Barang Siapa Miliki Sifat Ini Maka Diha’ramkan Baginya Syurga Walau Amalannya Mencecah Langit!

Syurga merupakan destinasi terakhir yang diimpikan bagi setiap manusia, namun begitu tidak semua yang layak masuk ke dalamnya, syarat pertamanya wajib beragama ISLAM. Beragama Islam sahaja pun tidak cukup lagi untuk buatkan seseorang itu masuk ke syurga, individu tersebut haruslah taat pada perintah ALLAH. Namun begitu Barang Siapa Miliki Sifat Ini Maka Diharamkan Baginya Syurga Walau Amalannya Mencecah Langit! Sifat ini datang dalam diri setiap manusia seperti penya’kit yang merusakkan manusia tersebut sedikit demi sedikit…

Penya’kit yang ditimpakan keatas manusia merupakan ujian dan cubaan daripadaNya untuk melihat sejauh mana kesabaran hamba-hambaNya dalam mengharungi ujian dan cabaran tersebut. Setiap penya’kit, Allah telah janjikan penawarnya asalkan manusia berusaha untuk mencarinya.

Tanpa kita sedar, ada sejenis penya’kit yang telah lama menjangkiti diri manusia sejak zaman nabi Adam lagi. penya’kit ini adalah penya’kit hati yang berupa de’ndam. penya’kit ini yang kadang kala dirasakan manusia tanpa disedarinya. Simpttom atau gejallanya adalah yang berupa perasaan tidak puas hati atau tidak senang di atas kejayaan atau pencapaian orang lain.

Dalam Sebuah Hadith, Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda,

“Kelak akan menimpa umatku penya’kit umat umat terdahulu, yaitu penya’kit so’mbong, ku’fur nikmat, dan lupa daratan dalam memperoleh kenikmatan. Mereka berlomba mengumpulkan harta dan berm’egah-meg’ahan dengan harta. Mereka terjerumus dalam jurang kesenangan dunia, saling bermu’suhan, dan saling iri, den’gki, dan de’ndam sehingga mereka melakukan kezo’liman (melampaui batas),” (HR. Al-Hakim).

Jelas sekali hadith Nabi di atas yang menerangkan tentang penya’kit hati yang bisa menyebabkan tertutupnya pintu syurga bagi seseorang, salah satunya adalah rasa den’dam dihati.

Perbezaan dalam tingkat strata dan sosial masyarakat sekarang ini turut menimbulkan gesekan dan pertikaian. Pertikaian yang bukan hanya terjadi secara fizikal namun turut disokong dengan perasaan den’dam yang berpanjangan.

Persaingan dalam memperoleh keuntungan dalam dunia bisnespun, sering kali menimbulkan pertikaian dan den’dam yang berpanjangan. Perasaan tidak senang dan sa’kit hati terhadap orang lain yang lebih berjaya adalah faktor utama munculnya penya’kit hati berupa de’ndam ini. Akhirnya manusia yang memiliki penya’kit hati ini sentiasa berfikir untuk melampiaskan de’ndamnya dengan apa cara pun, termasuklah perbuatan syi’rik seperti menggunakan ilmu hit’am dan sebagainya.

Rasa den’dam inilah yang menyebabkan pintu syurga akan ditutup untuk dirinya kerana dengan sebabnya itu bisa memutuskan tali silaturahmi dan tali persaudaraan.

Rasulullah Shallallahu’alaihi Wasallam bersabda,

“Pintu-pintu surga itu dibuka pada hari Senin dan Kamis, lalu diampunkanlah bagi setiap hamba yang tidak menyekutukan sesuatu dengan Allah, kecuali seseorang yang antara dirinya dan saudaranya itu ada rasa den’dam, lalu dikatakanlah, ‘Nantikanlah dulu kedua orang ini sehingga keduanya berdamai kembali. Nantikanlah kedua orang ini sehingga keduanya berdamai kembali’,”(HR. Muslim).

Dari hadith Nabi tersebut jelas sekali akibat yang ditimbulkan jika seseorang masih memiliki rasa den’dam didalam hati.

Allah Ta’ala berfirman, bahawa syurga adalah tempat dimana tidak ada den’dam didalamnya.

“Dan Kami mencabut rasa den’dam dari dalam dada mereka, di bawahnya mengalir sungai-sungai. Mereka berkata, ‘Segala puji bagi Allah yang telah menunjukkan kami ke (surga) ini. Kami tidak akan mendapat petunjuk sekiranya Allah tidak menunjukkan kami. Sesungguhnya rasul-rasul Tuhan kami telah datang membawa kebenaran.’ Diserukan kepada mereka, ‘Itulah surga yang telah diwariskan kepadamu karena apa yang telah kamu kerjakan’,” (QS. al-A’raf 43).

“Sesungguhnya orang yang bertakwa itu berada dalam surga-surga (taman-taman) dan (di dekat) mata air (yang mengalir). (Allah berfirman), ‘Masuklah ke dalamnya dengan sejahtera dan aman.’ Dan Kami lenyapkan segala rasa den’dam yang ada dalam hati mereka: mereka merasa bersaudara, duduk berhadap-hadapan di atas dipan-dipan,” (QS. al-Hijr 45-47)

Oleh yang demikian, jangan sesekali ada perasaan som’bong walau sekecil zarah kerana ia membuatkan kita tidak dapat masuk ke syurga Allah yang penuh dengan kenikmatan.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *