Dipamerkan Di Hadapan Restoran, Kucing Diternak Untuk Dijadikan Hidangan!

Kucing diternak untuk dimakan…

Gambar-gambar berikut memaparkan tindakan pencinta haiwan sewaktu menyelamatkan lebih daripada 1,000 kucing yang dijumpai keIaparan, kehausan dan di dalam kandang kayu sempit di sebuah trak yang terbalik di China akibat kemaIangan.

Kesemua kucing tersebut dipercayai akan di hantar ke restoran-restoran di Guangdong namun di dalam kejadian kemaIangan jalanraya tersebut telah melambatkan pengirimanan “stok” kepada restoran-restoran.

Selama 24 jam lamanya kucing-kucing itu terbiar keIaparan dan kehausan, sehinggalah mereka dijumpai oleh 50 orang penduduk setempat datang untuk menyeIamatkan kucing-kucing  malang itu.

Kucing-kucing segar itu biasanya dijual kepada pemilik restoran dengan harga borong.

Kucing-kucing ini berasal dari pendalaman dan “diternak” oleh warga desa sebagai cara murah dan mudah untuk mendapat duit tambahan.

“Penternak kucing” itu menjaga kucing-kucing tersebut di tempat yang luas dengan potongan panjang benang nilon yang terlilit di setiap leher kucing-kucing.

Anak kucing dimakan ia akan dianggap “kurang baik” bagi orang di negara China maka dengan p4ntang Iarang begitu, mereka perlu menunggu sehingga anak-anak kucing yang diternak berumur lebih daripada 12 bulan sebelum mereka dijual, samada ke pasar atau melalui ‘orang tengah’ untuk menjual bagi mendapatkan wang tambahan.

Di pasar, kucing yang di beli itu biasanya diletakkan di dalam jaring atau beg plastik, kucing-kucing yang ingin dijual selalunya dipaksa untuk bertahan dalam “penderit4an” seperti tidak diberi makan dan minum selama beberapa hari.

Di restoran pula, pada setiap malam mereka akan dipamerkan di dalam k4ndang di luar restoran dan pelanggan bebas memilih mana-mana diantara kucing-kucing tersebut untuk dijadikan juadah makan malam!

Kucing yang dipilih akan disembeIih kemudian dimasak sesuai permintaan pelanggan

“AnimaIs Asia Foundation percaya bahawa minat baru iaitu menjadikan kucing sebagai makanan akan memajukan ekonomi Guangdong, salah satu daerah di China”

p/s: Pelik namun begitulah nasib kucing “dinegara” yang penduduknya menjadikan ia sebagai makanan.

Semoga ada pihak yang sanggup membeIa nasib kucing-kucing ini di sana!

Sumber : Kelab Pencinta Kucing Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *