2 TANDA NYATA ALLAH SEDANG MURKA PADA KITA

Murka ALLAH itu datang dalam perlbagai cara, yang paling kita mahu elakkan ialah diturunkan ba’la. Andai turunnya ba’la habis semua akan kena takda yang terkecuali. Sebagai seorang ham’ba ALLAH wajiblah kita elakkan daripada berbuat perkara yang dimurkai ALLAH…

Seorang Wali Allah pernah berkata, jika aku ingin tahu sekiranya ada kesalahanku pada Allah, aku akan perhatikan 2 tanda ini – KENDERAAN dan ISTERIKU.

Kenderaan yang diguna sering rosak dan meragam. Banyak kerosakan yang datang darinya berbanding memudahkan urusan seharian.

Isteri pula buruk akhlaknya, suka membantah malah perilakunya sangat menyakitkan hati.

Kata Ulamak, kenderaan kita sepatutnya mendatangkan kebaikan dalam hidup. Tapi bila jarang diguna untuk pergi masjid, pergi berjemaah maka Allah sampaikan rasa tidak redhaNya melalui cara itu.

Karenah isteri yang suka mela’wan pula adalah disebabkan kita sendiri berani lawan perintah Allah. Lebih teruk lagi, anak-anak juga turut bermasalah.

Kadang-kadang kita tak nampak semua petunjuk ini melainkan Allah sampaikan melalui para Ulamak.

Ulamak pesan, bila ada perkara sebegini berlaku dalam rumahtangga kita, cepat-cepat berwuduk dan bertaubatlah.

Kena cari balik kemak’siatan apakah yang sedang kita buat sehingga Allah sedang memberi peringatan kepada kita sedemikian rupa.

Sumber: Perkongsian Tuan Guru Sheikh Zaini Ahmad.🌵

Jauhi Larangan Allah SWT Agar Terhidar Dari Murka-Nya

Sesungguhnya Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Di dalam kemurkaan Allah senantiasa diwarnai dengan ke-Maha Adilan dan ke-Maha Bijaksanaan-Nya. Allah mengajarkan kepada kita agar selalu berlindung kepada-Nya dari berbuat sesuatu yang dimurkai-Nya sebagaimana firman-Nya:

“Tunjukilah kami jalan yang lurus, (yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang se’sat.” (QS. 1:6-7)

Allah SWT menciptakan manusia secara seimbang antara kemauan untuk menaati perintah-Nya dan bisikan hati yang meuju pada segala larangan-Nya.Oleh karena itu, agar dapat menjadi manusia yang selalu dicintai Allah, hendaklah kita bersungguh-sungguh untuk terus berada di jalan kebenaran.

Membaca dan menghayati isi Al Quran akan membuat kita mengerti mana jalan yang dirihoi oleh-Nya, dan mana jalan yang sangat dimurkai-Nya. Lakukan segela yang diperintahkan Allah secara sungguh-sungguh (berji’had).

“Dan barangsiapa yang berjihad, maka sesungguhnya jihadnya itu adalah untuk dirinya sendiri. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) dari alam semesta.” (QS. 29:6)

“Dan sesungguhnya telah Kami berikan hikmat kepada Luqman, yaitu: “Bersyukurlah kepada Allah. Dan barangsiapa yang bersyukur (kepada Allah), maka sesungguhnya ia bersyukur untuk dirinya sendiri; dan barangsiapa yang tidak bersyukur, maka sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji”.(QS. 31:12)

“Hai manusia, kamulah yang berkehendak kepada Allah; dan Allah Dia-lah Yang Maha Kaya (tidak memerlukan sesuatu) lagi Maha Terpuji.” (QS. 35:15)

“Jika Dia mengendaki, niscaya Dia memus’nahkan kamu dan mendatangkan makhluk yang baru (untuk menggantikan kamu).” (QS. 35:16)

Manusia yang melakukan apa yang seharusnya menjadi larangan Allah akan mendapat mukra-Nya. Jika manusia enggan belajar aturan-aturan Allah, dan kemudian membuta serta tuli, dan bahkan terang-terangan memu’suhi utusan-utusan Allah, maka di saat keja’hatan manusia tersebut sudah melampaui batas, Allah berkenan untuk mengadilinya. Keadilan tersebut dapat berupa huku’man yang dijatuhkan di dunia ini atau bahkan dimus’nahkan. Karena dengan kemus’nahan itu akan berakhirlah keza’liman yang terus menerus dilakukan oleh orang-orang dza’lim tersebut.

“Demikianlah Kami memberi balasan kepada mereka karena keka’piran mereka.Dan Kami tidak menjatuhkan az’ab (yang demikian itu), melainkan hanya kepada orang-orang yang sangat ka’pir.” (QS. 34:17)

“Dan orang-orang ka’pir bagi mereka neraka Jahan’nam. Mereka tidak dibina’sakan sehingga mereka ma’ti dan tidak (pula) diringankan dari mereka az’abnya. Demikianlah Kami membalas setiap orang yang sangat ka’pir.” (QS. 35:36)

Sebagai manusia kita bukanlah apa-apa tanpa pertolongan dan perlindungan Allah. Ketahuilah bahwa Allah sangat penyayang kepada umat manusia.

“Mereka meminta kepadamu supaya disegerakan (datangnya) sik’sa, sebelum (mereka meminta) kebaikan padahal telah terjadi bermacam-macam sik’sa sebelum mereka. Sesungguhnya Tuhanmu benar-benar mempunyai ampunan (yang luas) bagi manusia sekalipun mereka za’lim, dan sesungguhnya Tuhanmu benar-benar keras sik’sa-Nya.” (QS. 13:6)

“Dialah yang menurunkan kepada hamba-Nya ayat-ayat yang terang (al-Qur’an) supaya Dia mengeluarkan kamu dari kegelapan kepada cahaya. Dan sesungguhnya Allah benar-benar Maha Penyantun lagi Maha Penyayang terhadapmu.” (QS. 57:9)

“Sesungguhnya Allah menahan langit dan bumi supaya jangan lenyap; dan sungguh jika keduanya akan lenyap tidak ada seorangpun yang dapat menahan keduanya selain Allah. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun.” (QS. 35:41)

“Sesungguhnya Allah tidak berbuat za’lim kepada manusia sedikitpun, akan tetapi manusia itulah yang berbuat za’lim kepada diri mereka sendiri.” (QS. 10:44)

Menghindari murka Allah dapat dilakukan dengan cara menjauhi langkah-langkah syai’tan, langkah-langkahnya licin, dan menawan.

“Hai manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syai’than; karena sesungguhnya syai’than adalah mu’suh yang nyata bagimu”. (QS. 2:168)

“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syai’than. Sesungguhnya syai’than itu musuh yang nyata bagimu.” (QS. 2:208)

“Dan janganlah kamu mendekati zi’na; sesungguhnya zi’na itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk.” (QS. 17:32)

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *