Terperangkap Bersama UIar, Kanak-kanak 10 Tahun Berjaya Diselamatkan Selepas 4 Hari Jatuh PerigI

NEW DELHI – Pasukan kecemasan India berjaya menyelamatkan seorang budak lelaki berusia 10 tahun yang terjatuh dan terper4ngkap di dalam sebuah perigi sempit selama lebih empat hari, kata kerajaan negeri.

Rahul Sahu, yang mempunyai masaIah pendengaran dan pertuturan diseIamatkan lewat semalam.

Dia terja’tuh ke dalam perigi sedalam 24 meter pada Jumaat petang lalu ketika bermain di belakang rumahnya di negeri Chhattisgarh.

Jentera penolak tanah dan kren digunakan untuk menggali satu terowong bersebelahan perigi tersebut, yang mempunyai kelebaran kecil. Ten’tera dan pasukan agensi tindak balas benc4na turut sama menyertai misi menyeIamat tersebut.

“Rahul telah diseIamatkan dan berada dalam keadaan baik hasil daripada doa orang ramai dan usaha menyeIamat berterusan pasukan kecem4san,” kata Ketua Menteri, Bhupesh Baghel di Twitter.

Sementara itu, Ketua Pentadbiran Daerah Tempatan, Jeetendra Shukla berkata, kanak-kanak tersebut masih hidup namun berada dalam keadaan Iemah dan dikejarkan ke h0spital terdekat.

“Seekor uIar dilihat berada dalam lubang yang sama, namun Rahul menunjukkan sikap berani dan kekal tenang ketika operasi menyeIamat dilakukan,” ujarnya.

Pegawai tempatan berkata, cuaca bu ruk dan uIar berbisa serta kala jengking yang berada dalam lubang perigi tersebut menyuk4rkan usaha menyeIamat dilakukan.

KEADAAN Rahul ketika berada di dalam perigi tersebut. – OTV

Ketika operasi berjalan, sebuah kamera digunakan untuk memantau keadaan kanak-kanak tersebut serta pergerakannya, kata Ketua Polis Daerah Janjgir, Vijay Agrawal kepada AFP.

“Memandangkan dia tidak boleh bercakap atau mendengar, kami berdepan caba’ran yang besar,” katanya.

Selain itu, sebatang paip oksigen turut disalurkan kepada Rahul ketika proses menyeIamat dilakukan bagi menyalurkan udara segar kepadanya. Usaha menggali terowong turut menjadi sedikit perlahan disebabkan terdapat banyak batu ke ras di bahagian bawah tanah. – AFP

Sumber : Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published.