Ha’ram Hukum Main Kutu Cara Yang Selalu Kita Buat! Ramai Main Tapi Tak Tahu Cara Halal yang Dianjurkan Dalam Islam…

Dalam aktiviti main kutu ini, seorang ketua akan dilantik untuk menjaga wang-wang kutu ini. Setiap ahli akan memberi wang dalam jumlah tertentu setiap bulan dan akan mendapat wang terkumpul apabila tiba gilirannya.

Namun, masih ada ahli lain yang turut sama menunggu giliran untuk mendapatkan wang tersebut. Jadi, bayarlah dengan penuh disiplin dan jangan pernah lari dari tanggungjawab dan komitmen untuk membayarnya setiap bulan.

Ada juga kumpulan kutu ditubuhkan dengan asbab nak membeli barangan yang berjenama dan juga barangan perhiasan. Semakin hari, semakin ramai yang telah menubuhkan kumpulan ini baik secara online mahupun secara offline.

Permainan duit kutu sangat popular dalam kalangan suri rumah di mana seorang ketua akan dilantik untuk menjadi penjaga dan pengumpul duit dari ahli-ahli yang menyertai sesebuah kumpulan duit kutu. Ahli-ahli akan menunggu giliran untuk mendapatkan duit yang terkumpul dan akan menjadi kaya dalam sekelip mata apabila giliran tiba (keh! keh! keh!). Jadi, apa hukum main duit kutu? Adakah ianya dibolehkan?

Tapi ingat, masih ada ahli lain juga yang turut sama menunggu giliran seprti anda. Jadi, bayarlah dengan penuh disiplin dan jangan pernah lari dari tanggungjawab dan komitmen anda.

Bukan hanya duit, kumpulan duit kutu juga ditubuhkan untuk membeli barangan yang berjenama dan emas. Semakin hari, semakin ramai menubuhkan kumpulan kutu baik secara online mahupun secara offline.

Tidak dapat dinafikan, duit kutu sangat membantu seseorang untuk mengurangkan beban hidup dan mungkin juga untuk membeli sesuatu yang diidam-idamkan.

Namun, apakah hukum dan cara sebenar bermain duit kutu? Jom kita telusuri kuliah Ustaz Azhar Idrus menerangkan hukum sekiranya anda memutuskan untuk bermain duit kutu.

Soalan:

Apakah hukum main duit kutu?

Jawapan:

HA’RAM hukumnya sekiranya tidak menyatakan akad lafaz hutang kepada kawan-kawan.

Sekiranya kita penerima duit kutu pada bulan itu, kita perlu katakan:

“Saya berhutang kepada awak semua”

Sekiranya kita bayar bulan-bulan untuk kutu orang lain kita perlu katakan:

“Saya bayar hutang awak”

Manakala jika kita adalah orang terakhir yg dalam pusingan kutu, kita perlu berkata:

“Saya terima hutang awak semua kpd saya”

Sekiranya semua akad-akad ini dilafazkan maka hukum bermain duit kutu adalah HARUS.

Jika tidak dilafazkan akad tersebut, hukumnya menjadi HA’RAM.

Tapi bagaimana dgn hukum main kutu yang dah lepas??

Mari beristighfar kepada Allah. Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita yang lalu kerana jahil tidak tahu hukum tersebut. Wallahua’lam.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *