Andai Bermimpi Tentang 13 Perkara Ini, Itulah Petanda Anda Sedang Diganggu Oleh Jin dan Syai’tan!

Jangan diambil ringan perkara sebegini, andai isteri pernah mengadu perkara seperti ini dalam tidurnya maka segeralah berubat sebelum terlambat…

Tulisan saya kali ini sebenarnya sudah pernah saya bahas dan banyak sekali mendapat respon dari pembacanya. Respon ini tentu tidak terlepas dari masalah yang saya bahas iaitu masalah mimpi.Semua orang pasti pernah bermimpi dan hampir setiap kita tidur mimpi itu datang.

Disini saya bukanlah seorang pentafsir mimpi sehingga setiap orang yang membaca tulisan ini akan bertanya pada saya tentang tafsiran dari mimpi-mimpi mereka.Perlu diketahui bahawa mentafsirkan mimpi itu memerlukan ilmu tersendiri, terutama seseorang itu harus menguasai Alquran dan hadits dengan baik. Jadi tidak sembarang orang yang dapat dikatakan boleh menafsirkan mimpi.

Disini yang akan saya bahas adalah simbol-simbol yang berhubungan dengan binatang,orang,jin,dan serangga dalam mimpi yang menggambarkan seseorang yang bermimpi itu terkena si’hir,’ain,dan gangguan syait’an.Sebelum kita membahas masalah ini lebih jauh alangkah baiknya kita perhatikan sabda Nabi Shallallahu alaihi wasallam yang berbunyi:

Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda:

الرؤيا ثلاث حديث النفس وتخويف الشيطان وبشرى من الله

“Mimpi itu ada tiga macam: bisikan hati, ditakuti syait’an, dan khabar gembira dari Allah.” (HR. Bukhari 7017).

Jadi pembahasan kita dalam tulisan ini menyangkut pembahagian jenis mimpi diatas iaitu; mimpi yang dari syait’an,dan khabar gembira dari Allah. Syai’tan akan menampakkan diri dalam bentuk manusia, binatang buas, dan serangga dalam mimpi.

Dengan bentuk-bentuk ini kita boleh mengetahui jenis syai’tan yang mengganggu,dan jumlah syai”tannya. Ada satu hal yang sangat penting yang harus kita perhatikan dalam masalah mimpi dari syait’an ini yaitu; bila kita boleh menganggap mimpi yang kita alami itu sebagai tanda bahawa mimpi kita menunjukkan kita terkena sih’ir, ‘ain,dan gangguan jin?

Syarat-syaratnya mimpi kita itu memang dari syait’an adalah: Pertama: Mimpi itu berulang-ulang,paling sedikit tiga kali dalam seminggu. Kedua: Setelah kita bermimpi kita merasa takut dan cemas sekali. Ketiga: Kehidupan kita tiba-tiba berubah yang mulanya sihat berubah sakit, yang mulanya rajin berubah malas dll. Saya minta tiga syarat diatas agar diperhatikan dengan baik.

Dengan memahami syarat-syarat diatas, kita tidak akan cepat mengatakan seseorang atau diri sendiri setelah bermimpi terkena gangguan si’hir, ‘ain dll.

Baiklah para pembaca yang dirahmati Allah pembahasan ini saya bagi menjadi tiga bahasan sebagai berikut:

1. Makna mimpi tentang binatang
2. Kenapa sya’itan menakuti orang yang diruqyah melalui mimpi
3. Khabar gembira untuk orang yang sakit melalui mimpi.

Marilah kita mulai membahas tiga bahasan diatas dengan memohon taufiq dari Allah SWT.

1. Sering mimpi tentang kera, atau binatang-binatang buas lainnya. Mimpi ini menunjukkan syai’tannya dari jenis maarid/yang sangat durhaka. Sama dengan mimpi melihat unta

Bila keranya atau untanya 1, makanya syait’annya satu, begitu seterusnya. Jumlah binatangnya memberitahu kita jumlah setan’nya

2. Sering bermimpi tentang ular hitam menggambarkan syai’tannya adalah syai’tan yang bertugas sebagai khodam sih’ir. Bila ularnya sudah menggigit atau melilit kaki, itu artinya syai’tannya sudah masuk ketubuh orang yang dis’ihir. Bila dalam mimpi ularnya mengawasi dari jauh, ini menandakan sya’itannya sedang mencari kesempatan. untuk masuk ketubuh target dari si’hirnya. Bila ularnya besar, maka syaitan ini memiliki kedudukan tinggi di kelompoknya.

Bila ularnya memiliki sayap, maka dia dari jenis jin terbang. Apabila ularnya hanya melata, maka ini jenis jin yang tinggal dirumah-rumah kita.

3. Sering mimpi tentang kucing hitam. Ini juga menunjukkan adanya jin yang ingin mengganggu.

4.Sering mimpi tentang landak, ini menunjukkan jin yang tinggal dirumah-rumah atau tempat-tempat yang tidak dihuni manusia.

5. Sering bermimpi tentang kelawar menunjukkan jinnya jin terbang yang dikirim untuk perbuatan sihir. Sebahagian besar jin kafir dan biasanya tinggal di tandas.

6. Sering bermimpi tentang anjing. Bila anjingnya jantan berarti jinnya lelaki. Bila anjingnya betina, maka jinnya juga perempuan.

7. Sering bermimpi tentang keledai dan babi, ini dari jenis syaitan yang sangat durhaka dan kebanyakan beragama ya’hu’di dan nas’hrani.

8. Sering mimpi tentang serangga seperti; lipas ini menunjukkan dari jenis jin yang rendah dan lemah.Biasanya tinggal dirumah-rumah.

9. Sering melihat burung dan jatuh dari ketinggian ini menunjukkan jenis jin terbang.

10. Sering mimpi berset’ubuh ini menunjukkan jin pencinta.

11. Sering mimpi berada atau melihat kuburan dan rumah kosong ini berarti jenis jin yang tinggal di ku’buran. Biasanya jin khodam sihir dan yang masuk kerana ‘ain dan hasad.

12. Sering bermimpi tentang lelaki atau perempuan hitam, ini menunjukkan ada gangguan jin. Bila dia dalam mimpi berhubungan intim, maka jin ini jin pecinta.

Bila didalam mimpi mengejar dan kelihatan benci atau ingin menyakiti, maka jin ini kiriman dari sihir atau masuk lewat rasa deng’ki/has’ad.

13. Sering bermimpi tentang jin yang berbentuk manusia, ini memang benar jin. Keadaan yang bermimpi tergantung pada bagaimana keadaan didalam mimpi. Misalnya yang bermimpi berkelahi dengan jin ini atau yang bermimpi mengusir jinnya dan menang itu artinya yang bermimpi menang dan bentengnya bagus.

Begitu sebaliknya. Mimpi-mimpi seperti ini biasa di alami oleh orang yang sedang melakukan pengubatan dengan ruqyah.

Setelah kita membahas beberapa simbol-simbol diatas, sekarang kita akan membahas masalah lain yang juga sering dialami oleh seseorang yang mulai menjalani pengubatan dengan ruqyah syar”iyah.

Kenapa syaitan itu sering menakut-nakutkan melalui mimpi yang menyeramkan? Apa sebabnya?

Jawabannya adalah pada dasarnya syaitan itu lemah dia hanya boleh kuat dengan do’sa-do’sa dan dengan menghalangi seorang pesakit untuk tidak menjalani ruqyah lagi.

Ketika seorang pesakit sudah menjalani ruqyah, maka syai’tannya mulai merasa terganggu dan pertahananannya mulai goyah dan sebentar lagi akan hancur.

Dalam keadaan seperti ini syai’tan akan berusaha sekuat tenaga untuk tetap berada dalam tubuh orang yang dirasukinya.

Mulailah sya’itan ini datang lewat mimpi dan menakut-nakutkan bahkan mengancam orang yang dirasukinya agar tidak melanjutkan ruqyahnya.

Bagi orang yang sedang melakukan ruqyah dan seta’nnya mengancam atau menyakiti baik lewat mimpi maupun lewat dunia nyata, saya sarankan jangan terkecoh tetap lanjutkan program ruqyahnya karena itu hanya tipu daya setan. Tetap semangat untuk melanjutkan.

Silakan dishare, semoga bermanfaat. Aamiin

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *