“Ini 3 Petua Kampung Penyumbang Utama Kema’tian Yang WAJIB DIELAKKAN!” – Survivor K0BID19 Stage 4

Sejak K0BID19 makin mengganas makin tular lah segala macam petua tersebar dari mulut ke mulut orang, petua yang langsung tak bersandarkan pada kajian saintifik ini pula diamalkan oleh para pesa’kit tak kira di rumah mahupun di hospi’tal. Dalam keadaan mendesak begini memang orang akan guna apa saja cara untuk cuba keluar dari situasi ini, jadi petua2 yang toksik seperti ini akan jadi pilihan semua. Mujurlah ada perkongsian jujur dari seorang Survivor K0BID19 Stage 4 ini, Puan Suhaida Ariffin. Baca dan fahamkan segala perkongsian beliau…

I’m K0BID19 Stage 4 survival!!!

Alhamdullilah sudah beransur pulih sudah melepasi tahap kri’tikal yg paling bahaya. Allah masih sudi pinjamkan umur dan nya’wa kepada aku… amiinn

Aku bersyukur hanya aku yg po’sitif dlm family.

Gejala demam dpt selepas aku amik 2nd dos vak’sin hari ke 2. Ingat demam sim’ptom after vak’sin rupa nya melarat spai tiada deria bau. Amik keputusan buat sw’ab test hasilnya seperti dijangka.

Petua2 yg dilarang utk pesakit posi’tif kobid mengikut pengalaman aku adalah. Petua tersebut tidakboleh sama sekali digunakan pakai dan ia mendatangkan bahaya ny’awa dalam sekelip mata

seperti yg terjadi pada aku. Oxisgen aku turun mendadak ke paras 80

DILARANG KERAS:

  1. Air Kelapa ( tak kira lah dicampor apa bahan sekali) Sangat2 merbahaya kerana dia membuat saluran pernafasan menjadi sempit diruang paru2 dan suhu badan menjadi semakin meningkat.
  2. Air Lemon akan membuat kita mengalami sakit perut yg sgt kerana sifat lemon sudah bertukar kepada acid dan memburukkan kesihatan
  3. Cuka membantu menyempitkan saluran pernafasan membuat kita semakin sukar bernafas

3 item ini lah menyumbang kepada kema’tian!!! Jika kita tidak segera ke hospital.

PETUA TERBAIK:

  • Petua paling terbaik adalah minum air suam secukupnya supaya badan dan tekak kita sentiasa basah. Mkn buah2 yg tidak berunsur sejuk atau supplement vit c. Jika demam mkn panadol. Tido dan makan secukupnya.

Terima kasih kepada kesayangan2 hamba terutama nya suami terchinta Norazli Ridzuan dan anak2 Amira Norazli yg menjaga mami tanpa berbelahbagi serta adikberadik iparduai dan kawan2 yg mengetahui turut memberi doa kesembuhan utk aku, aku hargai semuanya.. semoga kita semua dilindungi🥰

Terima kasih kpd kakitangan hospital

Selayang unit zon kuning ward 6A mereka memberikan service terbaikkkkk!!! Utk semua pesakit kobid. Hanya Allah dpt membalasnya🥰

Jangan pilih jenis vak’sin, pilih nyawa anda. Vak’sinasi selamatkan nyawa.

Kredit : Suhaida Ariffin

7 CARA MUDAH TINGKATKAN IMU’NITI BADAN

1. Elakkan stres yang berlebihan

Tidak dinafikan, memang ramai individu mengalami stres kerana situasi yang terpaksa kita hadapi kini.

Pun begitu, kita seharusnya mengelakkan diri anda dari stres yang berlebihan.

Tekanan yang terlalu banyak hanya akan melemahkan sistem im’un tubuh badan, sekali gus meningkatkan risiko dijangki’ti pelbagai penyakit.

2. Pastikan rangkaian sosial anda kekal kuat

Semasa PKP, memang sukar untuk kita bersosial bersama teman-teman. Namun, itu bukan alasan.

Kewujudan media sosial memastikan kita boleh kekal berhubung bersama orang yang jauh mahupun dekat.

Terdapat banyak kajian mengatakan kesunyian dan pengasingan sosial memberi banyak kesan buruk kepada kesihatan tubuh badan.

3. Hubungan ke’lamin juga cara kuatkan sistem im’un tubuh badan

Ya, memang kenyataan ini mengejutkan. Namun, ia ada benarnya!

Menurut kajian, individu yang melakukan hubungan hubungan ke’lamin sekali atau 2 kali seminggu mempunyai kadar immunoglobulin A (IgA) lebih tinggi di dalam air liur mereka berbanding individu yang kurang aktif melakukan hubungan hubungan ke’lamin.

IgA adalah sejenis molekul im’un dalam tubuh badan yang membantu individu melawan penyakit biasa seperti demam dan selese’ma.

4. Buang tabiat buruk anda dengan kadar segera

Tabiat buruk seperti menghisap rokok dan minum alko’hol wajarlah dibuang dengan kadar segera. Tahukah anda, perokok lebih berisiko untuk dijangkiti K0BID19?

Selain itu, buang juga tabiat suka berjaga pada lewat malam. Ini kerana kurang tidur pada waktu malam akan menyebabkan tubuh badan kurang mendapat rehat dan kesannya, sistem im’un akan menjadi lemah.

Menurut kajian, kebanyakan individu perlu sekurang-kurangnya 7 hingga 9 jam waktu tidur untuk tubuh badan berehat sepenuhnya.

Barulah tubuh badan anda dapat menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang mampu melawan pelbagai penyakit.

5. Cuci tangan dengan kerap untuk sistem im’un yang kuat

Cuci tangan menggunakan air dan sabun dengan kerap adalah cara kuatkan sistem imun tubuh badan yang paling mudah dan efektif.

Ia juga senjata utama dalam melawan K0BID19 yang melanda dunia ini.

Ini kerana K0BID19 boleh berpindah dari manusia ke manusia hanya apabila mempunyai kontak rapat.

Contohnya seperti bersalam. Perbuatan ini akan memindahkan kuman jika tangan anda menyentuh hidung, mata dan mulut anda.

Oleh itu, sentiasalah cuci tangan dengan air dan sabun. Selain itu, penggunaan hand sanitizer jika tiada air dan sabun!

6. Membela haiwan peliharaan

Pelbagai kajian menunjukkan individu yang membela haiwan peliharaan seperti kucing dan anjing cenderung mempunyai tekanan darah dan kadar kolesterol yang lebih stabil.

Ini didasari oleh faktor anda akan lebih terlibat secara fizikal ketika membawa si comel bersiar-siar di luar rumah.

Selain itu, dikatakan juga kanak-kanak yang banyak terdedah kepada haiwan lebih cenderung untuk tidak mempunyai alahan dewasa kelak.

7. Ketawa itu penawar duka dan pemangkin sistem im’un

Akhir sekali, anda perlu memastikan kehidupan kekal ceria dan bahagia. Caranya, adalah dengan ketawa!

Ketawa dikatakan mampu meningkatkan sistem im’un tubuh badan. Ini disahkan melalui kajian yang dilakukan dengan meneliti individu ketika mereka menonton filem.

Didapati sistem im’un tubuh badan mereka yang menonton filem komedi mampu meningkat dengan mendadak.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.