Ini Inovasi Untuk Mencegah Berlakunya Tra’gedi Kema’langan Sesudah Turun Bas/Van Sekolah, Malaysia Patut Wajibkan Penggunaannya!

Semoga adik Alisha Safiya ditempatkan bersama orang-orang beriman, kes seperti ini tidak boleh dibiarkan lenyap dan jadi kes terpencil sebaliknya satu tindakan atau cadangan bernas perlu diajukan supaya perkara seperti ini tidak berulang lagi…

INI APA YANG DILAKSANAKAN NEGARA LUAR UNTUK MENGELAK KES KEMA’LANGAN SEPERTI INI

Nur Alisha Safiya, 7 tahun, menin’ggal dunia asbab pa’rah di kepala dilanggar van sekolah, mungkin kerana melintas pada titik buta pemandunya.

Pemandu tak akan nampak siapa lalu di depan kerana titik buta yang dihasilkan badan kederaan…

Di Amerika dan Kanada, untuk elak kemalangan bas, mereka gunakan alat bas “crossing arm” ini. Kita kena wajibkan guna benda sama pada van dan bas.

Satu lagi inovasi bas sekolah mereka adalah tanda “STOP” (BERHENTI) dekat tepi bas tu. Bila bas berhenti, ia akan terbuka keluar dari sisi bas 6-10 kaki, lengkap dgn kelipan lampu merah. Ia bagi memastikan pemandu dari kedua arah berhenti hingga semua anak-anak selamat turun melintas jalan.

BERITA KEMALA’NGAN MA’UT MURID PEREMPUAN TAHUN SATU

KUALA LUMPUR: Seorang murid perempuan Tahun Satu ma’ut selepas dilanggar van sekolah dinaikinya di hadapan sebuah pusat transit di Taman Dahlia, Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang, hari ini.

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Selangor, Supt Azman Shari’at, berkata dalam kejadian jam 12.10 tengah hari itu, mangsa yang berusia tujuh tahun menin’ggal dunia ketika dirawat di hospital.

“Hasil siasatan awal mendapati pemandu van iaitu perempuan berusia 31 tahun yang baru selesai menurunkan penumpang, memandu ke hadapan tanpa menyedari telah melanggar mangsa yang juga merupakan penumpang van tersebut.

“Mangsa pada ketika itu sedang melintas di hadapan van yang dipandu oleh pemandu terbabit.

“Sebelum kejadian, mangsa telah diambil oleh pemandu van tersebut dari sebuah sekolah berhampiran dan dihantar ke pusat transit sebelum ke sekolah KAFA,” katanya dalam kenyataan di sini, malam ini.

Katanya, mangsa yang mengalami kec’ederaan pada kepala dihantar ke Unit Kecemasan Nilai Medical Centre sebelum disahkan mening’gal dunia jam 2.30 petang tadi.

Beliau berkata, pemandu van sekolah tersebut telah ditahan untuk siasatan lanjut mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
Sebelum ini, video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) memaparkan kejadian itu, tular di media sosial

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh layari laman web dan follow telegram dibawah:

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.