Cara ‘Basuh’ Mesin Basuh Automatik Sendiri Di Rumah, Guna 2 Bahan Je!

Tipu kalau zaman sekarang masih ramai yang tak guna orang gaji ‘Jepun’ ini kan? Ya, hampir setiap hari kita menggunakan mesin basuh untuk mencuci pakaian. Kita semua tahu, tugas mesin ini untuk membersih pakaian kita semua daripada kotoran.

Tetapi pernah tak korang periksa bahagian dalam mesin basuh korang? Korang kena tahu, mesin basuh juga boleh menjadi kotor dan berkeladak jika lama tak cuci. Itu biasa, kerana setiap mesin mesti akan terlekat habuk, daki dan kotoran lain sebab ‘mereka’ ini sudah terkumpul pada bahagian dalam mesin.

Baca perkongsian daripada wanita ini :

Pernah tak mommy membasuh kain guna mesin automatik, tapi, kain tetap bau hapak walau dah letak sabun dan softlan?

Lagi sakit mata bila ada habuk kerak-kerak hitam melekat kat baju sekali. Haa, mommy jangan tak tahu, tu signal dari mesin basuh yang ianya perlu di basuh. Apa? Ye, mesin basuh pun kena basuh walaupun kerjanya membasuh baju setiap hari.

Button TUB CLEANING kat mesin basuh tu bukan semata-mata hiasan tau. Ada gunanya iaitu untuk buat cleaning tub mesin yang berkerja setiap kali membasuh.

So, mudah je cara nak basuh mesin basuh,

1.Tekan ON

2.Pilih dan tekan program SOAK/TUBE CLEANING , tekan START.

3.Bila mesin dah start isi air hingga tub hampir penuh masukkan CUKA + SODA BIKARBONAT.

**sukatan tu main agak je, suku cawan cuka dan 2-3 sudu soda bikarbonat, kalau tak letak soda pun okei dah sebab cuka sifatnya asid so buang segala bau kepam tu. Tapi kalau letak dua-dua lagi bagus sebab confirm bau macam mesin basuh baru beli.

Lepas tu tutup mesin basuh dan biarkan dia buat kerjanya. Dah siap biasanya akan bunyi macam mesin dah siap basuh kainlah, cuma bila buat sesi TUB CLEANING janganlah mommy letak kain pulak.

Tu namanya, basuh kain bukan basuh mesin basuh😅. Nanti cuba buat tau,dan amalkan buat TUB CLEANING 2bulan sekali supaya mesin berfungsi seoptimum mungkin.

Kalau lama-lama dibiarkan tak mustahil mesin basuh akan rosak sebab dah terlalu banyak habuk dan kotoran yang terkumpul. Rasa rugi plak tolak mesin basuh yang 8tahun diguna tiba-tiba stop. Ingatkan rosak bila nak servis boleh tahan harganya, beli yang baru, bagi free mesin basuh rosak tu, tak sampai seminggu kedai yang sama, display mesin basuh kita tu yang dah dibaiki, beza RM200 je dengan harga mesin yang baru beli. Aduudu..rugi rasanya.

Sebab selama 8tahun guna tak pernah tahu fungsi TUB CLEANING ni, lepas tu baru tahu..hehehe

Dah baca, jangan lupa like, share dan kongsikan kepada rakan-rakan anda. Semoga ilmu yang dikongsikan ini bermanfaat buat yang lain…

Kredit : Ika Hazman

Leave a Reply

Your email address will not be published.