Ma’yat Bayi 5 Bulan Ditemui Membusuk Dalam Rumah, Mak Ayah Sibuk Pergi ‘Gathering’

Setiap pasangan yang sudah berkahwin pasti mengimpikan kehadiran cahaya mata sebagai penyeri rumah tangga yang dibina. Mana tidaknya, kehadiran zuriat tentu akan menambah bibit bahagia buat pasangan suami isteri dalam melayan telatah dan ragam mereka selain mengukuhkan lagi ikatan pernikahan yang dibina.

Tetapi kali ini lain pula kisahnya apabila seorang bayi berusia lima bulan ditemui meninggaI dunia dipercayai akibat dipukuI oleh ibu kandungnya.

Bayi lima bulan membu’suk dalam rumah

Memetik lap0ran Tribunnews, kejadian yang berlaku di Surabaya, Indonesia ini hanya disedari oleh nenek m4ngsa yang mend4kwa terhidu bau busuk dari rumahnya. Dia kemudian melap0rkan perkara itu kepada ketua kampung dan semasa pemeriksaan dilakukan, mereka menemui ma-yat seorang bayi lelaki berusia lima bulan.

Lebih meruntun hati apabila mengetahui m4ngsa telah ditinggalkan oleh kedua ibu bapanya semata-mata untuk menghadiri satu gathering di Yogjakarta.

Susulan daripada penemuan mayat mangsa, pihak polis mula menjalankan sias4tan dan mereka mend4kwa punca kematian akibat did3ra. Hasil pemeriksaan mendapati terdapat banyak kesan Iebam dan Iuka di seluruh badan m4ngsa.

Ibu ‘lari’, tak tahan bau ma-yat

Hasil daripada soal si4sat, pihak p0lis mend4kwa sebenarnya nenek m4ngsa sudah mengetahui mengenai kematian itu tetapi ibu mangsa memintanya untuk merahsiakan perkara tersebut daripada pengetahuan jiran tetangga. Tetapi disebabkan tidak tahan dengan bau yang kurang menyenangkan itu, nenek mangsa terpaksa memaklumkan kepada jiran tetangga.

Menurut laporan, bayi maIang itu dipercayai telah dipukuI oleh ibu kandungnya sehingga meninggaI dunia dan perbuatan itu tidak diketahui oleh suaminya (bapa mangsa). Susp3k kemudian meninggaIkan m4ngsa di bawah jagaan neneknya.

Ketika ditemui, mayat mangsa dikatakan sudah mula membu’suk dan m4ngsa dipercayai telah meninggaI dunia pada 21 Jun lalu.

Susulan daripada itu, susp3k telah ditahan untuk membantu sias4tan dan jika sabit kesaIahan, bakal dip3njara selama 20 tahun.

Sumber: Tribunnews

Leave a Reply

Your email address will not be published.