Ulang Alik 5 Kali Ke Dalam Bangunan Terba’kar Untuk Selamatkan Anak-anak, Ibu Kucing Buta’ Mata Terbkar

Kisah peng0rbanan ibu kucing ini yang telah menjadi teladan kepada ramai di mana ia masih terkesan di hati mereka yang menyaksikan keb3ranian dan kepahlawanan seekor ibu kucing yang belum pernah terjadi sebelum ini.

Setiap ibu mempunyai satu naluri . Iaitu naluri cinta dan sayang kepada anak melebihi diri sendiri. Walau apapun yang terjadi, si ibu akan melakukan apa sahaja untuk melindungi anak-anaknya, walaupun ia sedar bakal membaha yakan dirinya sendiri. Dan naluri ibu itu tidak terbatas kepada manusia sahaja , ini termasuklah haiwan yang bergelar ibu kerana mereka juga mengetahui bahawa cinta tidak mempunyai batasan sesama mereka.

Kisah Ibu Kucing Lagenda

Pada tanggal 30 Mac , berlaku kebaka’ran di sebuah garaj terbengkalai di Brooklyn, New York.

Garaj tersebut merupakan tempat p3rlindungan sebuah keluarga kucing yang bernama Scarlet bersama 5 anaknya yang baru sahaja berusia 4 minggu.

Akibat daripada kejadian tersebut, Scarlet mengalami lvka b4kar yang par4h sehingga menyebabkan ia kehilangan penglihatannya. Dengan hanya menggunakan deria bau, dia mencari anak-anaknya untuk memastikan keadaan mereka.

Setelah ahli b0mba berjaya memadamkan kebakar’an, mereka menyaksikan sendiri Scarlet yang dalam keadaan begitu pa’rah di mana ia kehilangan bulu dan badannya penuh luka lecur selain lepuh di mata dan telinganya yang sangat te’ruk berusaha memindahkan anak-anaknya satu persatu, berulang alik sehingga semua Berjaya dipindahkan ke tempat yang selamat.

Namun, dalam proses penyeIamatan ,salah seekor anaknya mengalami masalah di mana keadaannya tidak stabil dek kerana kebaka ran yang berlaku.

Kami tidak dapat bayangkan sikap tidak berpu’tus asa ibu kucing ini dalam menyeIamatkan anaknya waima dia tahu bah’ya yang bakal menanti dirinya sendiri.

“Scarlett telah terbkar dengan sangat truk ketika berusaha menyelamatkan anaknya daripada api . Kebanyakan bulunya habis terbkar sehingga menampakkan kuIit. Matanya terttup, telinga dan kakinya juga terbkar. .“kata ahli b0mba David Giannelli.

Scarlett dan 4 ekor anaknya kemudian diambil dan dibela oleh keluarga angkat, Karen Wellen. Karen membela keluarga kecil itu dengan penuh kasih sayang dan cinta selama hampir 12 tahun lamanya sehinggalah Scarlet akhirnya pergi pada 11 Oktober 2008.

Namun, daripada 5 kor anak yang diselamatkan, hanya 4 ekor yang bertahan hidup.

Kisahnya yang menyayat hati  mendapat perhatian media tempatan dan antarabangsa. Terinspirasi daripada kisah Scarlet, beberapa buah buku berjudul “Scarlett s4ves her families” dan “The bravest cats” telah diterbitkan.

Peng0rbnan Scarlet meny3lamatkan anak-anaknya seringkali terimbau tatkala Karen Wellen melintasi Jambatan Rainbow yang dijadikan sebagai tugu peringatan keb3ranian Scarlet.

Demikianlah besarnya kasih sayang seorang ibu kucing yang menjadi teladan dan bualan masyarakat di sana walau Scarlett telah tiada.

Sumber : Media Maklumat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.