(Video) Sayu Melihat Orang Utan ‘pikul’ Anaknya Mencari Tempat Berteduh Baru Setelah Habitatnya Dimus’nahkan…

Umum mengetahui, aktiviti penerokaan hutan untuk tujuan pembalakan secara tidak terkawal mampu memusnahkan habitat asal jutaan flora dan fauna di sana.

Di Indonesia khususnya, antara wilayah paling kaya dengan hutan ialah Kalimantan di kepulauan Borneo dan salah satu spesies hidupan liar yang mendiami hutan di sana ialah Orang Utan.

Namun agak menyedihkan, sebahagian besar Kalimantan hari ini tidak lagi ‘seindah’ dulu. Kebanyakan hutan hujan tropika yang membekalkan udara segar buat Borneo telah ditarah untuk tujuan tertentu.

Memetik laporan Detik, salah satu lokasi habitat asal Orang Utan yang pernah terancam ialah di Taman Negara Kutai, Kalimantan Timur yang menempatkan ribuan spesies Orang Utan jenis Morio.

Sifir mudahnya, apabila hutan ditarah tanpa kawalan, hidupan liar pasti akan terancam sekaligus kehilangan habitat asal. Akhirnya ia terpaksa keluar dan mencari habitat baharu yang entah bagaimana jaminan biodiversitinya.

Baru-baru ini, netizen ada berkongsi satu sedutan video ringkas yang hiba, memaparkan suasana hening seekor Orang Utan memikul anaknya di satu kawasan hutan yang telah digondolkan. Mari ikuti video ini.

 

“Perhatikan bagaimana ibu Orang Utan ini membawa pergi anaknya mencari tempat baharu setelah rumah mereka dihan’curkan.

“Seperti komodo, gajah, harimau, badak dan lain-lain, nasib Orang Utan tidak menentu. Eksploitasi lombong, sawit, kayu dan pembukaan ‘resort’ melenyapkan ruang hidup mereka,” jelas kapsyen tersebut.

Tidak pasti lokasi spesifiknya di mana, namun berdasarkan kenyataan laman Twitter ini, ianya dipercayai mungkin berlaku di sekitar Indonesia.

Sumber: Twitter Kawan Baik Komodo / Detik News via siakapkeli

FAKTA TENTANG ORANG UTAN

Orang utan merupakan tiga spesies mawas ekstan yang berasal dari Malaysia dan Indonesia kini terdapat di kawasan merangkumi hutan-hutan hujan Borneo dan Sumatera. Haiwan ini tergolong dalam genus Pongo dan pada mulanya difikir satu spesis; sejak 1996 ia terbahagi kepada dua spesies, iaitu orang utan Borneo (P. pygmaeus, dengan 3 subspesies) dan orang utan Sumatera (P. abelii). Pada November 2017 dilaporkan bahawa spesies ketiga orang utan telah dikenal pasti, iaitu orang utan Tapanuli (P. tapanuliensis).[1][2][3]

Perbandingan gen menunjukkan bahawa orang utan Tapanuli terpisah daripada spesies Sumatera kira-kira 3.4 juta tahun dahulu. Orang utan Tapanuli berpisah dari orang utan Borneo jauh lebih lama, iaitu sekitar 670,000 tahun dahulu. Orang utan merupakan satu-satunya ahli yang masih wujud dalam subkeluarga Ponginae yang merangkumi spesies-spesies seperti tiga spesies pupus dalam genus Gigpantopithecus, termasuklah primat paling besar yang dikenali iaitu Gigantopithecus blacki. Leluhur sub.keluarga Ponginae berpisah dari salasilah mawas utama di Afrika pada 16 hingga 19 juta tahun dahulu lalu tersebar ke dalam Asia.

Orang utan adalah mawas besar yang paling arboreal (memanjat pokok) dan banyak menghabiskan masa di pokok. Bulun Orang Utan merah gelap, berbanding dengan bulu coklat hitam yang lazim terdapat pada cimpanzi dan gorila. Jantan dan betina jauh berbeza dari segi besar dan rupa badan. Jantan dewasa dominan mempunyai kelepak pipi (cheek flap) yang tebal serta membuat jeritan lantang untuk menarik betina dan menakutkan lawan. Jantan muda tiada ciri-ciri begini dan menyerupai betina dewasa. Orang utan adalah mawas yang paling gemar hidup bersendirian dengan hubungan sosial yang terutamanya antara ibu dan anak kecil yang hidup bersama selama dua tahun pertama. Makanan utama orang utan ialah buah-buahan, tetapi ia juga makan daun, kulit kayu, mahu, serangga dan juga telur burung. Ia boleh hidup lebih 30 tahun di hutan mahupun dalam tawanan.

Orang utan antara primat yang paling cerdas, dengan menggunakan pelbagai alat-alat canggih serta membina sarang tidur yang teliti daripada dahan ranting dan daun setiap malam. Orang utan banyak dikaji untuk kemampuan belajar, malah mungkin dapat membentuk budaya tersendiri dalam populasi. Kajian lapangan terhadap orang utan dimulakan oleh ahli primatologi Birutė Galdikas. Ketiga-tiga spesies orang utan dikira terancam genting. Antara ancaman terhadap populasi orang utan liar termasuk pemburuan haram, kemusnahan habitat dan perdagangan haiwan peliharaan haram. Terdapat beberapa pertubuhan pemuliharaan dan rehabilitasi yang berdedikasi terhadap kemandirian orang utan liar.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *