UIama Tertua Di Malaysia Tok Ayah Isa Ijazahkan D0a, InsyaAllah Ganjarannya Syurga

Baca dulu sebelum kecam, fahami apa disampaikan sebelum buat keputusan melulu, ilmu ALLAH itu luas…

UIama’ merupakan insan yang mulia kerana mereka meneruskan kerja nabi-nabi iaitu dkwah dan mengajak manusia kembali ke jalan Allah SWT. Untuk itu, Allah SWT membezakan antara 0rang yang berilmu dan 0rang yang tidak beriImu sebagaimana firman-Nya di dalam aI-Qur’an:

يَرْفَعِ اللَّـهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ

Maksudnya: “Allah mening gikan darjat 0rang-0rang yang beriman di antara kamu, dan 0rang-0rang yang diberi ilmu pengetahuan agama (daripada kaIangan kamu) dengan beberapa darjat”. [aI-Mujadalah:11].

Bahkan ada di sebut daIam hadith, uIama’ merupakan pew4ris Nabi SAW.

Daripada Abi al-Darda’ RA berkata, aku mendengar Nabi SAW bersabda:

وَإِنَّ الْعُلَمَاءَ وَرَثَةُ الْأَنْبِيَاءِ، وَإِنَّ الْأَنْبِيَاءَ لَمْ يُوَرِّثُوا دِينَارًا، وَلَا دِرْهَمًا وَرَّثُوا الْعِلْمَ، فَمَنْ أَخَذَهُ أَخَذَ بِحَظٍّ وَافِرٍ

Maksudnya: “Sesungguhnya uIama’ adalah pewaris para nabi. Sesungguhnya para nabi tidak mewariskan dinar atau dirham. Akan tetapi mereka mewariskan iImu, maka barangsiapa yang mengambil warisan tersebut, maka dia teIah mengambiI bahagian yang banyak”. [Riwayat Abu Daud (3641)][Syeikh al-Arna’out menghukum hadith ini sebagai hasan dengan syawahidnya].

Bumi Malaysia sememangnya amat bertuah kerana masih terdapat beberapa 0rang wali Allah yang masih hidup. Antara wali Allah yang dikenali adalah Pak Su Mid yang tinggal di Kuala Nerang, Kedah seIain Tok Ayah Isa Yahya yang kini semakin di mamah usia dan menetap di Gerik, Perak. Bahkan ada juga wali Allah yang sudah meningg4I seperti Pak Soh dari Terengganu.

Dalam pada itu, di saat usianya yang semakin dimamah, mereka yang menziarahi Tok Ayah Isa ini sempat merakam d0a yang selalu diamaIkan oleh dirinya selepas s0lat fardu. Insya Allah, m0ga kita juga diberi kesemp4tan untuk mengamalkan d0a dibaca oleh wali Allah ini.

Ia dik0ngsikan oleh Raden Najmi di akaun Tikt0knya.

Allahummagh”firli ummati muhammadin warhamhum rahmatan ‘ammah.

D0a ini ibaca selepas s0lat Subuh, S0lat Maghrib sebanyak 10 kali. Manakala bagi s0lat fardu yang lain, hanya dibaca sekali sahaja.

Siapa yang mengamalkannya insya Allah akan dimasukkan ke dalam syurga.

Tok Ayah Isa uIama tertua berusia 104 tahun, tak pernah tinggal s0lat di masjid dan selalu duduk saf depan.

“Ada s0rang lagi uIama yang sem pat belajar dengan Syeikh Yasin Padang “. Begitulah saya mula diperkenalkan dengan susuk tubuh 0rang ‘aIim ini. Beliau Syeikh Isa bin Yahya merupakan se0rang guru agama yang agak terkenal di sekitar Gerik, Perak. Mesra dengan pangilan tok ayah. Bahkan beliau merupakan antara individu terawaI pergi ke Makkah.

Saya difahamkan umur beliau mencecah 9+ tahun (ikut kad pengenalan didaftar tapi dipercayai sudah berusia 104 tahun). Tapi kudrat beliau luar biasa. Ini b0leh dilihat kepada istiqamahnya beliau ke masjid. Lima waktu di masjid dan di saf depan sekali.

Kuliah beliau di Masjid Jamek Gerik pagi Ahad. Beliau kuat ibadah.

Seorang yang sangat cembvru dengan masa. Jika sese0rang yang berhajat nak mengambil manfaat dengan beliau di rumah beliau samada nak baca kitab atau mengambil azkar dengam beliau mesti sudah berada dihadapan rumah beliau jam 8 pagi.

akan ke ku b0r jam 7.30 pagi untuk d0a setiap kali Jumaat. Beliau akan hadir ke masjid tepat jam 11.30 pagi di masjid untuk s0lat jumaat. Baru ini Tok Ayah ke masjid dengan kami tapi pada jam 11.50. Tok Ayah sebut, dah terlewat. Aku terteIan air liur.

Selalu jema’ah yang hadir ke rumah tok ayah mahukan zikir tariqah Syatariah atau Dalailul Khairat . Tok Ayah ada tunjukkan kepada kami sanad dan kaifiyat beliau amalan tersebut dari gurunya.

Jika zikir tariqat, beliau akan pimpin murid sehingga selesai menerima kesemua amalan dalam tariqat tersebut . Lebih kurang 1 jam selesai. Manakala Dalailul Khairat, beliau letak syarat seminggu untuk khatam bacaan Dalailul Khairat . Isnin bertemu isnin depan. Begitulah beliau khabarkan.

Tok ayah berulang kali pesan untuk segera datang sebelum terlambat. Begitulah pesanan tok ayah.

Sumber cerita :- Mohammad Amin

Sumber : 24newst

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.