Hu’kum D0ktor Lelaki Jadi Bidan Wanita Bersalin Yang HospitaI Kerajaan Ambil Mudah!

Gambar hiasan

Bertahun-tahun kita jaga aurat tapi datang waktu nak bersalin terpaksa ‘tayang’ pada doktor, Ya ALLAH maIunya rasa…

Suatu malam rumah saya didatangi beberapa orang mahasiswa dari kalangan pelajar perub4tan Tanta. Memandangkan sebelum ini kami pernah terlibat sama dalam program persatuan, maka saya mengenali mereka.

“Saya peIik, kenapa ramai d0ktor lelaki terlibat dalam bidang perbidanan (wanita bersaIin)?” Saya cuba menduga.

“Tak ramai sebab bidang perbidanan ini sebenarnya risi’k0nya tinggi dan agak sus4h.. contohnya kalau ada emerg3ncy k3s tengah-tengah malam ada orang nak beranak susahla d0ktor perempuan nak tolong..” Jawabnya.

Sudah saya jangkakan jawapannya. Saya cuba berfikir relevan di sebalik jawapan itu sambil tangan mencobek ketulan cucur bawang yang kami sediakan untuk mereka. Sedap juga menjamah cucur panas-panas begini.

“Lagipun doktor lelaki jadi dah biasa dah macam tu (sudah mangli melihat au’rat wanita ketika mahu bersalin, tidak bern4f’su lagi)..” Sambungnya lagi.

Saya juga telah menulis artikel berkaitan r4watan ke atas pesakit berlainan jantina di sini.

Jawapan di atas pula bakal saya jawab sebentar lagi. Teruskan membaca subtopik di bawah.

ALASANNYA D4RURAT

Ada di kalangan mereka yang mengharuskan lelaki t3rjun ke dalam bidang sakit puan atau obstetrik dan ginekologi (O&G) dengan beralasan d4rurat. Malah menggunapakai kaedah masyhur qawaid fiqh yang berbunyi:

Maksudnya: “D4rurat boleh mengharuskan perkara yang dih4ramkan dengan syarat d4rurat tersebut tidak kurang (bukan lebih kecil) berbanding perkara yang dih4ramkan.”

Perlu diketahui, kaedah di atas bagi d4rurat doktor lelaki mer4wat ataupun menjadi bidan kepada wanita bersalin adalah terlalu umum. Kita tidak akan dapat menyelesaikan masalah tersebut tanpa membuat pengecualian hal ehwal s4kit puan.

Justeru, kita tidak boleh mengkiaskan d4rurat memakan bngkai secara keseluruhannya. Ini kerana d4rurat memakan bngkai berbeza dari beberapa sudut. Antaranya ialah:

1. Merujuk kepada masalah keharusan memakan bngkai, ianya tidak melibatkan pihak kedua. Maksudnya ia hanya melibatkan individu yang memakan bng’kai itu sahaja. Manakala bagi kes bersaIin, ianya melibatkan pelbagai pihak bersama iaitu pes4kit, suami dan d0ktor yang menyambut kelahiran itu sendiri.

2. Seterusnya jika berlaku k3s bersaIin, kesan di sebalik perbidanan itu adalah amat besar samaada terhadap emosi sehinggakan si isteri akan mengalami tr4uma berpanjangan. Begitu juga suami, pasti akan mengundang rasa ‘lain’ apabila lelaki asing melihat au’rat mughallazah isterinya. D0ktor juga tidak dapat lari daripada menerima kesan akibat kes perbidanan tersebut seandainya masih bergelar lelaki sejati.

3. Harus memakan bng’kai dikategorikan sebagai perkara yang ta’abbud. Oleh itu apabila berlaku pertembungan antara ta’abbud dengan tujuan pensyariatan (maqasid syariah) maka mestilah mendahulukan maqasid syariah. Menjaga 4urat adalah salah satu tujuan pensyariatan (iaitu menjaga maruah), dan berubat juga merupakan salah satu tujuan pensyariatan (iaitu menjaga nyawa). Ini kerana, ada sesetengah keadaan didahulukan menjaga m4ruah berbanding menjaga ny4wa, dan ada sesetengah keadaan di dahulukan menjaga ny4wa berbanding menjaga m4ruah.

Contoh lain, misalnya terdapat k3s seorang wanita dipksa berzin4, jikalau tidak berzi’n4 maka akan dibu’n0h. Oleh itu dalam masalah ini ulama’ mengh4ramkan wanita berkenaan berzi’n4, jadi hendaklah memilih untuk dibu’nuh berbanding berzi’n4. Mengapa? Kerana berzi’n4 risik0nya lebih besar berbanding bu’nuh. Antara risik0 jena’yah zi’na ialah kesan tra’um4, kesedih4n, kemurungan terhadap m4ngsa dan keluarga. Malah kesan ini akan lebih t3ruk jika menyebabkan kelahiran anak lu’ar nikah.

ALASAN MEREKA YANG LAIN

Saya merasakan alasan kerana wanita suk4r untuk keluar malam jika berlaku k3s kecem4san adalah tidak relevan sama sekali. Ini kerana dunia kini bertambah canggih dan mempunyai pelbagai kemudahan perhubungan. Bahkan wanita itu juga boleh ditemani suami ataupun mahram jika keseorangan.

Cuba kita renung sejenak, dahulu ibu-ibu kita melahirkan anak bagaimana? Hanya atas pertolongan mak bidan menggunakan perubatan tradisional. Terdapat juga sesetengah tempat mereka menggunakan khidmat jurur4wat bergerak. Kesemua mereka adalah wanita. Mereka sanggup berk0rban demi membantu kaum sendiri tanpa beralasankan hari sudah larut malam. Dunia bertambah canggih, ini bukan ceritera kisah menunggang basikal tua!

Oh, saya sedikit geIi hati mendengar alasan d0ktor lelaki sudah b0san melihat 4urat wanita sehinggakan tidak rasa bersy’4hwat lagi. Jawapannya mudah, apakah d0ktor lelaki itu sudah m4ti pucuk? Atau sudah menjadi tidak n0rmal? Sungguh kasihan jika itu berlaku.

Faktanya, lelaki yang mengubati wanita dan terpaksa melihat 4u’rat lebih berisik0 iaitu risik0 terdedah kepada perzi’n4an. Ini bukan bermaksud terdedah kepada berzi’n4 dengan pes4kit ketika raw4tan sahaja, bahkan ianya mendorong kepada perzi’n4an umum, tidak kira samaada dengan pes4kit atau bukan pes4kit.

Secara teorinya, melihat aurat terutama bahagian aurat mughallazah (bahagian alat keIa’min) boleh mer4ngsang hawa n4’fsu. Lantas ransangan ini mendorong seseorang ke arah perzin’4an walaupun sekadar isti’mta’ (ringan-ringan).

Teori ini disokong oleh kajian daripada W.H.O yang menyatakan hampir 20% doktor lelaki menjalinkan hubungan s3k’s dengan pes3kit wanita. Ini termasuklah kes pegawai perubatan yang mero’goI pesakit ketika k0ma sehingga menyebabkan mengandung di barat. Perkara sebegini akan bertambah t3ruk jika dimonopoli oleh para d0ktor lelaki yang masih bujang dan tidak berakhlak.

Qatadah meriwayatkan: Telah sampai kepadaku sabda Rasulullah SAW dengan maksudnya: “Tidak harus bagi mana-mana perempuan yang beriman dengan Allah SWT dan hari akhirat (memperlihatkan anggota dan mereka) melainkan di bahagian ini, sambil baginda memegang bahagian tengah lengannya.” (Maksud bahagian tengah ialah – bermula dari hujung jari sehingga separuh lengan, bukan pergelangan tangan)

Terdapat riwayat di dalam sebuah hadis yang sahih bahawa Ibnu Abbas r.a berkata kepada Ato’ bin Abi Robah r.a bermaksud:

“Mahukah engkau jika aku tunjukkan seorang perempuan ahli syurga?”

Ato’ menjawab: “Ya.”

Ibnu Abbas berkata: “Perempuan hitam ini telah datang kepada Rasulullah SAW lalu berkata: Aku dir4suk dan 4uratku tersingkap, maka bolehkah engkau doakan untukku?” Rasulullah SAW bersabda: “Jika engkau mahu bersabar, maka bagimu syurga. Jika engkau mahu aku mendoakan kesejahteraan, (maka aku akan doakan)”. Perempuan itu berkata: “Aku memilih bersabar (menanggung kep3ritan)”. Ia menambah: “Aur4tku tersingkap, maka d0akanlah untukku supaya ia tidak tersingkap (ketika tidak sedarkan diri). Maka Rasulullah SAW pun mendoakan untuknya.

Perkara begini bukan sesuatu hal yang sangat-sangat ringin persis debunga yang berterbangan ditiup angin. Ini juga bukan masalah menghirup kopi sambil menonton gusti di warung kampung. Ini soal m4ruah seorang wanita. Hati wanita mana tidak r3muk seandainya selama berpuluh tahun elok berhijab menutup 4urat, menjaga rambutnya dari terdedah, namun diragut m4ruah hanya kerana peristiwa beberapa jam saat kelahiran anak. Mungkin wanita yang tidak menutup 4urat kurang merasa kesengs4raan jiwa, tetapi bagi yang selalu menjaganya. Pasti ia merupakan detik hitam yang kelam dan hitam.

Pada hemat saya, ini adalah salah satu strategi pihak y4’hudi dan barat menusukkan jarum-jarum halus mereka. Sengaja meramaikan pelajar lelaki di dalam bidang s4kit puan, dan meramaikan pihak wanita di dalam bidang s4kit tuan. Natijahnya, soal 4urat langsung tidak dititikberatkan lagi sehinggakan mencetuskan kecelaruan fikrah di benak-benak umat Islam.

FARDHU KIFAYAH YANG MENJADI FARDHU AIN

Bidang s4kit puan & perbidanan (O&G) akan menjadi fardhu ain jika kekurangan doktor muslimah. Fardhu ain ini terpundak di atas bahu-bahu pelajar perubatan wanita yang kini sedang menuntut di mana sahaja hamparan bumi. Bukan untuk lelaki. Ayuh, sahutlah seruan ini wahai kaum hawa demi masa depan dirimu sendiri. Apakah akan terjadi jika fardhu ain juga diabaikan? Saya yakin kalian juga tahu hu kumnya.

Kaedah hu kum fiqh mengatakan bahawa:
“Jika sesuatu kewajipan tidak dapat disempurnakan melainkan dengan sesuatu (tindakan), maka sesuatu (tindakan) tersebut juga menjadi wajib.”

Credit: syuhadahalfirdaus.blogspot

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA F4KE ATAUPUN H0AX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN G3TIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat..

> HARMAGIDUN<

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *