PICKids: Pastikan anak-anak tidak lakukan aktiviti lasak dalam tempoh dua minggu selepas divak’sin – Dr Noor Azmi

Berita ini dipetik dari laman ASTRO AWANI, cabaran besar ni nak suruh anak tak lasak selama 2 minggu…

KUALA LUMPUR: Ibu-bapa dinasihatkan agar memantau pergerakan anak mereka agar tidak melakukan aktiviti lasak sekurang kurangnya dua minggu selepas mendapatkan vak’sinasi KOBID19 susulan Pelancaran Pelaksanaan Program Imunisasi KOBID19 Kanak-kanak (PICKids) hari ini.

Menurut Timbalan Menteri Kesihatan 1, Datuk Dr Noor Azmi Ghazali, setiap kanak-kanak yang ingin mendapatkan vak’sinasi KOBID19 juga perlu mendapatkan rehat dan tidur yang secukupnya.

“Mak ayah kena jaga anak supaya dapat tidur dan rehat dengan baik sebelum pergi vaksin. Kalau dipanggil AEFI (kesan advers susulan imunisasi), pertamanya biasa akan bengkak sikit, akan hilang satu dua hari.

“Kita iIbu bapa) boleh bagi dia makan ubat tahan sakit, kalau demam pun sikit sahaja. Simptomatiknya dia akan rasa lemah sakit kepala, itu juga satu dua hari sahaja, kalau lebih satu dua hari dia kena pegi hospital cepat, sebab ada segelintir yang jadi serius ” jelasnya ketika ditemubual Astro AWANI pada Khamis.

Mengulas mengenai kesan terhadap kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun, jelas Dr Noor Azmi, statistik membuktikan hanya 12 kanak-kanak daripada 86 juta di Amerika Syarikat mengalami kesan serius selepas mendapatkan va’ksinasi.

Bagaimanapun tambahnya, kesemua kanak-kanak itu sembuh selepas menerima rawatan yang diperlukan.

“Setakat ini 86 juta di Amerika Syarikat (AS) telah diberi suntikan, hanya 12 orang serius itu pun sembuh semua.

“Mak ayah selepas anak diberi suntikan, nasihat anak jangan buat aktiviti lasak, jangan pergi berenang, berbasikal dan sebagainya, tengok anak kita.

“Adakah dia ada sesak nafas, sakit dada, penat dan sebagainya. Kalau ada, cepat ke hospital, kalau tiada apa-apa dalam tempoh dua minggu kena pantau mereka.

“Mengambil va’ksin jauh lebih selamat daripada kita kena KOBID19,” jelasnya lagi.

Terdahulu, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin melancarkan Program Imunisasi KOBID19 Kanak-Kanak (PICKids) untuk kanak-kanak berusia lima hingga bawah 12 tahun yang bermula secara rasminya hari ini.

Sehingga kini, 517,000 kanak-kanak di negara ini telah mendaftar bagi program PICKids.

Buat permulaan, ia tertumpu di Lembah Klang dan akan dilaksanakan melalui hospital bagi kanak-kanak yang mempunyai masalah kesihatan.

Manakala bagi penerima yang tiada masalah perubatan akan diberikan suntikan di Pusat Pemberian Va’ksin (PPV) Integrasi.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *