Ini Apa Yang Salman Khan Buat Kepada ‘Pengacara Majlis’ Yang Sibuk Bercakap Ketika Azan Berkumandang…

“Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu, sesungguhnya Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Apabila dilaungkan azan untuk sembahyang, syai’tan akan menjauhkan dirinya sambil terkentut-kentut (kerana lari sekuat-kuatnya) sehinggalah tidak terdengar lagi azan. Jika selesai azan itu, syai’tan akan kembali lagi sehinggalah iqamah untuk sembahyang diserukan dia akan menjauhkan diri. Sehinggalah selesai iqamah itu barulah dia kembali lagi sehingga dia melintasi antara seseorang itu dengan dirinya (mengwas-waskan). Dia akan berkata : Ingatlah begini-begini, ingatlah begini-begini terhadap sesuatu yang tidak sewajarnya diingati sehinggalah lelaki itu tidak mengetahui berapa rakaat dia bersembahyang”.(Riwayat Al-Imam Al-Bukhari).

Dalam pada itu, azan juga boleh digunakan untuk mengubati orang yang sedang dalam keras’ukan dan menghindarkan mereka daripada keja’hatan ji’n, begitu juga sunat mengazankan orang yang bur’uk sifatnya sama ada daripada manusia atau binatang dan orang yang resah gelisah kerana azan itu boleh menghilangkan keres’ahan itu.

Sunat melaungkan azan ketika menghadapi kebak’aran atau untuk orang yang hendak musafir atau untuk anak damit yang baru lahir supaya anak damit itu tidak akan diganggu oleh Ummu Syibbyan iaitu daripada kalangan ji’n. Perlu diketahui juga bahawa waktu atau masa di antara azan dan iqamah merupakan di antara saat-saat mustajab di mana doa diperkenankan oleh Allah Subhanahu Wata’ala. Oleh kerana itu kita disunatkan untuk berdoa pada ketika itu seperti memohon selamat daripada musibah dan penyakit.

Sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam maksudnya : “Dari Annas bin Malik katanya : Telah bersabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Doa tidak ditolak antara azan dan iqamah. Mereka berkata : Apakah yang kami katakan wahai Rasulullah? Baginda bersabda : Kamu memohon kepada Allah afiat (keselamatan) di dunia dan di akhirat”. (Riwayat Al-Imam At-Termidzi).

Islam telah mengajar kita cara-cara untuk menghormati azan, antaranya ialah jika kita mendengar seruan azan atau iqamah sedang dilaungkan, maka sunat kita berhenti sekejap untuk menjawab seruan azan, bukan dengan mengambil sikap sambil lewa dan tidak acuh seperti tidak memperdulikan seruan azan yang dilaungkan, seolah-olah tidak mendengarnya apatah lagi untuk menyahut seruan azan tersebut.

Aksi pelakon Bollywood, Salman Khan men3gur Pengacara Majlis untuk berhenti bercakap ketika azan sedang berkumandang kembali menjadi sohor kini di media sosial.

Video yang dipercayai telah dirakamkan sekitar tahun 2014 itu mendapat pelbagai reaksi netizen.

Rata-ratanya respek dengan cara teg’4s Salman dalam rakaman video berkenaan.

“Penghormatan kepada azan, kadang-kala kita pun terlepas pandang. Anggaplah azan itu gema Allah. Memanggil kita untuk solat,” tulis seorang pengguna.

“Walaupun dah lama, bagus abang aku ni,” tambah pengguna lain.

“Nasib dia berhenti, kalau tak mahu melayang kena s1ku dengan hero Hindustan,” seloroh individu lain pula.

“Salman ni pengaruh besar, sebab tu orang dengar cakap dia. Ber4’ni l4wa’n terus j4’tuh,” kongsi individu lain pula.

Selain pujian, ada dalam kalangan pengguna yang bertanya-tanya status agama Salman. Ada yang beranggapan gestvre itu normal bagi individu beragama Islam.

“Dia muslim, tapi ada satu ideologi yang turut dipraktikkan di negara jiran iaitu plur’4lisme. Mak Islam, ayah Kr1st’ian, anak Ate’1s,” kata seorang pengguna memberikan respons.

“Dulu dia tukar masuk Kr1s’tian ikut mak cik dia, tak tahulah sekarang kalau dah masuk Islam semula,” tambah individu lain.

“Ayah dia Islam, mak dia tak. Dia pun tak boleh nak cakap agama apa,” sahut pengguna lain pula.

“Yang ada Khan semua Islam tapi sekular atau lib3ral sikit. Macam Salman, Shah Rukh, Saif Ali dan Aamir. Sebab banyak jua babak yang bertentangan dengan agama, contoh babak sem’b4h t0kong, mereka buat juga padahal itu dah lari ak1dah.

“Kalau kat Malaysia ni dah kena kec’4m 7 keturunan,” sambung pengguna lain pula memberikan justifikasi.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Gempak

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.