Banyak bengkel start promo service repair kereta tenggelam ban’jir, Tapi tak letak harga. Tulis Ade promosi je, baca ni dulu sebelum terti’pu!

Banyak pulak bengkel dah start promo dia punya service. Tapi x letak harge. Tulis Ade promosi je…

Meh aku share sikit, mengikut pengalaman aku sebagai pelanggan tegar bengkel kereta, graduate Automotive, and Penulis. Semoga korang tak kene tipu. Ini cuma indication kasar, part2 yang penting, rate might varies mengikut lokasi. Aku bagi yang generic version je, pengguna MyVi or Saga dan sewaktu denganye. Pengguna continental boleh estimate 30% to 60% increase from

indication:

A. ECU

Situasi 1 : Kalau ko Berjaya bukak battery ; keringkan dgn hair-dryer, lepas tu jemur, lepas tu balut pakai kain then simpan dalam beras 24 jam supaya menyerap lembapan. Then jemur lagi. Baru pasang

Situasi 2 : Beli baru. Dalam RM 600 – RM 800

Kalau electric power stereng : ada ECU sendiri. So total ade 3 ECU termasuk TCU dalam kereta canggih mcm Lexus, Pegoet, Vios, Altis, Honda FD, Estima etc.

  • Cost, for generic version : >< RM 400
  • Cost, for BMW/Merc : RM 800
  • Manpower : RM 150

B. TCU

Pada kereta yang pakai electronic injection biasenye ada TCU, computer utk Gearbox. So ada ECU + TCU

Situasi 1 : Kalau ko Berjaya bukak battery ; keringkan dgn hair-dryer, lepas tu jemur, lepas tu balut pakai kain then simpan dalam beras supaya menyerap lembapan. Then jemur lagi. Baru pasang

Situasi 2 : Beli baru. Dalam >< RM 1200

C. Minyak gearbox + filter gear box ( KALAU GEAR BOX AUTO)

Buang then tukar baru. Minyak dgn Filter

Klu BMW, rumit sikit. Kene keluarkan bottom part yg mcm sarang semut tu, tembak pakai angin then jemur. F10, F30. Turun gearbox. Lepas tu termenung.

  • Cost, for generic version : RM 300 – RM500
  • Cost, for BMW/Merc : RM 400/litre
  • Manpower : RM 150

D. TEKAN Brek MASA NAK CRANK ENJIN – takut clutch plate melekat dekat flywheel -sebab karat kene air. Buka spark-plug. Tukar baru

  • Cost, for generic version : RM 40 per plug
  • Cost, for BMW/Merc : RM 80 per plug
  • Manpower : –

E. Minyak enjin – buat visual insection – Kalau berlumpur, mcm milo or likat mcm ice-cream: Flush pakai thinner then tembak pakai air-pressure. Make sure Oil-Filter pun cabut

  • Cost, for generic version : RM 80 – RM120 for 4 litre
  • Cost, for BMW/Merc : RM 250 – RM400 for 4 litre
  • Manpower : –

F. Tangki petrol (cuci) ; keringkan

  • Cost, for generic version : RM 120 – RM 200
  • Cost, for BMW/Merc : ><RM 400
  • Manpower : –

G. Kepala soket & fuse

Tanggalakan semua kepala soket radio, fuse, keringkan pakai hairdryer

H. Cover and drive-chain

Tanggalkan semua cover head and drive chain. Kalau boleh bukak cover head sekali tembak valve.

I. Yang pakai rear-drive, or drive train or propeller:

Bukak unit differential gear and flush minyak grease dlm tu. Then replace grease baru.

J. Tayar

Same dengan unit tayar. Bukak bearing then tukar. Kalau x tukar pun takpe. Tapi lumpur2 banjir akan makan ko punye shaft sampai kereta berdengung dalam mase 3-4 bulan lagi.

Ini bikin untuk kasi kereta jalan sahaja yaa. Kalau mau setting you punya GPS, radio, configurate you punya absorber, autodrive mode, aircond etc. kasi tambah laa.

– Kalau ko pakai Honda FD or Civic or sewaktu dengannye, tak payah laa ko redah. Air manifold intake dia duduk dekat bawah bumper. Once ko redah air, macam ko masukkan air dalam hidung ko. Dia terus sedut masuk injection unit. Standby RM3000.00

So estimation total cost utk repair:

  • Cost, for generic version : RM1800-RM5500 mengikut severity
  • Cost, for BMW/Merc : RM4000-RM12000 mengikut severity

Credit to towkay Shiawase Bkt Jalil, Roshahrillzall Jamian berkongsi sikit sebanyak pengalaman dia.

Sumber : Mo Razzi

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.