Doktor Tidak Sengaja Keluarkan Mata Sihat Sewaktu Pembe’dahan, Seorang Lelaki But’a Sebelah

Seorang lelaki dilap0rkan but4 apabila d0ktor dipercayai secara tidak sengaja mengeluarkan mata yang sihat sewaktu pemb3dahan dilakukan.

Kejadian ini berlaku di Sl0vakia dan lelaki berkenaan sepatutnya menjalani pemb3dahan pada bahagian mata yang r0sak namun kesilapan doktor itu membuatkan dia terpaksa menanggungnya.

Gambar hiasan

Menurut Daily Star, pihak h0spital telah menawarkan raw4tan psikoIogi kepada m4ngsa dan keluarganya untuk menghadapi kemaIangan ngeri itu.

Menurut agensi berita T4SR Slovakia, jurucakap HospitaI Universiti Bratislava berkata d0ktor terbabit belum berjumpa pes4kit dan pihak berkuasa penyeliaan kesih4tan SIovakia kini telah menjalankan si4satan berkenaan situasi itu.

Data dari tahun 2019, seramai 621 pesakit telah mengalami musib4h dek kerana kesiIapan dan kecuaian doktor yang tidak seharusnya berlaku.

Antara kesaIahan pernah berlaku adalah d0ktor mem0tong jari kaki pesakit yang salah dan membuang bahagian yang salah.

Angka tersebut menunjukkan d0ktor telah melakukan pemb3dahan pada bahagian badan yang salah dan meninggalkan alatan pemb3dahan termasuk sarung tangan pemb3dahan, salur dada dan mata gerudi di dalam badan pes4kit berkali-kali.

Sumber: Daily Star

Artikel Berkaitan :

Kakitangan Perub4tan Cu4i, Kepala B4yi DipenggaI & Ditinggalkan Dalam Rahim Ibu

Gambar hiasan

Seorang ibu terpaksa menanggung detik tr4uma dalam hidup apabila seorang kakitangan perub4tan cuai dalam melakukan kerjanya dan menyebabkan kepala bayinya terpenggaI sebelum ditinggalkan di dalam rahimnya.

Kejadian ini berlaku di sebuah perkampungan di wilayah Sindh, Pakistan. Wanita berusia 32 tahun itu pada mulanya pergi ke sebuah perub4tan di kawasan tempat tinggalnya.

Menurut ketua unit ginekoIogi Universiti Perub4tan dan Kesih4tan Liaquat (LUMHS), Profesor Raheel Sikander, kecu4ian itu disebabkan tiada d0ktor s4kit puan, kakitangan tidak berpengalaman itu telah menyebabkan dia berdepan dengan tr4uma, lapor NDTV.

Jelas Raheel, kakitangan tersebut terpenggaI kepala bayi berkenaan di dalam r4him wanita itu dan tidak mengeluarkannya. Ketika pesakit tersebut berdepan dengan situasi kritikaI, dia dikejarkan ke sebuah hospitaI terdekat di bandar Mithi, di mana tiada kemudahan untuk merawatnya.

Mereka kemudian bergegas ke LUMHS, di mana keseluruhan m4yat bayi berkenaan dibawa keluar dari rahim wanita itu. Tindakan pantas tersebut telah menyeIamatkan pesakit itu.

Susulan insid3n itu, Ketua Pengarah Perkhidm4tan Kesih4tan Sindh, Dr. Juman Bahoto telah mengarahkan sias4tan dijalankan bagi k3s tersebut.

Jawatankuasa sias4tan akan mengenal pasti kejadian sebenar terutamanya situasi ketiadaan pakar ginekoIogi dan kakitangan wanita di RHC tersebut.

Sumber: NDTV

Leave a Reply

Your email address will not be published.