Ini Sebab Islam Melarang Para Isteri Menghantar Jena’zah Suami Ke Ku’bur

“Bolehkah seorang isteri yang kem4’tian suami menghantar jena’zah suami ke kv’bur?” Ini mungkin persoalan yang selalu bermain di fikiran ramai masyar4kat islam di luar sana. Jawabannya adalah “TIDAK BOLEH”. kerana iddahnya telah bermula, dan isteri tidak blh keluar men1ngg4lkan rumah suami kecuali da’rurat…

Daru’rat ini bukan mengikut persepsi kita, tapi mengikut apa yg ditetapkan oleh syar4k. Antara sebab yg dibenarkan untuk menin ggalkan rumah suami adalah jika keselamatannya terancam. Sebab2 seperti ingin menziarahi kvb’ur, atau menghad1ri majlis ilmu tidaklah termasuk sebab yg dar’urat.

Ibadah mesti mengikut cara yg diatur oleh Allah, bukannya mengikut hawa n4fsu. Jadi, kalau ingin suami yg meni nggal mendpt redha Allah Ta’ala, isteri tidak boleh keluar drpd rumah suaminya selama 4 bulan 10 hari. Yg beri suami dan yg tak izinkan keluar ialah Allah SWT, jadi kita kena patuhi arahan Allah dan bukan dgr apa masyar4kat kata.

Ambil iktibar drpd kisah Ummu Salamah yg pd asalnya ingin menunjukkan cara ratapan luar biasa ketika suaminya men inggal.

Tetapi setelah dilarang oleh Nabi SAW, dia akur dan menurut apa yg diajar Rasulullah ﷺ, dan akhirnya diganjar Allah dgn dia akhirnya diperisterikan oleh lelaki terbaik, iaitu baginda RasuluLlah ﷺ send1ri.

Iktibarnya – bilamana mendahulukan Allah, pasti ada ganjaran tak kira sama ada akan diberikan ketika di dunia ataupun disimpan utk akh1r4t.

Isteri tidak perlu merasa bersalah dgn anggapan masyar4kat yg mungkin mengatakan –“Isterinya tak hantar suaminya ke ku-burlah.”

Dan isteri juga tak perlu rasa bersalah dan membuat helah seperti isteri ikut tapi duduk dalam kereta saja, atau duduk jauh sikit drpd tempat dikebumikan. Perasaan bersaIah itu perlu diambil kira berdasarkan hu-kum Allah, dan bukan hu-kum budaya masyar4kat. Jgn takut apa org cakap.

Pada zaman RasuluLlah ﷺ sudah ada golongan wanita yang nak ikut ke ku-bur, lalu Nabi ﷺ bertanya kpd mereka, “Kamu nak pergi ku-bur, adakah kamu pikul jena-zah itu?

Jawab mereka, “Tidak.” Baginda RasuluLlah ﷺ bertanya lagi, “Adakah kamu akan masuk ke dalam ku-bur utk menguburkan jena-zah?” Jawab mereka, “Tidak.” Lalu Rasulullah ﷺ berkata, “Kamu balik kamu dapat ganjaran, lebih baik daripada kamu ikut dan kamu dapat d0sa.”

Ini bukan menunjukkan yg agama ini tiada perasaan kepada kaum wanita. Hari ini orang akan mengatakan seorg isteri tak penuhi hak suami jika isteri tak hantar jena-zah ke ku-bur. Lama-kelamaan orang akan kata tak penuhi hak suami jika tak semua ahli keluarga hadir di ku-bur.

Generasi akan datang pula akan kata tak penuhi hak suami jika tak masuk dlm ku-bur. Perubahan demi perubahan akan berlaku jika ianya dicipta mengikut akal fikiran manusia atau budaya tempatan yg sumbernya tak tetap. Tapi jika ikut huk-um Allah, ia sama saja tak kira di mana berada.

Jika ada yg kata, “Eh awak tak penuhi hak suami awaklah.

Jawab padanya, “Eh, Allah yg suruh saya tak ikut.” Oleh itu, pastikan apa yg kita buat itu adalah sesuai mengikut apa yg Allah Ta’ala suruh.

Jika ikut cakap org kita dpt d0sa, tapi ikut cakap Nabi ﷺ, yg tak pernah bercakap kecuali ianya wahyu drpd Allah Ta’ala, kita akan dapat pahala.

Maka, rugi jika seseorg itu ikut cakap org. Di akh1r4t nanti bukan kwn itu yg akan membela kita di hadapan ALlah, bahkan dia akan menjauh drpd kita.

Jika isteri ingin melihat suami buat kali terakhir atau ingin solatkan, bawa jen4zah pulang ke rumah seblm dikebumikan.

Siapa kata jen4zah tak boleh dibawa pulang ke rumah jika telah dimandi (dan disolatkan) di masjid?

Jika ingin solatkan, baca Quran atau apa saja – buat di rumah agar isteri tak perlu keluar. Kalau boleh mandikan di rumah lebih baik, tapi kalau tak boleh, bawa ke masjid, dan kemudian bawa balik ke rumah. Nak buat tahlil di masjid boleh, tapi isteri buat di rumah saja.

Isteri tak boleh keluar menunggu suami dimandikan di masjid atau seumpamanya, kerana iddah bermula setelah suami mening gal.

Perempuan, kalau nak pergi ke kvbur, pergi pada hari selain drpd hari pengkembumian. Kecuali, jika satu Kg. itu tiada lelaki, semuanya perempuan. Maka, dlm hal ini – perempuan yg bawa jenazah, yg gali kvbur, yg kebumikan, yg uruskan semuanya.

Perempuan bukan dilarang pergi ke kvbur, tapi risau berlaku perkara yg tidak sesuai dgn syar4k jika ikut bersama lelaki yg menguruskan jen4zah.

Kita pun lihat send1ri byk berlaku, perempuan ahli keluarga duduk di hadapan ku–bur, dan sekelilingnya semuanya lelaki.

Batasan antara lelaki dan perempuan tak lagi diperhatikan. Tambahan pula kalau perempuannya tidak menjaga cara berpakaian yg sopan dan menurut syar4k.

Biarkan org lelaki siap menguruskan. Esok pagi2, baru anak dan ahli keluarga pergi utk bacakan Yasin ke… dan akan dpt baca dlm keadaan tenang dan tak bercampur dgn lelaki.

Ambil iktibar drpd kisah anak perempuan Nabi Syu4ib, yg ketika ingin mengambil air drpd perigi. Walaupun memerlukan, mereka tidak beratur bersama lelaki, tetapi mereka tunggu jauh drpd perigi sehingga lelaki selesai, baru mereka akan ambil air. Sama juga kalau nak ziarah kvbur, tunggu org lelaki selesai dulu, pergi keesokan harinya.

Terdpt byk perbahasan ulama dlm kes isteri yg kema tian suami dan perlu keluar bekerja, kerana memang sukar mendapatkan cuti selama 4 bulan 10 hari.

Dlm keadaan darur4t, seseorg dibenarkan melakukan sesuatu yg h4ram sekalipun. Dlm hal ini, kalau isteri bekerja, perlu dilihat adakah pekerjaan itu keperluan darurat atau tidak.

Kalau dgn dia tidak bekerja, tapi keperluan asasnya dpt dipenuhi, maka itu bukan daru-rat yg membolehkan dia utk keluar bekerja. Tapi, kalau dgn dia tak bekerja, dia tak blh makan, atau anak2nya tiada yg menanggung, atau keluarga suaminya tidak mampu menanggungnya, walhasil, dia ada sebab yg menyebabkan dia tidak boleh berhenti kerja, tapi sebab dan darur4tnya itu perlu diambil kira oleh syar4k dan bukan oleh d1ri send1ri.

Jadi, dlm hal ini, dia boleh keluar bekerja tetapi tetap tidak blh men1ngg4lkan tuntutan lain seperti berhias, dan melakukan hanya yg diperlukan sahaja dan keluar dari rumah pergi kerja, dan kemudian pulang ke rumah, dan tidak pula singgah di tmpt2 yg tak berkaitan. Kalau nak pergi kedai, cuma utk keperluan beli makanan dan minuman sahaja.

Sumber : islamituinda via dahtauker / satkoba

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN H0AX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa..

Nak tengok-tengok barang daripada shopee  boleh follow >> Barang Shopee Viral <<

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *