3 Kali Lautan Minta Izin Kepada Allah Untuk Ha’biskan Seluruh Manusia di Bumi, Inilah Kisah Ban’jir Yang Tenggelamkan Dunia!

Ban’jir yang melanda kita tahun ini (2021) ada hikmahnya, malah segala yang berlaku setiap hari ada hikmahnya. Belajarlah dari kisah zaman Nabi Nuh ni suatu ketika dahulu…

BAN’JIR BESAR YG MENENG’GELAMKAN DUNIA

Dalam ceramah Syekh Ali Jaber menyebutkan..

Terdapat sebuah hadis Qudsi yg menjelaskan bahawa air laut 3 kali meminta izin kepada Allah untuk menghabiskan seluruh manusia di muka bumi ini.
Tapi Allah menjawab jangan dulu.

Hadits ini dikeluarkan oleh Imam Ahmad di dalam Musnadnya, yang bunyinya:

‎« لَيْسَ مِنْ لَيْلَةٍ إِلاَّ وَالْبَحْرُ يُشْرِفُ فِيهَا ثَلاَثَ مَرَّاتٍ عَلَى الأَرْضِ يَسْتَأْذِنُ اللَّهَ فِى أَنْ يَنْفَضِخَ عَلَيْهِمْ فَيَكُفُّهُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ »

“Tidak ada satu malam kecuali air laut melihat ke bumi (yang dekat dengannya) tiga kali, dia meminta izin kepada Allah untuk menenggel’amkan penduduknya (iaitu kerana dos’a-do’sa), maka Allah menahannya (sebagai rahmat dari Allah)”

Menurut Syekh Ali Jaber, air laut meminta sama Allah untuk menenggel’amkan seluruh manusia sampai 3 kali sehari, lantaran air laut sudah terlalu sa’kit hati dengan perbuatan manusia
Air laut benar-benar kecewa dengan manusia kerana ramai manusia sengaja melakukan pelbagai macam maks’iat. Air laut sakit hati melihat tingkah laku manusia.

“Ya Allah izinkan saya habiskan mereka,” kata air laut.

Tapi Allah menjawab, “Jangan dulu, masih ada di antara hamba-Ku yang masih beriman.”

Kadang kala Allah mengizinkan air laut untuk menghabiskan manusia. Tapi Allah memerintahkan kepada air laut untuk jangan menghabiskan semuanya.

Biar sebahagian saja yg jadi korban agar mereka yang selamat cepat sedar dan nak bertaubat.

Peristiwa air laut menghabiskan seluruh umat manusia di muka bumi ini pernah terjadi pada zaman Nabi Nuh. Seluruh daratan ketika itu ditenggelamkan dan hanya umat Nabi Nuh saja yang naik kapal yang selamat dari bencana tersebut.

Banjir Besar Di Zaman Nabi Nuh A.S

Nabi Nuh AS telah dilantik oleh Allah SWT untuk membimbing kaumnya supaya menyembah Allah SWT semata-mata.

Pada waktu itu, kaum Nabi Nuh hidup dalam keku’furan. Mereka menye’mbah berh’ala yang dibuat oleh mereka sendiri.

Namun, Nabi Nuh tetap melaksanakan perintah Allah untuk menyeru kaumnya supaya meninggalkan penyem’bahan berh’ala.

Profesion Nabi Nuh bukan sahaja seorang pengembang agama tetapi juga pakar sains zoologi yang handal.

Walaupun begitu, setelah sekian lama menyeru kaumnya, hanya sedikit sahaja daripada kaumnya yang beriman kepada Allah SWT.

Nabi Nuh AS akhirnya berasa putus asa. Lalu, baginda pun berdoa kepada Allah SWT. Nabi Nuh mengadu kepada Allah mengenai sikap kaumnya. Maka, Allah SWT pun mengabulkan permintaan baginda.

Lalu Allah SWT memerintahkan agar Nabi Nuh AS membina sebuah kapal (bahtera) yang besar. Nabi Nuh pun membina bahtera di dalam hangar kapal yang besar berserta peralatan dan mesin-mesin yang canggih dibantu sistem perkomputeran yang termaju. Baginda telah membina kapal yang teramat besar hanya berbekal pengikut yang tidak sampai 100 orang.

Apabila kapal tersebut telah siap, Nabi Nuh AS pun membawa sepasang bagi setiap jenis haiwan ke atas kapal. Nabi Nuh AS juga mengumpulkan benih-benih tumbuhan untuk disimpan di dalam kapal tersebut.

Selepas itu, Nabi Nuh pun menyuruh semua pengikutnya naik ke atas kapal lalu menyeru: “Wahai orang-orang yang beriman! Naiklah kamu ke atas kapal ini. Janganlah kamu lupa untuk berdoa kepada Allah. Sesungguhnya Tuhan akan melindungi kamu.”

Setelah semua orang Mukmin telah berada di atas kapal, Allah SWT lalu menurunkan hujan dengan lebatnya. Angin pun mula bertiup kencang. Allah SWT juga memerintahkan bumi supaya mengeluarkan air dari perutnya.

Air laut berserta hujan yang turun dengan banyaknya telah membuatkan air sungai naik. Mata air yang membuak-buak membanjiri tanah-tanah kering. Orang-orang kaf’ir mula berasa gundah dan ketak’utan. Mereka melarikan diri ke atas bukit. Tetapi tidak lama kemudian, air banjir itu pun sampai ke atas bukit. Lalu mereka melarikan diri ke atas gunung pula.

Namun air banjir terus naik ke atas gunung. Tidak ada tempat lagi untuk orang kaf’ir menyelamatkan diri. Maka, tenggelamlah mereka dalam banjir itu. Anak Nabi Nuh dan ahli keluarganya yang tidak berimanpun turut tenggelam. Itulah balasan dan az’ab yang Allah timpakan kepada kaum yang ka’fir itu.

Banjir yang besar itu menen’ggelamkan semua benda yang ada di atas muka bumi. Tidak ada makhluk pun yang terse’lamat kecuali mereka yang berada di atas kapal Nabi Nuh. Banjir selama enam bulan itu juga telah turut menengge’lamkan semua tumbuhan dan gunung-gunung yang tinggi.

Apabila kesemua orang ka’fir m’ati, Allah memerintahkan hujan supaya berhenti. Bumi pun menyerap semula air banjir itu. Nabi Nuh sentiasa berdoa dan berzikir kepada Allah. Selepas banjir itu surut, kapal Nabi Nuh pun berlabuh di atas Bukit Judi.

Maka setelah Banjir Besar, para pengikut Nabi Nuh pun bertebaranlah di muka bumi sehelai sepinggang setelah meninggalkan kehidupan moden dan canggih mereka ditelan banjir. Mereka kembali menjadi orang gua dan mula berburu, bercucuk tanam dan mengail ikan.

Di waktu-waktu malam mereka mungkin berkumpul di tepi unggun api sambil mendengar cerita orang-orang tua dikalangan mereka mengenai kehidupan moden dan canggih mereka suatu ketika dahulu seperti menaiki bas dan komuter (kebanyakan pengikut Nabi Nuh adalah miskin) dan ada juga yang pernah menaiki kereta. Mereka juga mungkin menceritakan bangunan-bangunan tinggi dan komputer.

Bayangkan kehidupan mereka adalah teramat canggih dengan kereta-kereta mewah dan kotaraya-kotaraya bercahaya serta pesawat-pesawat terbang seperti UFO yang bersimpang siur di udara. Setiap rumah terdapat sistem komputer yang canggih dan kemudahan internet kelajuan tinggi.

Tetapi adakah semua kemajuan itu berguna berguna apabila tibanya ba’la benc’ana? Adakah semua itu berguna setelah banjir besar melanda seluruh dunia?

Tidak, tidak sama sekali. Nabi Nuh terpaksa memuatkan kapalnya dengan manusia, haiwan-haiwan yang berpasangan serta spesis-spesis tumbuh-tumbuhan yang terpilih.
Semua kemajuan itu habis tengge’lam bersama-sama orang ka’fir dan mus’yrik yang mengi’ngkari perintah Allah SWT setelah hanyut dalam arus kemajuan material dan kecanggihan teknologi yang mengkh’ayalkan.

Manusia ketika itu semakin rakus dengan duniawi dan berbuat mak’siat secara terang-terangan. Dakwah Nabi Nuh diketepikan walaupun sering keluar di media-media antarabangsa.

Kesimpulannya, Allah meneng’gelamkan seluruh umat manusia ketika itu kerana mereka sudah banyak melakukan perbuatan do’sa dan banyak mero’sakkan alam.

Mereka tidak mahu mengikut perintah Allah dan selalu saja melawan Nabi Nuh. Asbab itulah Allah memerintahkan air untuk menenggel’amkan semua manusia masa itu.

“Dan tidak pernah (pula) Kami membinasakan kota-kota, kecuali penduduknya dalam keadaan melakukan keza’liman.” (QS: Al-Qashash: 59).

Semoga semua benc’ana yang terjadi di dunia ini jadi peringatan bagi kita semua untuk segera bertaubat dan terus memperbaiki diri. Jangan banyak melakukan do’sa dan kezal’iman yang boleh mengundang mu’rka Allah.

Kredit to Muhd Arifin.

#Sama2muhasabah

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.