Jemaah umrah pal’sukan sijil vak’sin za’lim, Amalan ibadah haji dan umrah kita dikhuatiri tidak mabrur

Sesungguhnya Allah mengutus untuk umat ini, pada setiap akhir seratus tahun, orang yang memperbaharui untuk umat agama mereka (HR Abu Dawud no. 4291, Dishahihkan oleh as-Sakhawi di al-Maqâshid al-Hasanah (149) dan al-Albani di as-Silsilah ash-Shahîhah no. 599)

Setiap 100 tahun akan ada orang yang memperbaharui agama, yakni dengan cara dan pendekatan menyampaikan agama bersesuaian dengan masa dan keadaan pada waktu itu, dan yang akan melindungi seseorang daripada fitnah akhir zaman adalah ilmu agama…

fahamkan betul betul hadis dan penerangan diatas kemudian baru baca berita dibawah…

PARIT BUNTAR: Tindakan segelintir jemaah umrah memalsukan sijil vaks’inasi untuk menunaikan umrah disifatkan sebagai menza’limi jemaah lain yang mengambil vaks’in.
Timbalan Mufti Perak, Datuk Zamri Hashim berkata, tindakan individu tidak bertanggungjawab itu boleh mencalarkan kredibiliti sijil vaks’inasi yang amat diperlukan untuk warga Malaysia bagi menunaikan ibadah haji dan umrah.

Menurutnya, disebabkan pemalsuan itu, dibimbangi akan memberi kesan kepada pemilik sijil vaks’inasi yang sah untuk menunaikan haji dan umrah pada masa akan datang.

“Hukum menipu memang tidak ada siapa kata boleh. Dia (individu palsu sijil vaksinasi) menza’limi orang yang benar-benar ambil vak’sin, jadi tindakan kita tidak boleh mudaratkan orang lain.

“Kalau tindakan dia menyebabkan orang lain terzalim sebagainya, lagi-lagi nak buat umrah ataupun haji, benda-benda ini yang menyebabkan amalan ibadah haji dan umrah kita dikhuatiri tidak mabrur,” katanya kepada pemberita selepas ditemui pada Majlis Pengisytiharan Sempadan Kariah dan Solat Jumaat di Masjid Al-Hidayah, Taman Desa Mekar di sini pada Jumaat.

Zamri berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar bahawa terdapat 17 jemaah umrah yang positif KO’BID19 varian Omic’ron tidak menerima sebarang vak’sin.

Menurutnya, dari segi hukum jika jemaah yang menipu sijil vaks’inasi tetapi menyempurnakan rukun dan syarat sah haji dan umrah, ibadah tersebut sah namun ia belum tentu diterima oleh ALLAH SWT.

Beliau turut menasihati jemaah yang memanipulasi sijil vaksinasi untuk menunaikan umrah supaya bertaubat dan tidak mengulangi perbuatan tersebut.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada Khamis mengesan ketidakpatuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) apabila 14 peratus daripada 122 kes Omi’cron membabitkan jemaah umrah setakat Selasa tidak menerima suntikan vak’sin.

* Artikel asal disiarkan di Sinar Harian.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *