8 Jenis Syafaat Yang Bakal Kita Tagih Di Ma’hsyar Kelak

Selagi masih bernafas di atas dunia ini memang kita tak akan peduli dan ambil peduli langsung tentang semua perkara ni, namun di sana kelak kita lah yang akan dahagakan segala perkara ini…

1. Al-Quran

Bacalah al Quran , sesungguhnya pada hari ki4’m4t nanti al Quran akan datang sebagai pembawa syafaat kepada yang membacanya (HR Muslim)

– ramai antara kita yang telah men1ngg4lkan bacaan Al-Quran dan beralih kepada Novel, Komik, Majalah Tabloid dan buku luc4h (mangga, pl4yboy, urtv dan lain-lain)

2. Puasa

Puasa dan al-Quran akan memberi syafaat kepada seseorang hamba pada hari ki4’m4t. (Hadis riwayat Imam Ahmad)

-ramai di antara kita yang puasanya hanya sia-sia iaitu menahan d1ri dari lapar dan minum, tetapi perkara yang membatalkan puasa dan memakruhkannya tidak ditegah tanpa disedari.

3. Malaikat

Allah mengetahui segala sesuatu yang dihadapan mereka (malaikat) dan yang di belakang mereka, dan mereka tiada memberi syafaat melainkan kepada orang yang diredhai Allah (Surah Al-Anbiya: 28)

-ramai orang ahli m4ksi4t, kaki jvdi, kaki ar4k, isteri yang derh4k4, bapa yang tidak bertanggungjawab hanya membiarkan Malaikat mel4knat dan mengvtuk mereka.

4. Nabi Muhammad

Sesungguhnya syafaatku diperuntukkan buat umatku yang berbuat d0sa besar. (HR. Tirmidzi)

– Ramai di antara kita secara tidak sedar telah mengh1na nabi, tidak percaya nabi dan ada yang memperlekehkan kata-kata nabi, perbuatan nabi, sunnah nabi, serban nabi, janggut nabi dan lain-lain. Tapi Nabi Muhammad yang bakal beri syafaat. Inilah bukti kecintaan nabi kita pada umatnya.

5. Para Syuhada

Orang yang m4ti syahid itu dapat memberikan syafaat kepada 70 orang di kalangan keluarganya. (HR Abu Darda)

– Masih ada lagi orang tidak mempercayai m4ti syahid malah gambar foto orang m4ti syahid dalam keadaan senyum pun menjadi persoalan besar. Mereka yang mempersoalkan hal inilah sebenarnya mun4f1k!

6. Ulama

Dari Utsman bin Affan r.a, ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Di hari ki4m4t, yang memberi syafaat tiga golongan, iaitu para Nabi, kemudian ulama, kemudian syuhada” (H.R. Ibnu Majah)

– zaman sekarang, ramai yang dah tunjuk hebat, kononnya mereka lebih berilmu dari ulama, lebih malang lagi mereka mencel4 ulama.

7. Para Hafiz Al-Quran

Barangsiapa membaca Al Quran dan mengamalkannya, menghalalkannya yang halal dan mengh4ramkan yang h4ram maka Allah memasukkannya ke dalam syurga dan dia boleh memberi syafaat 10 orang keluarganya yang sudah pasti masuk ner4ka. (Hadis Riwayat Tarmizi)

-Ramai manusia zaman sekarang beranggapan, hantar anak pergi sekolah Tahfiz akan menyebabkan anak mereka tak dapat cari makan bila anak mereka dewasa kelak. Mereka ini hanya beranggapan, tuhan bukan pemberi rezeki. Mereka dalam tidak sedar, melakukan sy1rik!

8. Syafaat kecil termasuk daripada para solehin dan shadiqin serta anak yang men1ngg4l dunia sebelum ditaklifkan.

– Solehin ialah orang yang soleh, iaitu orang yang taat pada Allah, Nabi Muhammad, agamanya, ibu bapanya, gurunya dan horm4ti jirannya dan masyar4kat sekitar.

– Shadiqin ialah orang yang jujur dan benar bagi setiap perkara dalam urusan hidupnya sama ada perniagaan, pemerintahan dan lain-lain lagi.

– Anak yang men1ngg4l dunia sebelum ditaklifkan hanya memberi syafaat kepada ibu bapanya.

Sumber : sehinggit.blogspot.my / satkoba

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.