Jalanraya Di Malaysia Termasuk Di Antara Yang Terbaik Di Dunia!

Berdasarkan data yang dikeluarkan pada Oktober 2021, sebanyak 63,900 jalan berlubang telah ditampal oleh pihak k0nsesi di jalan-jalan persekutuan seluruh semenanjung. Tahniah!

Sebenarnya, jalanraya di Malaysia berada pada no 21 terbaik daripada 141 negara di dunia mengikut data daripada The Global Economy.

Namun begitu, benarkah jalanraya di seluruh Malaysia terlibat dalam penilaian tersebut?

Seperti yang kita lihat, sesetengah jalan raya di Malaysia masih berada dalam keadaan yang t3ruk dan membimbangkan meskipun negara ini mempunyai bangunan antara yang tertinggi di dunia. Perlu diingat, jalan berlubang dan tidak rata bukan sahaja boleh mer0sakkan komponen kenderaan, malah dia juga boleh mendatangkan kemaIangan, keced3raan serta kem4tian kepada pengguna, terutama pengguna motosikal.

Setiap tahun ada sahaja kemaIangan yang disebabkan oleh keadaan jalan sendiri. Bila dah tular akibat kemaIangan, barulah laju jalan berlubang tersebut dibaiki. Berapa banyak lagi nya’wa yang harus dibayar sebelum masalah ini diselesaikan oleh pihak berwajib?

Akhirnya, rakyat sendiri terpaksa menyumbang kudrat dan keringat yang tidak berbayar untuk menampal lubang-lubang berisik0 di jalan raya demi keseIamatan dan keselesaan diri dan pengguna lain. Tahukah anda, air yang bertakung di dalam Iubang boleh meresap masuk ke dalam jalan dan meIemahkan asas jalan tersebut.

Sampai bila nak biarkan kualiti jalan raya Malaysia terus berada di takuk lama? Hanya mereka yang pernah merasa sendiri sksa’an menggunakan jalan berlubang sahaja yang tahu kesannya kepada kenderaan, juga diri sendiri. Tapi nak salahkan siapa? Siapa yang perlu bertanggungjawab dalam hal berkaitan jalan berlubang di Malaysia?

Antara koleksi gambar jalan raya di Malaysia yang dimuat naik oleh wargamaya :

“Antara laluan guru ke sekolah..”
Gambar : FB Cikgu Fadli Salleh

 

 

“Apa agaknya masalah Cikgu Helly? Apa dia Iuka? Apa motor ro0ak? Apa habis minyak? Apa sedih mengenangkan anak bangsa? Entah la. Hanya beliau tahu apa yang sarat di kepala.”
Gambar : FB Cikgu Fadli Salleh

 

“Antara laluan ke sekolah. Kau ghaseeee?..”
Gambar : FB Cikgu Fadli Salleh

 

“Nampak best. Setahun sekali main 4×4 best lah. Tapi kalau hari-hari, muak wei..”
Gambar : FB Cikgu Fadli Salleh

 

“Nampak macam enjoy. Masa orang ambil gambar senyum dan enjoy lah. Lepas tu hanya yang lalui sahaja tahu betapa peritnya.”
Gambar : FB Cikgu Fadli Salleh

 

“KemaIangan semasa ke sekolah. H0spital jauh, ambuIance tak ada. Bantuan luar cukup su’kar. Maka rawatlah diri sendiri cikgu. Semoga Allah membalas segala pengorbanan dan keikhlasan cikgu. Sedih tengok sahabat guru sampai begini hanya untuk pergi mengajar anak bangsa. Moga syurga buat kalian. ❤️” Gambar : FB Cikgu Fadli Salleh

Di Malaysia, jalan persekutuan diterajui oleh JKR Malaysia manakala jalan negeri, jalan bandar dan jalan kampung berada di bawah seliaan kerajaan negeri. Persoalannya, te’ruk sangatkah kualiti jalan raya di Malaysia ini sehingga hampir 64,000 lubang terpaksa ditampal pada tahun lalu? Itu baru jumlah yang berjaya ditampal, agak-agak berapa banyak jumlah sebenar lubang yang wujud di jalan raya di Malaysia?

Nak menuding jari memanglah mudah namun sebagai pembayar cukai dan pengguna jalan raya, kita berhak bersuara bagi menuntut kualiti jalan yang lebih baik untuk persekitaran jalan raya yang lebih selamat, betul tak?

Berdasarkan hampir 64,000 turapan jalan yang berlubang, berapa banyak agaknya jalan yang betul-betul diturap mengikut piawaian? Tahukah anda bahawa jalan yang tidak diturap dengan sempurna  di seluruh negara telah menyebabkan sekurang-kurangnya 5 kes kemaIangan jalan raya berlaku setiap hari?

Agaknya, apa yang membuatkan kualiti jalan raya di negara ini bermasaIah? Adakah kerana kerja-kerja menurap jalan menggunakan h0tmix dibuat ketika cuaca hujan? Bagi yang tidak tahu, proses penurapan jalan menggunakan h0tmix tidak boleh dilakukan ketika hujan kerana aspal (premix)mudah menyerap air sebelum pemadatan lalu meninggalkan ruang udara pada hamparan premix selepas air mengering.

Bagaimana pula dengan kualiti bahan yang digunakan untuk membina jalan itu sendiri? Adakah ia menyamai standard jalan raya di negara maju yang lain? Mana taknya, banyak jalan yang baru dibina kelihatan mudah mendap dan terkesan setelah digunapakai untuk beberapa bulan. Di manakah siIapnya?

Banyak betul persoalan yang timbul. Namun hanyak pihak kerajaan persekutuan dan negeri sahaja yang mempunyai jawapannya.

Diharapkan kerja-kerja pembaikan jalan serta pembinaan jalan di masa hadapan dapat ditingkatkan bagi menaikkan taraf kualiti jalan di negara ini ‘setinggi bangunan Merdeka 118’ bagi memastikan jalan raya di Malaysia kekal selamat untuk digunakan.

Sumber : MUHAMMAD SHARIL T via Majalah FM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *