6 Petanda Sehari Sebelum Tibanya SakaratuI Ma’ut. Moga Jadi Pedoman Buat Kita

Gambar hiasan

“Bahawa malaikat m4ut memerhati wajah setiap manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Malaikat Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa.

Maka berkata Malaikat M4ut : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok bergelak ketawa.” Sabda Nabi Muhammad S.A.W

Tanda-Tanda Kem4tian Menurut Islam

100 Hari Sebelum Hari Kem4tian

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada h4mbanya dan hanya akan disadari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walau bagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini, hanya apakah mereka sadar atau tidak saja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya setelah waktu Asar. Seluruh tubuh mulai dari hujung rambut sampai ke hujung kaki akan mengalami getaran, seakan-akan menggigil.

Cont0hnya seperti daging sapi/kambing yang baru disembeIih, dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergerak-gerak. Bagi mereka yang sadar dan terdetik di hatinya bahwa mungkin ini adalah tanda kem4tian maka getaran ini akan berhenti dan hilang.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kem4tian, tanda ini akan lenyap begitu saja tanpa ada manfaat.

Bagi yang sedar akan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memanfaatkan masa yang tersisa untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah m4ti.

40 Hari Sebelum Hari Kem4tian

Tanda ini juga akan terjadi sesudah waktu Asar. Bagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari p0hon yang letaknya di atas Arash Allah swt.

Maka malaikat m4ut akan mengambil daun tersebut dan mulai membuat persediaannya ke atas kita, antaranya adalah ia akan mulai mengikuti kita sepanjang waktu.

Akan terjadi malaikat m4ut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nya wa adalah bersamaan dengan jumlah nya wa yang akan dicabutnya.

7 Hari Sebelum Hari Kem4tian

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musib4h s4kit di mana orang s4kit yang tidak berselera makan secara tiba- tiba dia berselera untuk makan.

3 Hari Sebelum Hari Kem4tian

Pada masa ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat diketahui/ dipahami maka, berpuasalah kita setelah itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak n4jis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang s4kit hidungnya akan perlahan-lahan turun, dan ini dapat diketahui jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian ujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 Hari Sebelum Hari Kem4tian

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di bahagian ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan dingin di bahagian pusat dan akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan, berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat m4ut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mem4tikan pula.

Bersiap siaplah, hari itu pasti akan datang! Sudah siapkah bekal kita?

Wallahu a’lam

Sumber : Lakarmedia I Dunia Sosial

>HARMAGIDUN<

Ini adalah perkongsian ilmu dan info semata-mata, tidak berniat cetuskan pa’nik atau ketidaksenangan dalam kalangan masyarakat. HARMAGIDUN tidak bertanggungjawab terhadap segala komen nega’tif berbaur cemu’han, ma’kian atau cac’ian terhadap seseorang individu atau sesuatu organisasi…

Alhamdulillah semoga perkongsian ini mendekatkan kita dengan ALLAH maha pencipta, dan sentiasa mengingatkan kita dengan ma’ti dan qia’mat yang tiba pada bila-bila masa. Harap tuan/puan dapat like dan share artikel ini kepada rakan-rakan lain mudah-mudahan bertambah ilmu kita bersama!

Sampaikanlah walau hanya sepotong ayat…

Leave a Reply

Your email address will not be published.