Solekan Ini Ha’ram Untuk Perempuan, Az’ab Allah Menanti Mereka Yang Ingkar!

Tiada salahnya jika hendak berhias, tetapi perlu diketahui bahawa, sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang solehah. Ini bermaksud, bukan cantik luaran yang perlu diutamakan tetapi kecantikkan dalaman…

Bagaimanapun islam tidak melarang umat islam berhias, tetapi terdapat beberapa larangan harus diketahui dengan baik. Ini bertujuan untuk memelih4ra dan menjaga keamanan serta keselamatan wania itu send1ri.

Berlebihan Dalam Berhias

Biarlah bersederhana dalam berhias, dalam islam tidak menggalakkan wanita berhias secara berlebihan untuk tatapan lelaki bukan muhrim, tetapi ganjaran pahala jika berhias didepan suami. Jangan membazir dalam menghias d1ri.

“Sesungguhnya pembaziran itu adalah amalan sy4it4n, mahkluk yang sangat ingk4r kepada Tuhannya,” (QS. Al-Israa ayat 27).

Menghabiskan Banyak Masa Didepan Cermin

Jika hendak berhias, jangan mengambil masa terlalu lama mengadap cermin. Cukuplah sekadar melihat cermin bertujuan untuk memastikan pemakaian kita sempurna dalam menutup aurat.

Mengubah Ciptaan Allah

Trend cvkur kening semakin menular dikalangan anak-anak gadis, dah cvkur lepastu lukis balik. kadang-kadang tak faham kenapa begitu. Mengapa mengubah kejadian ALLAH S.W.T, padahal sebaik-baik kejadian ialah manusia ciptaan ALLAH S.W.T. Jadilah umat yang bersyukur dengan nikmat NYA ya!!!

Menyambung Rambut

Menyambung rambut adalah salah satu perbuatan dil4knat ALLAH S.W.T

‘Rasulullah SAW bersabda, “Allah mel4knat wanita yang menyambung rambut dan meminta disambungkan rambutnya.” (HR. Al-Jami’ ash-Shaghir).

Berdandan Menyerupai Lelaki

Jangan sesekali menyerupai lelaki, ini kerana ianya perbuatan yang dilarang oleh ALLAH S.W.T. Jadilah manusia yang bersyukur apabila diberi kehidupan menjadi seorang perempuan. Jangan mengubah ketentuan dan tidak mahu menerima takdir.

Rasulullah SAW bersabda, “Allah mel4knat wanita yang menyerupai laki-laki.” (HR. Al-Jami ash-Shaghir).

Membuka Aurat

Ttutuplah aurat dengan sempurna, tidak menutup aurat antara salah satu d0sa besar yang sudah terang-terangan dilarang ALLAH S.W.T.

Rasulullah SAW bersabda, “Laki-laki tidak boleh melihat aurat laki-laki lain, dan wanita tidak boleh melihat aurat wanita yang lain,” (HR. Muslim).

Jangan memakai minyak wangi yang kuat

Cukup hanya memakai bau-bauan yang tidak terlalu kuat baunya. h4ram bagi wanita yang memakai bau-bauan sehingga menarik minat lelaki yang bukan muhrimnya.

Sumber : figuramalaya.net

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *