Usus Kanak-kanak Di P0tong Sebanyak 2 Kali Kerana Makan Mee Segera Setiap Hari!

Makan Mee Segera Setiap Hari

Mee segera merupakan makanan yang tidak asing lagi di kalangan kita. Selain rasanya yang sedap dan mempunyai pelbagai pilihan, cara penyediannya yang mudah membuatkan makanan ini menjadi pilihan ramai orang.

Tambahan lagi, mee segera mudah didapati di mana-mana kedai makanan.

Namun, tahukah anda, beberapa kandungan yang terdapat di dalam mee segera ini tidak bagus untuk badan kita.

Seperti kisah ini di mana seorang kanak-kanak yang menjadikan mee segera sebagai makanan hariannya sehingga ia membawa mudar4t kepada dirinya sendiri.

Demikian perkongsian yang tular di Facebook Cahaya Mata :

Ini adalah kisah benar. Usus budak ini terpaksa dip0tong sebanyak dua kali kerana makan mee maggi setiap hari.

BERHATl-HATl DENGAN 4 MAKANAN INI

Mee Segera

Gambar hiasan

Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. Katakanlah, hari ini anda makan mee segera , dan esoknya korang terasa nak makan mee segera lagi, jangan makan ok. Pastikan anda makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk dihadam. Bayangkanlah kalau anda makan mee segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul dalam perut anda. Dan ini sebenarnya boleh menyebabkan k4nser yang boleh membawa m4ut.

Sardin/Makanan Dalam Tin

Gambar hiasan

Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti betapa buruknya amalan makan sardin ialah ketumbuhan fibr0id di dalam rahim. Fibr0id sebenarnya adalah sejenis k4nser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu, di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsin0gen (bahan kimia penyebab k4nser). Apabila kerap dan sudah cukup temp0hnya, ia akan menyebabkan tum0r atau k4nser sama ada benign atau maIignan.

Minuman 3 in 1

Gambar hiasan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis peny4kit kr0nik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 gram,terdapat 55.6 % kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % kandungan gula bersamaan dengan dua sudu teh gula. Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer.

Panad0l

Gambar hiasan

Panad0l adalah ub4t yang bert0ksik kepada tubuh manusia. Ia akan mer0sakkan 0rgan hati dan Panad0l akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Panad0l ni sebenarnya adalah sejenis “painkiIIer”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan.

Oleh itu, seboleh-bolehnya elakkanlah mengambil 4 jenis makanan di atas. Cari makanan alternatif lain yang lebih sihat dan bebas bahan ki’mia.

Sayangi diri kita….

Dah baca, jangan lupa like, komen dan share sebanyak mungkin. Semoga ilmu yang disampaikan bermanfaat buat ramai orang.

Dan semoga dimurahkan rezeki juga diberikan kesihatan berpanjangan buat pembaca yang berkunjung ke website kami <3

Sumber : Cahaya mata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *