INI SEBAB DATO MEOR TAK MENGAKU KALAHKAN BRUCE LEE HINGGA AKIBATKAN KEMA’TIANNYA

Ramai tertanya-tanya perkara ni benar atau rekaan, tak ada jawapan sebenar hinggakan orang anggap benda ni rekaan! Bukan kaleng-kaleng si bruce lee, takkan kalah begitu saja kan?

Dalam sebuah dokumentari berjudul ‘Pusaka Kita Maruah Kita’, salah seorang saksi yang masih hidup dan pernah mendengar kisah ini secara langsung dari mulut Dato Meor Abdul Rahman menceritakan detik-detik pertarungan di lapangan terbang itu. Ia terjadi ketika Dato Meor dalam perjalanan ke Jepun

Sewaktu beliau transit di Hong Kong, iaitu 45 minit sebelum meneruskan penerbangan, tiga orang lelaki telah datang menemui beliau di sebuah Coffee House. Salah seorang daripada lelaki itu mengenakan jubah China.

Lelaki itu bertanya kepada Dato Meor, “Betulkah kamu ini (ahli) seni mempertahankan diri orang Melayu yang paling hebat?”

Dato Meor membalas, “Ya, saya.” Jawapan Dato Meor ini diberikan kerana beliau menganggap sebagai orang Melayu, beliau perlu menjaga maruah bangsa.

Disebabkan lokasi yang tidak sesuai ketika itu, maka Dato Meor meminta supaya pihak Bruce Lee memilih tarikh dan lokasi yang lebih sesuai. Selain itu, Dato Meor juga telah meminta supaya pihak Bruce Lee menandatangani surat perjanjian agar kedua-dua pihak tidak boleh membuat apa-apa tuntutan sekiranya berlaku apa-apa yang tidak diingini.

Menurut Dato Meor, dalam sedang dia bercakap ketika itu, Bruce Lee telah menghayunkan tendangannya. Waris kepada Dato Meor berkata kelajuan pergerakan itu ibarat sekelip mata.

Gambaran yang sama juga diberikan oleh seorang saksi yang mendengar kisah ini dari Dato Meor.

Kata beliau, tendangan Bruce Lee itu tidak terkira walaupun dalam sesaat. Namun, Dato Meor menegaskan Silat Gayong memiliki kehebatan tersendiri.

Setelah Bruce Lee melakukan tendangan itu, Dato Meor berjaya menepis semua serangannya. Pertarungan ini berakhir dalam waktu tidak sampai seminit apabila Dato Meor menu’mbuk bahagian pinggang kiri Bruce Lee.

Akibat tu’mbukan ‘Kipas Nanduung’ Dato Meor itu, Bruce Lee terpaksa dipapah oleh dua orang pengiringnya pergi. Dua minggu selepas pertarungan itu, dunia dikejutkan dengan kema’tian Bruce Lee. Kisah ini adalah kisah benar. Namun, telah dinafikan oleh golongan skeptikal Melayu.

Antara persoalan yang dibangkitkan adalah;

Jika pertarungan itu benar-benar berlaku di lapangan terbang seperti yang dikatakan, mengapa tidak ada rakaman CCTV hingga ke hari ini? Sedangkan HK sudah memiliki teknologi itu?

✓ Pertarungan ini melibatkan seorang Raja Kung fu dan bintang Hollywood terkemuka dengan seorang lelaki Melayu Muslim yang kurang dikenali di peringkat antarabangsa.

Apakah anda terlalu bebal untuk percaya kerajaan British (yang menguasai HK ketika itu) dan ahli perniagaan seperti penerbit filem dari Hong Kong dan Hollywood akan biarkan jenama Bruce Lee tercalar? Apa akan terjadi pada legasi Bruce Lee dan imej Kung fu di mata dunia? Lebih buruk lagi, apa akan terjadi pada industri filem Hong Kong yang seperti kita tahu berjaya menguasai dunia selama beberapa dekad selepas pertarungan tersebut?

✓ Lagipun, sudah tentulah keluarga, sahabat dan krew Bruce Lee sendiri tidak mahu mendedahkan hal yang sebenar kerana kekalahan itu akan mencalarkan maruah.

✓ Pihak Bruce Lee sendiri tidak memiliki bukti bahawa kema’tian itu disebabkan kecederaan ketika pertarungan dengan Dato Meor. Sebarang tuntutan bukan sahaja akan memalukan pihak Bruce Lee sendiri, bahkan tidak akan membuahkan hasil.

✓ Berdasarkan cerita di atas, pihak Bruce Lee sebenarnya yang menimbulkan provokasi. Sekiranya pertarungan itu di bawa ke mahkamah, pihak Bruce Lee yang mungkin dipersalahkan. Jadi tindakan terbaik dalam kes ini adalah dengan menguburkan kisahnya.

Tahukah anda ketika Dato Meor ditanya wartawan mengapa beliau berdiam diri ketika timbul banyak dakwaan yang mengatakan kema’tian Bruce Lee itu disebabkan pertarung lain,

Dato Meor menjawab, “Adakah kita harus memberitahu kita telah membu’nuh orang?”

Dan ketika beliau ditanya pula, “Mengapa sekarang dia mengakui hal itu?”

Dato Meor membalas, “Sekarang saya dah tua.”

Kredit : Hafiz Sahaja

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.