Saman Doktor Kerana ‘Benarkan’ Dirinya Dilahirkan, Penghidap Spina Bifida Menang Saman Berjuta Pound Sterling!

Dunia akhir zaman penuh cabaran, doktor buat kerja pun jadi makin mencabar…

London: Seorang wanita yang menghidap spina bifida menang saman berjuta-juta pound sterling terhadap seorang doktor kerana ‘membenarkan’ dia dilahirkan.

Evie Toombes, 20, memenangi saman difailkan terhadap seorang doktor yang menasihati ibunya bahawa wanita itu tidak perlu mengambil suplemen tambahan.

Suplemen itu dikatakan boleh menghalang kecacatan pada Evie.

Portal Mirror melaporkan Evie dilahirkan dengan spina bifida iaitu keadaan di mana tulang belakang dan saraf tunjang bayi gagal berkembang dalam rahim.

Ia menyebabkan jurang di tulang belakang dan Evie hidup dengan tiub sepanjang masa.

Walaupun dengan keadaannya itu, Evie, dari Skegness, Lincolnshire berjaya sebagai atlet dalam acara sukan lompat kuda (show jumping).

Dalam acara itu, wanita berkenaan bersaing sama ada dengan atlet kurang upaya dan atlet normal.

Dia memenangi Anugerah Orang Muda Inspirasi di acara amal Well Child pada 2018, dan muncul dalam rancangan ITV Hidden Disabilities: What’s The Truth? serta pernah bertemu dengan Putera Harry dan Meghan.

Spina Bifida (dalam bahasa Latin bermaksud tulang belakang terbelah). Ia adalah salah satu kecacatan sejak lahir dikenali sebagai kecacatan di tiub neural. Sebahagian atau keseluruhan tulang belakang tidak bercantum dengan sempurna dan menyebabkan saraf tunjang terdedah. Keadaan ini terjadi di awal kandungan, seawal bulan pertama kandungan.

Dia juga mendidik kanak-kanak mengenai penyakit itu dan bekerja di Universiti Nottingham.

Evie mendakwa Dr Philip Mitchell bertanggungjawab atas ‘konsep yang salah’ selepas gagal menasihati ibunya, Caroline Toombes untuk mengambil suplemen penting sebelum hamil.

Dia mendakwa, sekiranya dinasihatkan untuk mengambil suplemen itu sebelum hamil, ibunya akan melahirkan bayi yang ‘normal dan sihat.’

Ini diterima oleh sebuah mahkamah di London, yang mendengar saman berkenaan.

Tetapi, Dr Mitchell menafikan dakwaan itu dengan menyatakan dia memberikan Toombes ‘nasihat yang munasabah.’

Mahkamah Tinggi mendengar bagaimana Toombes yang berusia 50 tahun pergi melawat Dr Mitchell di Skegness untuk menjelaskan rancangannya untuk melahirkan bayi pertamanya pada Februari 2001.

“Ini adalah keputusan sangat penting untuk membina keluarga kerana dia sendiri kehilangan ibu bapanya ketika dia masih muda,” kata Rodway kepada hakim.

Tetapi walaupun membincangkan asid folik semasa perbincangan, Toombes menegaskan, dia tidak diberitahu oleh Dr Mitchell mengenai kepentingannya dalam mencegah spina bifida.

“Dia memberitahu saya bahawa ia tidak perlu,” kata Evie kepada hakim.

“Saya dinasihatkan jika saya mengamalkan diet yang baik, saya tidak perlu mengambil asid folik.”

Seorang saksi menegaskan, Dr Mitchell memberikan ‘nasihat yang munasabah’ mengenai suplemen asid folik.

Sumber: Harian Metro

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.