tenggelam
 • Menenggal karena s4kit radang selaput dada (sebagian mengatakan paru-paru)
 • Menenggal karena s4kit perut (Al Mabthun)
 • Menenggal karena terb4kar
 • Menenggal karena ditimpa reruntuhan/longsor
 • Wanita Menenggal saat mengandung (sebagian mengatakan melahirkan)

Hadits riwayat Ahmad dan Tirmidzi :

 • Menenggal terbu’nuh karena membela hartanya
 • Menenggal terbu’nuh karena membela agamanya (fi sabilillah)
 • Menenggal terbu’nuh karena d4rahnya
 • Menenggal terbu’nuh karena membela keluarganya

Orang yang ma’ti Sy4hid tidak perlu dimandikan :

Sabda Rosulullah Saw, “Jangan kalian memandikan mereka (orang yang ma’ti sya’hid dalam Jih4d) karena setiap luk4 dan setiap d4rah akan mengeluarkan minyak beraroma kasturi di Hari Ki4mat” (HR. Ahmad)

Mengamal surah al-Mulk

Surah Al-Mulk wajar diamalkan terutamanya sebelum tidur, selepas ataupun sebelum menunaikan solat sunat Witir. Rasulullah saw menganjurkan surah Al-Mulk sebagai bacaan rutin setiap umat Islam kerana kelebihan utamanya sebagai penghalang dari azzab kubor dan beroleh pengampunan do’sa dari Allah.
Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda tentang surah al-Mulk : “Ia adalah penghalang daripada azzab kubor.” (Riwayat al-Tirmidzi)

Rasulullah saw bersabda : “Sesungguhnya di dalam Al Quran terdapat 30 ayat yang kandungannya akan memberi syafaat kepada orang yang membacanya sehingga ia akan mendapat keampunan d0ssanya iaitu Tabarakallazi biyadihil mulk.” (Riwayat Ahmad)

M4ti pada malam atau hari Jumaat

Golongan ini terdiri daripada seseorang yang menenggal dunia pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat. Diriwayatkan daripada Abdullah bin Umar, Rasulullah bersabda: “Tidak ada seorang muslim yang ma’ti pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali dia pasti akan dipelihara Allah daripada pitn4h kubor.” (Riwayat Ahmad dan al-Tirmidzi)

M4ti disebabkan s4kit perut

Seseorang yang matti disebabkan sakit perut juga tergolong daripada golongan yang bebas daripada azzab kubor. Rasulullah bersabda:

“Sesiapa dibunvh oleh perutnya sendiri (ma’ti kerana sakit perut), dia tidak di az4b didalam kubornya.” Riwayat al-Nasai’i dan Ibn Hibban)

Para Siddiqin

Para siddiqin iaitu para sahabat Rasulullah dan mereka yang benar-benar beriman kepada ajaran Islam walaupun tidak pernah bertemu dengan Rasulullah. Al-Hakim menegaskan bahawa para siddiqin tidak akan disoal di dalam kubor kerana di dalam doa yang dijadikan amalan membuktikan orang yang telah diberi nikmat oleh Allah dikalangan nabi, para siddiqin, para syuhhada dan mereka yang salih.

Mudah-mudahan kita tergolong di antara golongan yang terselamat di alam kubor kelak. Amin

Sumber:Islamituindah

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.