AMALKAN ZIKIR INI ANDAI ANAK-ANAK SUSAH SANGAT NAK JAMAH MAKANAN

Kita dah masak sedap-sedap, dah hidang atas meja, panggil anak makan tiba-tiba dia tak nak makan. ALLAHU letihnya rasa bila jadi begini…

Doa untuk anak-anak sukakan makanan sihat perlu jadi yang utama kerana yang mampu ubah hati dan fikiran kita hanya Allah saja.

Jadi, janganlah ketepikan Allah dan jadikan Allah yang TERAKHIR (TAWAKKAL).

Tip yang dikongsikan oleh Puan Ainini Zainal ini sangat membantu dan boleh jadi panduan untuk ibu bapa didik anak suka makanan sihat.

“Kita dah usaha ni, selebihnya tawakkal je lah. Tak tahulah Allah nak makbulkan ke tak. Hmmm.”

Ayat selalu didengar.

Kita cuba ubah daripada sekarang.

Bersangka baik pada Allah yang kebaikan dan cintaNya pada kita melebihi cinta ibu bapa kepada kita, melebihi cinta kasih kita pada anak. Boleh bayangkan ke hebatnya kasih sayang Allah?

Jadi, logik ke Allah yang penuh kasih sayang itu sengaja tak bantu kita?

Ingat selalu, dalam lakukan sesuatu, DAHULUKAN ALLAH. DOA HARUS JADI USAHA KITA YANG PERTAMA.

Usaha kedua, terpulanglah nak guna cara psikologi paling hebat di duniapun terpulanglah. Tapi, doa pada Allah harus jadi yang pertama. Jika Dia jadi yang terakhir? Mahukah kita jadi yang terakhir di sisi Allah? Taknak, kan? Jadi, mari kita ubah.

+ Zikir Ya Rahim (penyayang)

+ Zikir Ya Latif (lembut)

+ Al Fatihah – baca dan sedekahkan bacaan ini untuk r0h anak dan r0h kita send1ri. Niatkan r0hnya seorang yang kuat semangat dan sukakan perkara baik.

Baca kedua-kedua zikir ini berkali-kali setiap hari, hembvskan pada

+ Makanan setiap kali memasak

+ hembvskan pada anak ketika anak tidur.

Niatkan dilembutkan hati dan diberi rasa sayang kepada makanan sihat.

Dilindungi daripada yang sebaliknya.

Niatkan dilembutkan hati kita untuk sentiasa gunakan kata-kata elok pada anak, bukan asyik komplen dan fokus pada kesalahan mereka saja.

YA, SANGAT PENTING: JAGA KATA-KATA KITA SEBAGAI IBU BAPA.

“kenapala kakak ni suka sangat jajan?”

“haih abang ni kenapa tak suka dengar cakap mama, makanlah yang sihat ni.”

“anak saya tak suka masakan saya lah Kak Nini. Frust betul.”

Kata-kata adalah doa, dan doa ibu bapa ni sangat makbul terutamanya IBU. Anda mahu hasil bagus tapi kata-kata anda bagaimana?

ANAK AKAN JADI SAMA SEPERTI YANG ANDA KATAKAN DI ATAS.

Tukarkan kepada yang lebih baik.

“Tak apa, sekarang abang BELUM suka, nanti mesti akan suka, mama suap sikit nanti bagi abang rasa betapa sedapnya sayur ni.” – lepas tu sesuaikanlah cara masakan kita, pelbagaikan, kreatif.

“MasyaAllah, kakak! Mama gembira dan bangga sangat kakak dah tak makan jajan kat sekolah.” – peluk anak. Bagi mereka rasai kasih sayang kita.

“Allahu, Allah. Mesti Allah sayang sangat kat Amir ni sebab Allah bantu Amir makan sayur ni. Sikit tak apa, yang penting Amir usaha makan. Meh abah peluk.”

Mengapa perlu hargai anak?

KERANA MEREKA JUGA PUNYA PERASAAN. INGIN DIBERI SOKONGAN, UNTUK USAHA MEREKA YANG INGIN DICAPAI DAN BELUM TERCAPAI.

Mereka perlukan sokongan tidak berbelah bagi daripada anda.

Jadikan dapur kita, tempat mencipta memori indah bersama.

sumber : Ainini Zainal via majalahpama

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.