Kenyataan Jujur Dari Doktor, Ramainya Pesa’kit Sengaja Tak Solat, Sepatutnya Sa’kit Dekatkan lagi Kepada Tuhan…

< gambar sekadar hiasan >

Ambil lah iktibar dan jangan buat perkara sebegini di masa hadapan tatkala diuji dengan kesa;kitan di hospital, sepatutnya sa;kit itu lebih buatkan kita dekat dengan ilahi…

Doktor : “Tadi tak bangun solat Subuh ke?”

Pesa kit : “Ala doktor, susah lah nak solat. Leceh. Kotor baju ni. Nak wudhu pun susah.”

Doktor : “Minta lah baju baru dengan nurse.”

Pesa kit : “Tak apa lah doktor. Orang lain pun semua tak solat,” menunjukkan tangan kepada semua pesa k1t di kubikelnya.

Pesa kit : “Mereka cakap sa k1t tak payah solat.”

Ya. Ia bukan lagi satu yang aneh. Bukan satu yang jarang. Bahkan ia gejala yang agak merisaukan. Sa k1t sepatutnya mendekatkan kita dengan Tuhan. Melalui sak1t Tuhan menggu gurkan do’sa-do’sa hamba-Nya. Sa k1t menyebabkan manusia lebih mengingati mat1, lebih menginsafi keterbatasan dan kelemahan diri. Sepatutnya…

Tetapi semasa di wad, kalau kita tinjau berapa peratus pesak1t yang solat lima waktu sehari (ah, ini asas, paling asas!) dan kita akan terperanjat! Alasannya:

  • Pakaian kotor
  • Sa k1t
  • Susah nak wudhu
  • Boleh qada’
  • Tak tahu solat orang sak1t
  • Memang jarang solat pun di rumah

Ini terutama masalah bagi pesa kit muda. Posting pertama sebagai houseman di wad ortho hal ini amat ketara. Ramai pesa k1tnya muda-muda, sebahagian ada lu ka-lu ka (jadi alasan tak boleh wudhu), dan kaki tergan tung / bersimen / on traction. Pesa k1t yang lebih berusia, mungkin kurang, seperti pengalaman saya di wad oftalmologi (ramai pesa k1t katarak, glau co ma, d1abetic retinopati orang berusia).

Pesanan untuk Ibu bapa, kalau anak anda masuk wad, sila pastikan mereka solat. Ajarkan mereka solat orang sak1t. Boleh tanya doktor/nurse. Ia penting. Pesan setiap kali anda melawat mereka. Bantu mereka berwudhu (jangan anda pula tumpang sekaki tak solat). Sakit bukan alasan tak solat, bahkan sa kit sepatutnya lebih menambahkan rasa taqwa kita. Dan jangan harapkan nurse atau doktor nak jaga solat anda/anak anda. Kerja-kerja rutin pun tak terkejar.

Semasa houseman dulu, selalu saya kejut pesak1t ketika round pagi (tetapi kadangkala tak terkejar juga, ah, rasa bersalah sebenarnya). Sengaja tanya soalan (yang mungkin tak perlu pun) untuk timbulkan perbualan, supaya mereka alert dan terjaga. Sekurang-kurangnya mereka bangun. Para houseman (dan juga nurse) ketika melakukan morning round (atau ambil vital sign pagi), jangan lupa kejutkan pesa k1t.

Dan cadangan saya, mulai hari ini, kalau anda nak melawat pesak1t, tak payah bawa makanan banyak-banyak. Tak perlu bunga, atau kad, atau KFC (di Terengganu hospital sebelah KFC, ahah).

1. Bawalah botol penyembur air ini, untuk membantu pesa k1t berwudhu dengan mudah. Tidak terlalu basah. Tak perlu ke bilik air.

2. Belilah buku panduan solat ketika sak1t. Banyak di kedai buku. Paling kurang, ajarlah pesa k1t, dan kalau tak arif di internet boleh dapat banyak (rujuklah laman yang autentik) atau tanya ustaz-ustaz.

3. Mak-ayah… sedia lah peluru siap-siap. Pesanlah kepada anak-anak yang masuk wad tu. Cakap, jangan tak cakap. D0’sa anak tak solat, share nya sampai kepada ibu bapa juga (kalau tak tegur atau tak ambil tindakan).

4. Beri perhatian betul-betul. Waktu melawat adalah bermula jam lima hingga tujuh petang. Waktu ini wad penuh dengan pelawat. Nak solat agak susah/sempit. Pesa kit sibuk melayan pelawat. Jadi pelawat jangan lupa tanya, “Asar dah solat ke?”. Dan bagi ruang pesa kit solat dulu. Mana prioriti, anda (pelawat), atau solat? Ha! Anda bertanggungjawab tau kalau terlalu sibukkan pesa kit sampai dia lupa solat (dan sesetengah pesa kit memang saja gedik buat sibuk melayan sebab malas nak solat).

5. Ibu-ibu yang nak bersa lin pun, jaga-jaga, selagi belum bersa lin (wiladah) anda wajib solat ya. Kalau sekadar contraction, itu bukan alasan tak solat. Minta bantuan suami dan nurse. (Hukum detail, saya serahkan kepada yang lebih arif untuk huraikan)

Akhir Kata

InsyaAllah, sebarkan semoga semakin ramai pesa k1t yang terjaga ibadahnya di hospital.

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published.