Filem Animasi Kanak-Kanak Disek4t Kerana Ada Unsur L̷ G̷ B̷ T̷

Sejak akhir-akhir ini dunia hiburan kanak-kanak dianc4m dengan penularan pelbagai elemen tidak berm0ral dari pelbagai sudut. Antaranya adalah unsur L̷ G̷ B̷ T̷ yang tersulam halus di dalam filem-filem anim4si kanak-kanak.

Hari ini, akhbar Utusan melaporkan bahawa filem animasi terbitan Disney bertajuk Lightyear tidak akan ditayangkan di pawagam-pawagam Malaysia. Meskipun pada awalnya ia dijadualkan untuk ditayangkan sekitar minggu ini iaitu pada 16 Jun.

Ini kerana filem tersebut mempunyai elemen-elemen L̷ G̷ B̷ T̷ (watak sama jantina berc!u̷m). Bagaimanapun, sehingga kini pihak Lemb4ga Pen4pis Filem Malaysia belum memberi sebarang keny4taan.

Meninjau laman-laman web pawagam seperti GSC dan TGV, p0ster filem animasi tersebut kelihatan tidak tersedia.

Sumber : Foxnews

Menurut laporan media tempatan, adeg4n L̷ G̷ B̷ T̷ yang ada di dalam filem itu sebenarnya pernah dipadam oleh Pixar. Namun, studi0 tersebut mengembalikannya semula setelah dib4ntah oleh pekerjanya.

Malaysia bukanlah satu-satunya yang menyekat tayangan filem ini, Chin4 dan 4rab Saudi turut menghalangnya daripada ditayang di kedua negara itu. Jika melakukan pembacaan di laman-laman Barat, filem ini turut mendapat krit!kan hebat daripada warga di sana.

Penyekatan filem animasi sebegini bukanlah pertama kali berlaku. Sebelum ini sudah ada filem-filem yang dihalang dari ditayangkan di negara ini. Untung negara ini masih ada badan yang memantau.

Minda kanak-kanak yang masih naif, suci dan bersih seharusnya dilindungi daripada tercem4r dipengaruhi apa sahaja unsur tidak bermoral termasuklah elemen L̷ G̷ B̷ T̷.

Nampaknya, kehidupan kanak-kanak di era ini semakin mencabar. Pantaulah apa yang anak kita lihat di gadget-gadget mereka. Moga tidak menjadi penyesalan di kemudian hari nanti.

Sumber : Utusan

Leave a Reply

Your email address will not be published.