Besarnya pengor’banan Ibu, Inilah keadaan bersalin dalam suasana ko’bid19!

Pengor’banan ibu satu perkara yang takdapat dinafikan apatahlagi tatkala negara dilanda wa’bak membu’nuh ini, ikuti cerita sis ni tentang pengalaman beliau bersalin dalam keadaan negara dilanda kobid19…

Ramai yang nak tahu macam mana keadaan bersalin masa tengah ko’bid19 ni kan? Ok kita share ye. Semoga dengan perkongsian ni, dapat bagi bakal2 ibu ready mental dan fizikal ya. Dan didoakan dipermudahkan segala urusan. Fyi, ni pengalaman sis dekat Hos’pital Selayang, kelas ke 3. Hos’pital lain tak pasti. Boleh call dulu utk kepastian.

1) katil wa’d limited.
masa musim ko’bid19 ni, hos’pital mmg agak pack. Jadinya, kekurangan katil. Kalau kita dtg register, kita memang akan kena tunggu giliran utk dibagi katil. Kurang2 24j – 48j. Tiada jaminan dpt awal atau lambat. Unless kalau ada kelas ke2 atau kelas pertama, siapa nak, dorang akan offer.

2) Tak boleh teman/melawat
Suami/mak/adik beradik pun tak dibenarkan teman atau melawat. Even dalam lab’our room pun suami tak dibenarkan teman. Semuanya sendiri. Hanya Ibu & baby shj. Suami boleh datang untuk ambil uri & azankan baby shj. Even kelas pertama, kelas kedua atau fpp pn sendiri. Suami tkleh teman.

3) hantar barang hanya pass pada guard
Kalau suami nak hantar barang, boleh pass pada guard. Suami memang tak dibenarkan masuk. Untuk memudahkan guard pass barang kat kita, boleh suruh suami tulis nama, no katil & no wad siap2 kat kertas. Jadinya takde guard tu tercari2 kan. Kita mudahkan urusan guard.

4) suami tunggu di lobby
Even sementara kita nak tunggu dapat katil, suami takleh teman ye. Once dh register, dah tukar baju hospital, terus kita tak boleh kemana2.
– dinasihatkan, sementara belum dpt katil, takyah bawak barang banyak2 dlu. Dh checkin wad baru mntak husband hantarkan bag.

Kesimpulannya, a-z memang ibu & baby shj. Takde bantuan dr keluarga. Memang agak struggle.
– last but not least, memandangkan semuanya sendiri2, kalau kita kuat sikit, bantu2 lah jiran2 katil. Kesian lagi2 kalau lepas czer. Selagi ubat bius belum habis, takleh bangun. Dgn Baby nangis lagi. Jadinya, kita saling bantu membantu.

Kredit : Dalila Amli

Dibawah ni berita dari KOSMO! Online yang melaporkan tentang ramainya para ibu hamil terkur’ban akibat ko’bid19, walaupun 70 orang bagi min dikira ramai dah, nak plan ada baby pn takut dah risaukan isteri dan baby yang baru nak keluar…

70 wanita hamil ma’ut akibat kobid19 tahun ini – KOSMO!

PUTRAJAYA – Sejumlah 3,396 kes ko’bid19 dilaporkan dalam kalangan ibu hamil di negara ini sejak Mac 2020 sehingga Jun lalu meningkat sejajar dengan peningkatan jumlah kes secara keseluruhan.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, bilangan kes dilaporkan semakin meningkat sejak Oktober 2020 dengan purata 200 kes jang’kitan sebulan.

Katanya, lonjakan kes dapat dilihat pada Mei dan Jun lalu masing-masing sebanyak 850 kes dan 899 kes.

Beliau berkata, sebanyak 70 kes kema’tian ibu hamil disebabkan oleh komplikasi jangkitan ko’bid19 dilaporkan tahun ini setakat 9 Ogos lalu dengan 47 peratus daripada kes kema’tian yang dilaporkan mempunyai komo’rbid.

“Tahun lalu, tiada kes kema’tian melibatkan ibu hamil disebabkan komplikasi jangkitan ko’bid19 dilaporkan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Mengulas lanjut, beliau memberitahu, pada tahun ini, purata kes kema’tian ko’bid19 bagi Januari hingga Mei adalah dua kes sebulan sebelum meningkat mendadak pada Jun dengan 17 kes kema’tian.

“Data menunjukkan dua kes menerima dos pertama vk’sin, manakala sebanyak 15 kes lagi tidak menerima vk’sin ko’bid19,” katanya.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.