Amalan-amalan Terbaik Yang Perlu Kita Amalkan Terutama Pada Saat Akhir Perjalanan Dunia Ini…

Baginda Rasulullah SAW pernah mengkhabarkan mengenai peristiwa akhir zaman yang mana akan berlaku penyebaran wa’bok. Sabda baginda Rasulullah SAW: Daripada ‘Auf bin Malik RA berkata:

“Aku pernah menemui Nabi SAW ketika terjadi pe’rang Tabuk dan baginda sedang berada di dalam sebuah khemah yang dibuat daripada kulit. Lalu baginda bersabda: Hitunglah enam perkara yang akan terjadi menjelang hari qia’mat iaitu:

1. Kema’tianku

2. Pembebasan Baitulmaqdis (dalam riwayat lain, pemakmuran Baitulmaqdis)

3. Kema’tian yang menye’rang kamu sekalian bagaikan penyakit yang menye’rang kambing sehingga ma’ti tiba-tiba

4. Melimpahnya harta benda sehingga ada lelaki yang diberi seratus dinar namun masih marah (kerana merasa kurang)

5. Timbulnya fit’nah sehingga tidak ada satu pun rumah orang Arab (dalam riwayat lain: rumah orang Islam) melainkan ia akan memasukinya

6. Perjanjian yang akan berlaku antara kamu sekalian dan bangsa Bani al-Asfar (Rom), lalu mereka mengkhi’anati perjanjian tersebut dan mereka akan datang menghadapi kalian di bawah lapan puluh panji-panji pe’rang , di bawah setiap panji pula terdiri daripada 12,000 ten’tera.” (Sahih Bukhari hadis 2,940).

Berdasarkan apa yang sudah diberitahu oleh Nabi ribuan tahun lalu maka benarlah dunia kita makin bergerak kearah penghujung, tiada siapa pun yang mampu hentikan perjalanan ini kecuali ALLAH, seperti semua sedia maklum perjalanan dunia kita sekarang adalah amat pantas dan seolah-olah lebih pantas dari dunia sebelum ini. Oleh sebab itu kita semua tahu tentang akan berlakunya satu hari dahsyat dipanggil hari qia’mat. Maka ayuh bersedialah kita dengan amalan-amalan kita….

Ini antara Amalan-amalan yang baik untuk dilakukan terutama pada akhir zaman ini

 1. Jaga solat 5 waktu (yg x pernah solat try buat dlu sikit2 lama2 Allah akan bantu)
 2. Jaga silaturahim ( elakkan pertelingkahan sesama saudara & dgn sesiapa saja..cuba utk berbaik2..)
 3. Berkawan dengan Alquran (baca sekurang2nya surah Alkahfi utk elak fitnah akhir zaman, surah Al Mulk utk elak azab ku’bur, surah Yassin utk dapat syafaat di akhirat..amalkan setiap hari..lagi banyak lg bagus..)
 4. Jelaskan hu’tang (cuba utk byr sikit2 hu’tang sesiapa saja)
 5. Sedekah setiap hari (paling tidak sedekah Alfatihah utk mak ayah pada setiap pagi, beri haiwan makan, letak pisang di masjid, bantu org Susan & banyak lg..amalan ini akan selamatkan kita masa lintas Titian Sirat nanti)
 6. Main Facebook pos benda yang baik2 sekurang2nya bila org baca & amalkan, kita dapat saham pahala..
 7. Nak tidur malam baca 3 Qul, 3x surah Al Ikhlas .!ibaratkan kita dh khatam Alquran..
 8. Sebarkan salam..
 9. Puasa wajib jgn tinggal, puasa sunat try buat hari Isnin & Khamis..
 10. Zakat
 11. Setiap hari ambil 1 zikir (Cth : Subhanallah Wabihamdihi Subhanallahil Adzim & praktikkan- 100x ,kira2 5 minit sahaja)
 12. Doakan kesejahteraan org lain dalam diam
 13. Solat malam

Banyak lg sebenarnya amalan lain yg boleh dipraktikkan semoga Syurga milik kita In Sha Allah…😊

Kredit: Majlis Ilmu

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.