Ramai Masih Tak Tahu, Inilah “7 Rupa Ma’yat Di Dalam Ku’bur Berdasarkan Amalan Dan Perbuatan Mereka Di Dunia”

Waspadalah kita selama hidup di dunia, balasan ALLAH itu pasti dan ma’ti itu sangat dekat dan berlaku kepada semua, tak ada siapa pun yang dapat mengelak dari kema’tian…

Ketika seseorang itu menin’ggal, maka seluruh urusan yang berkaitan dengan dunia akan terhenti. Manusia akan mengalami fasa selanjutnya yakni menjalani kehidupan di alam barzah. Ternyata selama menjalani kehidupan di alam ku’bur, rupa manusia akan berubah sesuai dengan amal perbuatannya semasa hidup.

Ada beragam rupa manusia di alam kubur. Ada yang wajahnya berbentuk seperti ba’bi hutan, perutnya buncit dan mele’tup, ada yang berkuku panjang melilit tubuhnya dan ada pula wajah bersih dan tersenyum.

Semua bentuk ini sangat berhubungan dengan baik atau buruknya perbuatan yang telah dilakukanya ketika seseorang itu masih hidup. Berikut 7 rupa ma’yat di dalam kub’ur berdasarkan amalan di dunia

1. Ma’yat yang Wajahnya Berbentuk Ba’bi

Wajah ma’yat menyerupai ba’bi disebabkan karena semasa hidupnya orang tersebut tidak melaksanakan kewajiban untuk salat lima waktu dan tidak pernah merasa bersalah meninggalkannya. Padahal salat merupakan kewajiban utama seorang mukmin sebagai bentuk ketaatan kepada Allah SWT.

Dalam sebuah riwayat Nabi Muhammad pernah bersabda “Wahai para sahabatku, lihatlah keadaan orang yang meninggalkan shalat. Di hari kiamat nanti akan dibangkitkan oleh Allah SWT seperti ba’bi hutan yang hitam.”

2. Ma’yat yang wajahnya berpaling dari arah kiblat

Selanjutnya adalah wajah ma’yat yang tidak mau menghadap kiblat. Jika rupa dalam kondisi ini, maka menjadi pertanda bahwa ma’yat tersebut semasa hidupnya selalu melakukan perbuatan syi’rik kepada Allah. Padahal asas Islam adalah tauhid sehingga perilaku syi’rik tidak akan diampuni oleh Allah.

3. Kepala Ma’yat Berubah jadi Batu Hitam Legam

Kondisi ma’yat dalam bentuk ini mengindikasikan bahwa ma’yat semasa hidupnya telah durh’aka kepada kedua orang tua. Do’sa kepada orang tua memang akan disegerakan balasannya. Ketika masih hidup, maka Allah akan memperlihatkan langsung bagaimana sik’saannya terhadap anak yang dur’haka.

Terlebih jika sudah menin’ggal, pastinya balasan yang diterima akan semakin pe’dih lagi. Termasuk perubahan kepala ma’yat yang berubah menjadi batu hitam legam.

“Ada dua pintu (amalan) yang disegerakan balasannya di dunia: kedzo’liman dan durh’aka (pada orang tua)”. (HR Hakim dan dishohihkan al-Albani dalam ash-Shohihah: 1120)

4. Ma’yat yang Perutnya Buncit dan Mele’tup

Kondisi ma’yat dengan rupa seperti ini menjadi tanda bahwa semasa hidup, ma’yat tersebut suka makan dengan harta yang ha’ram. Pet’aka bur’uk yang akan menimpa mereka adalah ap’i ne’raka dengan harta ha’ram yang setiap saat mereka masukkan ke dalam perut mereka. Nabi Muhammad SAW bersabda yang artinya:

“Wahai Ka’ab bin ‘Ujrah, sesungguhnya tidaklah tumbuh setiap daging yang diberi asupan makanan yang ha’ram melainkan nera’kalah yang berhak memba’karnya.” (HR. Ahmad dan at-Tirmizi, dinyatakan shahih oleh al-Albani).

5. Ma’yat yang kukunya mencen’gkam dan melilit seluruh tubuhnya

Jika ma’yat berwajah seperti ini, itu merupakan pertanda bahwa semasa hidupnya suka berkelahi dan mengumpat orang. Tindakan ini memang sangat tidak disukai oleh Allah SWT, sehingga siapa yang melakukannya akan mendapat az’ab saat berada di alam barzah.

Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Anas, Rasulullah SAW bersabda:

“Pada malam aku diIsra’kan aku telah melalui suatu kaum yg menca’kar-ca’kar muka mereka dgn kuku-kukunya sendiri, maka aku berkata: “Hai Jibril siapa mereka ini? jawab Jibril: Mereka ini adalah org2 yg suka mengu’mpat dan mereka juga suka menjaga tepi kain org”. (Abu Daud dari Anas)

6. Ku’burnya keluar air yang lebih bu’suk dari ban’gkai

Kondisi ini menjadi pertanda bawa ma’yat tersebut semasa hidupnya ma’yat adalah orang yang suka makan rib’a.

Balasan bagi orang yang suka memakan ri’ba memang amat pedih. Mereka memang harus berhadapan dengan ner’aka jaha’nan dan mengalami kondisi Ku’burnya keluar air yang lebih bu’suk dari bang’kai.

7. Ma’yat yang wajahnya tersenyum

Jika ma’yat berwajah seperti ini, itu merupakan pertanda bahwa semasa hidupnya ma’yat merupakan oarang yang berilmu dan beramal soleh.

Mereka dijanjikan untuk menjadi penduduk surga pada hari kia’mat kelak. Semoga kita termasuk dalam jenis ma’yat yang satu ini.

Sumber Dan Rujukan
Apa Cerita

PENAFIAN: HARMAGIDUN TIDAK PERNAH SAMA SEKALI MEMBAWA BERITA FAKE ATAUPUN HOAX SEKADAR UNTUK DAPATKAN HYPE ATAUPUN VIRAL, SEMUA ARTIKEL YANG DISIARKAN DISINI ADALAH UNTUK KITA SEMUA MUHASABAH DIRI DAN PERSIAPKAN DIRI UNTUK CABARAN GETIR YANG BAKAL MENDATANG….

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat

> HARMAGIDUN<

Untuk pelbagai info lain boleh join grup dan layari laman web dan follow telegram dibawah:

Join grup Pesan Bonda dengan Klik >>> PESAN BONDA <<< untuk mengimbau kembali segala petua serta pesanan bonda dan ayahanda kita sejak kita kecil hingga dewasa

– Bagi yang ingin belajar cara trading saham secara PERCUMA boleh layari laman web https://entrybiru.com/
– Untuk mengikuti kelas intensif khas saham secara PERCUMA di telegram boleh join channel telegram https://t.me/EntryBiru
– Bagi mendapatkan sebarang info dan bahan pengajaran dan pembelajaran kurikulum sekolah rendah dan menengah boleh layari laman web https://sumberpendidikan.com/
– Untuk mendapatkan updet terkini secara lebih pantas dan mesra pengguna dari web sumberpendidikan boleh join channel telegram https://t.me/sumberpendidikan
– Sedang mencari tawaran kerja kosong kerajaan, GLC atau swasta? Layari https://travula.com.my/

Jangan lupa klik >>> DIET APA HARI INI  <<< untuk dapatkan tips dan perkongsian percuma untuk kurus langsing lagi sihat setiap hari! 🙂

Semoga ALLAH permudahkan segala urusan kita tidak kira dalam apa jua bidang diceburi. Amin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *