Hembus Nafas Terakhir Setelah Solat Di Masjid

Semua orang yang beriman mengimpikan pengakhiran hidup yang baik ataupun husnul khotimah. Antara yang dicemburui cara pemergiannya adalah mereka yang meningg4l ketika beribadah, apatah lagi semasa berada di tempat suci seperti masjid.

Seorang wanita warga negara Thailand berusia 56 tahun meningg4l dunia selepas solat Asar pada pukul 4.55 petang di Masjid Ibrahimi, di Pasir Puteh, Kelantan semalam.

Dalam kejadian tersebut wanita itu yang dikenali sebagai Norhayati Mustafa dilihat berada dalam keadaan sujud pada rakaat kedua sehingga selesai solat.

Memetik Utusan, Imam Tua masjid itu, Mohamad Sabri Abdul Ghani memaklumkan wanita berkenaan menghembuskan nafas ter4khir selepas ditelent4ngkan dan diajar mengucap 2 kalimah syahadah.

Menurutnya, ahli kariah wanita memb4ntu mengubah kedu,dukannya selepas s0lat Asar selesai  kerana mengesyaki ada sesuatu mas4lah menimp4nya.

Katanya lagi, wanita berkenaan adalah isteri ke-3 arwah Mohd. Rasad Muhamad yang meningg4l duni4 sejak 13 tahun lalu.  Wanita berasal dari Wilayah Yala, Thailand ini bekerja sebagai pembantu kedai di Pasar Siti Hajar sejak sekian lama untuk membesarkan 5 anaknya selepas kem4tian suaminya.

Dikenali Ramai

Selain itu, wanita ini turut dike,nali ramai dalam kalangan kariah masjid serta peni4ga sekitar bandar itu.

Berkongsi kisah itu, Mohamad Sabri menyatakan kejadian itu adalah kali pertama sepanjang bertugas di masjid j4jahan. Pihak masjid turut mengambil tanggung jawab membantu keluarga si m4ti termasuk menanggung segala kos pengebum1an.

“Saya bertindak melap0rkan kej4dian ini kepada pihak h0spital dan p0lis untuk tind4kan selanjutnya. Malah urusan melap0rkan kejadian ini ke k0nsulat Thailand di K0ta Bharu dan mendapatkan permit pengebum1an diuruskan sepenuhnya oleh pihak masjid.

“Solat jen4zah akan disempurnakan di masjid ini sebelum dikebum1kan di Tanah Perkburan Islam Padang Siang sebaik sahaja semua pr0sedur dan urusan berkaitan selesai,” katanya.

Sementara itu, menurut Ketua P0lis Daerah Pasir Puteh, Superintendan Zaizul Rizal Zakaria pemeriksaan mendapati arwah yang sudah menetap di negara ini sejak 16 tahun selepas berkahwin dengan warga tempatan adalah penghid4p peny4kit kencing manis dan j4ntung. Tiada unsur jen4yah terlibat, kes diklasifikasi sebagai kem4tian mengejut.

Takziah buat keluarga yang ditinggalkan. Semoga Allahyarhamah dikurniakan rahmat, diampunkan segala d0sanya dan ditempatkan di tempat yang mulia.

Sumber : Utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *