Memangnya ALLAH Akan Gerakkan Hati Isteri Apabila Suami Buat Salah, Inilah Naluri.

Walaupun suamiku bukan cintaku yang pertama, aku amat mencintai suamiku. Awal pernikahan semuanya indah. Dia janjikan bulan dan bintang Setia hingga hujung nyawa. Aku amat percaya katanya. Demi Allah aku amat mencintainya. Justeru ALLAH uji diriku dengan kecv’rangan suami. Allahu Akhbar…

Dalam tempoh aku menjadi kekasih halalnya, dia turut punya kekasih g3lap di luar sana, rakan sepejabatnya. Suatu hari, suami terlelap. Dia lupa m4tikan telefonnya. Telefonnya pula asyik bergetar. Vibrate. Entah berapa kerap. Hati tergerak mahu tengok sebab debar di dada tiba-tiba terasa.

Whatsapp dari seorang perempuan. Tapi nama yang dia simpan itu lelaki!

Mustahil lelaki ajak his ap ‘barang atas bawah dia’. Aku skrol ke bawah semua Whatsapp dari perempuan itu dan suamiku. Gambar bo gel mereka, gambar zi na mereka. Voice mesej masa mereka berzi na. Allahu Akhbar. H4ncur luluh hatiku. Terduduk aku dibuatnya.

Aku tidak sangka suami yang aku percaya ibI1s rupanya. Dia sudah terlalu jauh tersasar. Terlalu enak mengusung d0sa besar. Zi na sudah jadi kewajipan buat mereka berdua dan dosa mereka ini sudah berlarutan sejak setahun lalu, ketika aku baru bergelar isteri.

Aku akui, aku bukan isteri yang gemar mencari kesalahan suami. Aku percaya, jika suami berbuat salah, pasti Allah SWT akan gerakkan hati ini untuk tahu. Itulah naluri.

Selama ini aku tumpahkn sepenuh percaya. Aku percaya dia balik lambat kerana kerja lebih masa. Tapi rupa-rupanyanya overtime zi na!

Mulai saat itu, aku tetap berlagak seperti biasa dan suami pun terus dengan lakonannya yang paling hebat untuk abad ini. Memang layak dapat Grammy Award.

Sehinggalah suatu hari, aku mengajak empat orang kawan baikku ke pejabat suami. Dua lelaki dan dua perempuan. Aku pergi tanpa pengetahuan suami.

Sampai sahaja, aku terus tanyakan nama perempuan itu. Ku tunjukkan juga gambarnya yang dikirim kepada suamiku sebagai kepastian, agar aku tidak tersilap orang. Akhirnya, bertemu empat mata. Aku lihat ekspressi terkejut pada wajahnya yang bermekap tebal itu. Kenal ke pada aku? Hah, mungkin. Kecut perut kot.

Tanpa banyak cakap, aku tarik tangannya. Terpinga-pinga dia. Staf lain kiri kanan tertoleh-toleh kehairanan. Terus ku bawa perempuan itu ke meja suamiku sambil diekori kawan-kawanku dan staf lain. Segala soalan perempuan itu aku tak jawab. Aku pekakkan telinga.

Di hadapan suamiku, dengan tenang, sambil disaksikan oleh semua orang, aku berkata…

“Saya pinangkan kekasih abang ini untuk abang, supaya kalian tidak terus terjerumus ke kancah zi na.”

Suamiku terketar-ketar. Sekejap saja dia menangis dan melutut di depan aku.

“Maafkan abang, sayang. Abang salah….”

“Apa salah saya? Apa kurang saya? Apa dosa saya sampaikan abang tergamak menipu saya. Cvrang pada saya…”

“Sayang dah cukup sempurna…”

“Tipu! Kalau saya ni dah cukup sempurna, mengapa abang cvrang kepada saya?!”

“Abang mengaku salah…”

“Setakat bercinta mungkin saya boleh terima, tetapi, kalian hanya kurang akad dan nikah sahaja, selebihnya, kalian dah bergaul macam suami isteri. Terus terang, saya j1jik!”

Hatiku yg sudah amat terlvka ini takkan mungkin terpujuk lagi dengan pengkhianatan sebesar itu. Berzi na kot! Bukan sekali. Berkali-kali. Yang haram dipuaskan. Yang halal ditipu tipahkan.

“Izinkan saya pulang ke rumah mak ayah saya dan selamat pengantin baru.”

Air mataku jatuh saat berlalu pergi. Aku sempat mengucup tangannya.

Kau takkan tahu, betapa sakitnya hati yang dilvkai. Betapa sek sanya cinta yang dikhia nati.

Setahun sudah berlalu. Aku bahagia kini. Lebih bahagia berbanding sebelumnya. Ada rahsia dan hikmah, mengapa dia tidak memberikanku zuriat. Aku kini sedang menyambung pengajianku dalam PhD. Alhamdulillah.

Statusku? Ya. Aku janda. Dan bekas suamiku kini mer0yan. Dia hendak kembali kepadaku.

Benar. Aku amat cintakannya. Aku amat kasihinya. Tetapi itu dulu.

Maaf, bekas suamiku. Aku harap kau tahu, yang aku takkan jil at ludahku balik.

Berbahagialah dengan pilihanmu itu.

Nota:

Apakah susah untuk setia? Org yang cvrang adalah org yang kufur nikmat kerana tak tahu bersyukur. Apatah lagi untuk menghargai. Amanah yg diberi disia-siakan. Yang haram dibangga-banggakan. Yang halal tidak diendahkan. Itulah, baka

Sumber: ayatsedih

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.