Seorang Nenek Dari Amerika Syarikat Masuk Islam Setelah Menonton ‘Sinetron’

Seorang wanita dari Amerika Syarikat (AS) yang berumur 60 tahun memilih untuk memeluk Islam setelah menonton ‘sinetron’ atau drama dari Turki yang bertajuk Resurrection: ErtugruI di Netflix.

Dia yang memilih nama Khadija sebagai nama Islamnya menyatakan bahawa dia terinspirasi dan memilih Islam setelah menonton Resu rrection: ErtugruI, salah satu siri popular di Turki secara tidak sengaja.

Resu rrection: ErtugruI menceritakan kisah sebelum penubuhan Empayar Uthmaniyyah pada abad ke-13 Anatolia. Ia menggambarkan perjuangan ErtugruI Gazi, pemimpin pertama kerajaan itu.

“Saya periksa [drama] itu secara terperinci. Lalu saya mula menonton. Saya sangat berminat dengan Islam setelah menonton beberapa episod,” kata Khadija. “Ini sejarah yang tidak saya ketahui,” katanya mengenai siri ini, seperti yang dilap0rkan oleh Anadolu Agency.

Dia mengatakan telah menonton semua episod sebanyak empat kali dan mula menontonnya untuk kali kelima. Dia mengakui bahawa drama bersiri ini mempunyai pengaruh besar terhadapnya dalam mengenali agama Islam.

“Saya suka belajar sejarah baru. Ini membuka mata saya terhadap apa yang saya tahu mengenai agama dan berusaha mencari lebih banyak lagi,” katanya.

Dia menyatakan bahawa rasa ingin tahu mengenai sejarah lampau telah menemukannya dengan drama bersiri ini dan setelah menonton drama ini, dia bertemu dengan Islam.

Walaupun dia seorang Kat0lik Baptis, Khadija mengatakan, semua tanda tanya di kepalanya telah hilang dan dia akhirnya menjadi lebih berminat dengan Islam.

Dia mula serius dengan membaca kitab suci Al-Quran dalam bahasa Inggeris untuk mempelajari lebih lanjut mengenai Islam, katanya ketika bercakap mengenai proses setelah dia memilih untuk memeluk Islam.

Bercakap mengenai reaksi dari teman rapatnya, dia berkata bahawa sebahagian daripada rakan-rakannya mengatakan bahawa otaknya sudah dibasuh setelah menonton drama bersiri tersebut.

“Saya tidak lagi membincangkan isu ini dengan orang. Saya tidak mengganggu kepercayaan mereka. Mereka juga tidak mempunyai alasan untuk mengganggu saya,” tambahnya.

Semoga Nenek Khadija diberikan kekuatan untuk menghadapi dugaan sebagai seorang mualaf serta ditetapkan iman hingga ke penghujung hayatnya..

Sumber : Vocket

Leave a Reply

Your email address will not be published.