Sering ‘Show Off’ Muka Di Social Media, Wanita Dedah Terkena ‘Sakit Pelik-pelik’!

Sering ‘Show Off’ Muka Di Social Media

Satu posting yang dikongsi oleh seorang wanita bernama @vouzdiel melalui Facebook Mika Jee mendapat perhatian ramai apabila dia mendedahkan mengenai penya’kit yang menimpanya akibat sering ‘show off’ wajah di media sosial.

Berikut perkongsiannya :

Dulu.. Saya selalu “show off” muka saya ni.. Maklumlah,dulu sy byk buat review makeup,baju, tudung.. N sekarang semua dah stop. Saya cuba berubah perlahan2.. Sekarang kalau up gambar tak nampak muka pun rasa tak selesa dah. Tak lama pun up.. Nanti padam balik.. 😅  Nak kata percaya tu tidak jugak,cuma mengelak utk jadi sesuatu yg buruk.. Terkadang,orang nak sakit hati dengan kite pun tak perlu sampai nk berkawan pun.. Laju je mulut kata bukan2.. Mcm satu doa..

Dulu i selalu post gambar kat socmed. Till one day i pelik, why i asyik jatuh sa’kit. Sa’kit yang tiba-tiba dan sa’kit yang pelik-pelik. Then, i kerja dengan seorang bibik Indonesia, dia cakap kat i…

Bibik tu cakap dekat i. Ada orang hantar something dekat i supaya kecantikan atau seri muka i tu ditarik slow-slow. I mula ignore je apa dia cakap. Sebab i tak percaya benda-benda macamni..

Badan i naik merah-merah yang banyak yang tinggal p4rut kekal. Daripada kaki sampai ke tangan.I m4lu sangat. Next day, my mom bawak i jumpa ustazah. I takpernah kenal dia but dia cakap. Kurangkan post gambar ke apa,banyakkan baca Quran, and solat jangan tinggal..

And then dia mention pasal peny4kit Ain..

Peny4kit ain tu apa? Penya’kit yang bila mana orang pandang kita but penuh kebenci’an. Apa jadi bila dah kena penyakit ain? Tu yang muncul penya’kit macam-macam. And penya’kit ain ni susah dira’wat..

Bila kita post gambar kita ke apa ke, kita tak tau ada orang yang dengki. Ada sifat ben’ci ke. Kita tak tau. Bila terkena dekat diri sendiri baru i faham, why islam suruh kita mengamalkan sikap Qanaah. And why islam betul-betul limitkan certain thing dekat wanita..

Kepada orang yang cakap i bitter ke apa, i tak bitter. But ni peringatan. Hidup ni kena sentiasa beringat..

I pernah lalui so i tau. Nak dengar, nak percaya ke, it is up to you. But again, it’s an advice…

“Pengaruh ‘ain itu benar-benar ada, seandainya ada sesuati yang bisa mendahului takdir, ‘ainlah yang dapat melakukannya” – HR. Muslim

Sumber : Mika Jee

Leave a Reply

Your email address will not be published.