Tergamak 5 Anak Ini Lapor PoIis, Tuduh Ibu Lumpuh Gadai Geran Tanah PeninggaIan Bapa

Pasal harta dan wang ringgit habis semua akan gelap mata, jangan kata dekat orang sebab nasib kita sendiri pun belum tentu apa nak jadi…

Tak dapat digambarkan betapa luluhnya hati wanita ini apabila lima orang anak kandungnya dipercayai telah melaporkan dia kepada pihak polis kerana dituduh menggadaikan geran tanah peninggalan arwah suaminya.

Dek angkara harta pusaka, lima anak membuat laporan polis mendakwa ibunya telah mengadaikan geran tanah arwah ayahnya.

Berita ini telah mengemparkan para netizen yang memberikan pelbagai komen. -Sebagaimana laporan Kompas.com baru-baru ini.

Wanita tua dikenali sebagai Rodiah yang berusia 72 tahu sebak tidak dapat menahan tangisan apabila mengetahui dakwaan itu dilakukan oleh anaknya sendiri.

Dituduh gadai geran tanah

Foto: Kompas
Memetik laporan Kompas, wanita berusia 72 tahun yang dikenali dengan nama Rodiah dari Indonesia ini mengakui sangat terkejut dan terkilan dengan tindakan kelima-lima anaknya itu.

Dakwa Rodiah, selepas tiga hari suaminya, Zein Choir meninggal dunia, anak sulung mereka iaitu Sonya dikatakan sering meminta empat geran tanah seluas hampir satu hektar yang disimpan Rodiah. Malah empat orang anaknya yang lain dikatakan sering mendesak supaya semua tanah tersebut diagihkan segera.

Ambil geran secara senyap

Meskipun begitu, Rodiah tidak pernah menyangka tindakannya tidak mahu memberikan geran telah mengakibatkan anak-anaknnya mengambiI geran senyap-senyap dan membuat cerita dia yang menggadaikan tanah tersebut. Lebih kejam apabila kesemua mereka tergamak melaporkan perkara itu kepada polis.

” Saya tidak menyangka anak sendiri akan laporkan ibu mereka kepada polis. Anak-anak mendakwa saya gadaikan kesemua geran tanah itu dengan harga 500 juta rupiah (RM146,840).”

” Saya ada lapan orang anak dengan tiga daripadanya tinggal bersama saya dan lima yang lain duduk berasingan. Kelima-lima anak itulah yang bertindak kasar dan laporkan saya kepada polis.”

Ibu lumpuh menangis dikasari anak

Lebih menyayat hati apabila mengetahui warga emas ini telah datang ke balai polis dengan menggunakan kerusi roda kerana kedua kakinya lumpuh akibat strok. Ketika disoal siasat, Rodiah yang tidak dapat menahan sebak telah mengalirkan air mata dan mengakui bahawa dia sering dikasari dan diugut oleh kelima-lima anaknya supaya menandatangani beberapa dokumen.

Dakwa Rodiah, layanan buruk daripada anak-anaknya itu hanya terjadi selepas pemergian suami tersayang.

Tidak terhenti di situ, Rodiah mendakwa kelima-lima anaknya itu sering datang ke rumah untuk mengasari dan mengugutnya. Oleh hal demikian, Rodiah mendakwa dia kini menjadi trauma dan berasa takut setiap kali terdengar bunyi ketukan pintu di rumahnya.

”Nak buat macam mana lagi, saya hanya mampu pasrah. Saya ada Allah SWT, saya serahkan semua nasib saya.”

Sumber/Kredit: kompas via johodaily

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.